Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred dekádou vraždil, teraz sa Superman s protézami derie na slobodu. Príbeh kontroverzného Pistoriusa ožíva

Pribral, začal fajčiť, spoluväzňom číta z Biblie. Verí, že trest za ohavný zločin, ktorý pred dekádou šokoval nielen športový svet, si už odpykal.

05.11.2023 20:55
debata
Reeva Steenkampová a Oscar Pistorius na snímke... Foto: Profimedia
reeva pistorius Reeva Steenkampová a Oscar Pistorius na snímke z novembra 2012, tri mesiace pred vraždou.

Príbeh fenomenálneho atléta Oscara Pistoriusa, ktorý sa v jednom momente zmenil z národného hrdinu na zákerného vraha, opäť ožíva.

Právnický tím viacnásobného paralympijského šampióna je presvedčený, že ich klient strávil za mrežami jedného z najdrsnejších väzení v Juhoafrickej republiky dostatok času a mal by putovať na slobodu.

Hendikepovaný bežec, ktorý rúcal bariéry a súťažil aj so zdravými športovcami, to však nebude mať jednoduché.

Musí presvedčiť komisiu, že za mrežami sa stal lepším človekom a podobu agresívneho žiarlivca, ktorý chladnokrvne zastrelil milovanú osobu, už poslal do minulosti.

Krvavý Valentín

Štrnásty február 2013, deň zaľúbených. Na luxusnú štvrť plnú prepychových rezidencií v padá noc, rodiny si vychutnávajú pokojný svätovalentínsky večer. Ticho prerušia štyri výstrely.

Hoci kriminalita je v Pretórii vysoká, ľudia v bohatej časti mesta nie sú na streľbu zvyknutí. Susedia začnú v panike vybiehať na ulicu, v diaľke počuť húkačky prichádzajúcich policajných áut a záchrannej služby.

„Všetci sa začali zhromažďovať pred domom Pistoriusa. Mysleli sme si, že sa stal obeťou ozbrojeného prepadnutia. Šírila sa verzia, že strieľali zlodeji, aby ho prinútili vydať peniaze a cennosti,“ spomínala Amy Hillová, vtedajšia suseda populárneho atléta.

Zronený Oscar Pistorius počas súdneho procesu. Foto: Profimedia
pistorius súd Zronený Oscar Pistorius počas súdneho procesu.

Keď sa však spolu s ďalšími obyvateľmi štvrte dozvedela, čo sa v skutočnosti stalo, prepadlo ju zdesenie.

Obeťou bola 29-ročná Reeva Steenkampová, ktorú Pistorius zastrelil troma ranami z 9 milimetrovej pištole cez zatvorené dvere v momente, keď sa pred ním skrývala na toalete. S atraktívnou vyštudovanou právničkou, ktorá v tom čase patrila medzi vyhľadávané modelky, tvorili pár približne pol roka.

„Nevedel som, že je to ona. Prisahám. Bol som v tom, že je to zlodej, ktorý vnikol do domu,“ nariekal, keď ho vypočúvala polícia. „Náš vzťah s Reevou nebol bez problémov, ale vždy sme ich dokázali vyriešiť. Ľúbili sme sa a plánovali spoločnú budúcnosť,“ obhajoval sa.

Jeho verzia však s pokračujúcim vyšetrovaním dostávala čoraz väčšie trhliny. Susedia potvrdili polícii, že hádky a krik z domu Pistoriusa boli na dennom poriadku.

Reeva Steenkampová ako modelka pre juhoafrickú... Foto: Tim Hulme / PA Images / Profimedia
reeva modelka Reeva Steenkampová ako modelka pre juhoafrickú verziu magazínu People.

Bývalá priateľka ho pred súdom opísala ako agresívneho žiarlivca so záľubou v zbraniach a priťažila mu aj rekonštrukcia osudnej noci, ktorá dokázala, že útočník vedel, na koho strieľa.

Netrvalo dlho a polícia určila oficiálnu verziu – Pistorius počas žiarlivostnej scény Steenkampovú chladnokrvne zastrelil.

Športová celebrita

Krajina zostala v šoku. Oslavovaný športovec patril medzi najpopulárnejšie celebrity na africkom kontinente, jeho príbeh nadchol masy.

Z malého chlapčeka, ktorý sa narodil bez vyvinutej ihlice v oboch nohách a ešte pred dovŕšením jedného roka života podstúpil amputáciu oboch končatín pod kolenami, vyrástol vďaka tvrdej práci a nezlomnej vôli národný hrdina.

Ako paralympionik nemal konkurenciu, ale to mu nestačilo.

Atletickí šéfovia najskôr neboli z jeho úmyslu súťažiť so zdravými športovcami nadšení. Zakázali mu štartovať s tvrdením, že využíva pružinový efekt protéz a voči súperom má výhodu.

Športová arbitráž však dala za pravdu Pistoriusovi a ten mohol začať ešte s náročnejším tréningom. V Londýne 2012 sa zapísal do histórie, keď ako prvý bežec s amputovanými nohami bežal na olympiáde so zdravými kolegami.

Oscar Pistorius na OH 2012 v Londýne, kde bežal... Foto: Profimedia
Pistorius Olympiáda Londýn Oscar Pistorius na OH 2012 v Londýne, kde bežal so zdravými športovcami.

V behu na 400 m sa mu podarilo postúpiť do semifinále a napokon obsadil konečnú 23. priečku. „Superman s protézami otvoril dvere na najvýznamnejšie športové podujatie aj ostatným hendikepovaným atlétom,“ písali svetové médiá.

Všetko, čo dosiahol na ováloch, však zatienil jeho skrat. Pôvodne ho odsúdili za zabitie na 6 rokov odňatia slobody, no súd vyššej inštancie ho uznal vinným zo zločinu vraždy a dostal 13,5-ročný trest.

V záhrade na traktore

Žiadne väzenie nie je príjemné, ale v Nápravnom zariadení Kgosi Mampuru II by ste sa nechceli ocitnúť. Zločinci tam sedia predovšetkým za vraždy a znásilnenia.

V krajine, ktorá má hlboko zakorenený rasizmus a stále v nej doznieva boj proti aparteidu (politika oddeleného spolužitia obyvateľov rôznych rás, pozn.), je 90 percent väzňov z černošskej populácie. „Bieli“ kriminálnici sú častým terčom bitiek a šikany.

Pistorius mal šťastie, že v neslávne slávnom väzení pobudol len dva roky. Previezli ho do zariadenia Atteridgeville, kde zostal doteraz. V marci prvýkrát požiadal o podmienečné prepustenie s tým, že si odpykal polovicu trestu.

Jeho právnici tvrdia, že za dobré správanie si slobodu zaslúži. Prvú žiadosť však súd zamietol, druhú si môže prominentný trestanec podať v prvej polovici budúceho roka.

„Konečné rozhodnutie vynesie komisia zložená z ľudí, ktorí ho monitorovali od jeho príchodu za mreže. Aj vzhľadom na vážnosť jeho zločinu musia určiť, či preukázal polepšenie a či je mentálne pripravený na bežný život,“ vraví Benedict Phiri z právnickej firmy v Pretorii.

00 ronaldo kola Čítajte viac Šejkovia v úžase. Božská Georgina prišla fandiť Ronaldovi, zaujala viac, ako jeho víťazný gól

June Steenkampová, matka zavraždenej Reevy, má o vine a treste jasno. Dcéru jej nevráti nič, ani to, ak by Pistorius zostal za mrežami doživotne. Pre človeka, ktorého pred dekádou zvažovala za potenciálneho zaťa, má jediný odkaz.

„Nech prestane klamať a prizná sa. Ak očistí svoje srdce a povie pravdu, potom môže ísť na slobodu. Táto situácia nemá víťaza. Stratila som dcéru, krajina prišla o národného hrdinu,“ tvrdí Steenkampová.

Či sa v Pistoriusovi, ktorý o mesiac oslávi 37. narodeniny, za mrežami pohlo svedomie a prizná sa, že
v osudnú noc vedel na koho strieľa, zatiaľ nevedno. O jeho súčasnom rozpoložení je minimum správ.

Oscar Pistorius počas semifinále v behu na 400... Foto: TASR, Martin Baumann
Pistorius OH Oscar Pistorius počas semifinále v behu na 400 m v atletike na OH 2012 v Londýne.

Jeden z jeho spoluväzňov prezradil, že bývalá športová hviezda výrazne pribrala a prepadla fajčeniu. Strážna služba jej určila prácu v záhrade, kde často jazdí na traktore.

V akom termíne sa kedysi ospevovaný atlét dostane na slobodu, je zatiaľ vo hviezdach. Isté však je, že v reálnom svete ho čaká drsná realita.

Hrdina národa svojím bojom proti pohnutému osudu inšpiroval tisícky ľudí, ale následne sklamal milióny. Keď sa medializovali správy o jeho možnom podmienečnom prepustení, väčšina Juhoafričanov bola proti.

Vraždil, už nie jedným z nás, znie nekompromisný hlas ulice.

Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz....
debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #atletika #vražda #Austrália #Oscar Pistorius