Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viac tridsiatničiek, menej tínedžeriek. Tenis starne

V ženskom tenisovom rebríčku je v najlepšej stovke momentálne 11 hráčok, ktoré už dosiahli vek 30 rokov. Viac ich nebolo nikdy predtým od zavedenia svetového počítačového poradia v roku 1975.

03.01.2013 08:00
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová.
debata

Pritom v prvej desiatke nie je hráčka, ktorá by mala menej ako 22 rokov a prvú „násťročnú“ tenistku nájdeme až na 38. mieste. Je ňou Američanka Sloane Stephensová, ktorá dovŕši dvadsať v marci.

Hviezdy nedávnej minulosti boli skvelými tenistkami už v tínedžerskom veku. Pôvodom Srbka Monica Selešová a košická rodáčka Martina Hingisová vyhrali svoj prvý grandslamový turnaj ako 16-ročné (Hingisová wimbledonskú štvorhru dokonca ako 15-ročná), Nemka Steffi Grafová si dala prvé víťazstvo na Roland Garros ako darček k 18. narodeninám. Ešte v tom istom roku 1987 sa stala svetovou jednotkou a najmä získala tzv. Golden Slam, čiže triumfovala na všetkých štyroch turnajoch veľkej štvorky.

Dnes je síce líderkou rebríčka 23-ročná Bieloruska Viktoria Azarenková, ale vlaňajšia sezóna bola najmä pod taktovkou od septembra už 31-ročnej Sereny Williamsovej. Ovládla celkovo 7 turnajov, medzi nimi Wimbledon, US Open, šampionát WTA a tiež olympijské hry. Najväčší talent súčasného ženského tenisu, ešte len 18-ročná Britka Laura Robsonová, síce konštantne stúpa nahor, ale stále nie je v prvej päťdesiatke, a o triumfoch na grandslamových turnajoch môže zatiaľ len snívať. Prečo je to tak, že súčasný ženský tenis (ale aj mužský) skôr starne ako sa omladzuje?

„Tenis dospel do takého stavu, že človek musí mať natrénovaný určitý objem hodín a musí sa mu to aj upratať v hlave. V štrnástich, šestnástich, či osemnástich rokoch to ešte nie je možné. Aj pri veľkom objeme tréningových hodín v mladom veku je to stále málo na to, čo potrebuje hráčka, aby bola komplexnou. Tou sa stáva oveľa neskôr,“ myslí si bývalá slovenská tenistka Radka Zrubáková.

Súčasná slovenská jednotka a svetová pätnástka Dominika Cibulková, ktorá je ročník 1989, tiež registuje fakt, že v rebríčku je len veľmi málo mladších hráčok, ktoré sú úspešnejšie ako ona a skôr pribúda kvality po dovŕšení 25 rokov a možno až tridsiatky.
„Boom mladých tenistiek tu bol pred pár rokmi, ale dnes je trend opačný. Číňanka Na Li hrá v tridsiatke najlepší tenis, 32-ročná Talianka Schiavoneová ešte nedávno vyhrala grandslamový turnaj a Serena Williamsová je v 31 rokoch úplne inde ako ostatné hráčky. Takých tenistiek, ktoré by vystrelili ako 16-ročné ako naposledy Češka Vaidišová, už dnes niet. Aj taká Ruska Kirilenková je na okruhu WTA už osem rokov a až teraz sa dostala najvyššie v kariére, na 14. miesto,“ komentuje Cibulková.

Úroveň súčasného tenisu je podľa Cibulkovej taká vysoká, že aj najlepšia juniorka má problém rýchlo sa uchytiť. "Už to nie je o tom, že príde mladá hráčka a vybúcha svojím rýchlym tenisom ostatné. Kondičku má už dnes každá tenistka, lebo každá má kvalitného kondičného trénera,” dodáva Cibulková.

Ďalšia Slovenka v prvej stovke rebríčka Magdaléna Rybáriková (62.) hovorí, že aj kedysi boli medzi najlepšími tridsiatničky, ale bolo ich menej. Tie najlepšie totiž získavali najväčšie úspechy už na prahu dvadsiatky alebo ešte skôr. A po desiatich rokoch na okruhu už boli opotrebované. "Dnes sú lepšie možnosti na regeneráciu a špičkové hráčky sa vedia udržať dlhší čas hore. Samozrejme, musia najmä ony chcieť niečo dokázať aj v neskoršom veku. Tiež sa dá povedať, že skúsenosti dnes zohrávajú väčšiu úlohu ako mladícky elán,” uzavrela Rybáriková.

debata chyba