Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV rázne reagoval na Putinove obvinenia o etnickej diskriminácii

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok dôrazne odmietol obvinenia ruského prezidenta Vladimira Putina.

20.10.2023 18:09
šport, Rusko Foto: ,
Ruskí športovci pod hlavičkou národného olympijského výboru na otváracom ceremoniáli tokijskej olympiády.
debata

Ten tvrdí, že MOV pred budúcoročnými olympijskými hrami v Paríži etnicky diskriminuje ruských a bieloruských športovcov, ktorí by mali súťažiť bez národných symbolov.

„Účasť na OH v žiadnom prípade nie je ľudským právom a nedávna zmena Olympijskej charty s ňou nesúvisí. Dôrazne odmietame vznesené obvinenia, podľa ktorých majú byť tieto opatrenia etnickou diskrimináciou,“ cituje z vyhlásenia MOV agentúra AFP.

814117936 Čítajte aj Tanečníci breakdancu utreli nos. Do olympijského programu pribudlo päť športov

MOV ešte definitívne nerozhodol, či Rusi a Bielorusi budú môcť na budúcoročných hrách vôbec štartovať.

V marci však odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

"Vďaka niektorým čelným predstaviteľom novodobého MOV sme zistili, že pozvanie na hry nie je pre najlepších športovcov bezpodmienečné právo, ale akési privilégium.

To získate nie na základe športových výsledkov, ale nejakými politickými gestami," povedal Putin podľa AFP na športovej konferencii v uralskom meste Perm.

Vladmir Jovanovič Čítajte aj Srbský tréner gratuloval Putinovi k narodeninám a do 20 minút bol bez práce. Vraví, že diktátor je najlepší človek na svete

MOV minulý týždeň na zasadnutí v indickom Bombaji suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV), pretože ten v štyroch anektovaných regiónoch vytvoril svoje pobočky a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru.

Hovorca MOV Mark Adams však zároveň vyhlásil, že suspendácia ROV neovplyvní rozhodnutie o prípadnom štarte Rusov na OH 2024 v Paríži ako neutrálnych.

Najpopulárnejší športovci všetkých čias Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Veľkosť športovca ani jeho popularita sa nedajú...
debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #MOV