Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazná rozlúčka so šampionátom. Slovenky vyrovnali historické maximum na MS

Slovenské florbalistky zvíťazili vo svojom záverečnom zápase na MS v Singapure nad Poľkami 7:4 a obsadili konečné piate miesto.

10.12.2023 08:19
Slovensko florbal ženy Foto:
Slovenské florbalistky potvrdili príslušnosť k svetovej florbalovej špičke.
debata (1)

Slovenky si zároveň zabezpečili miestenku na Svetové hry 2025 v čínskom Čcheng-tu. Piatou priečkou vyrovnali svoje najlepšie umiestenie v histórii šampionátov z MS 2017 v Bratislave.

Zverenky trénera Michala Jedličku položili základ úspechu v nedeľnom dueli už v úvode, keď po ôsmich minútach viedli 3:0. V zápase mali navrch a aj vďaka dvom gólom Laury Chúpekovej bol po dvoch tretinách stav 5:1.

Slovensko florbal ženy Čítajte viac Bojovný výkon i výbuch v druhej tretine. Florbalistky trápili favorizované Švajčiarky

Slovenky v tretej tretine síce dovolili súperkám priblížiť sa na rozdiel dvoch gólov, ale vedenie už nepustili z rúk a šampionát tak zakončili víťazne. Za najlepšiu hráčku na slovenskej strane vyhlásili Lenku Červenú (1+1).

Slovenky nadviazali na víťazstvo nad Poľkami v základnej skupine (5:3), zároveň sa súperkám revanšovali za prehry v súbojoch o 5. miesto na predchádzajúcich MS (2019 – 4:8, 2021 – 3:4). Michaela Šponiarová nastúpila na jubilejný 100. zápas za národný tím, spoločne s Alžbetou Ďuríkovou (101. štart) odohrali záverečný duel v reprezentačnej kariére.

MS florbalistiek v Singapure – o 5. miesto:
Poľsko – SLOVENSKO 4:7 (0:3, 1:2, 3:2)
Góly: 29. Helmanová (Krzywaková), 44. Samsonová (Zagorská), 48. Helmanová, 58. Krzywaková (Gradzká) – 2. Hrabovská (Kocúrová), 6. Chúpeková (Pudišová), 8. Červená (P. Hudáková), 22. Chúpeková (Červená), 36. Žikavská (Hrabovská), 55. Pudišová (Šponiarová), 57. K. Hudáková (Šponiarová). Rozhodovali: Crivelli, Rampoldi (obaja Švaj.), vylúčené: 1:1, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Zostava SR: Mládenková – Pudišová, Červená, Ďuríková, Klapitová, Kocúrová, Hrabovská, Faktorová – Chúpeková, Trošková, P. Hudáková – K. Hudáková, Šponiarová, Schnetzerová – Žikavská, Grossová, Mrázová – Belicová, Sabolová

Slovenky mali výborný vstup do zápasu, v 2. minúte otvorila skóre Hrabovská, pre ktorú to bol prvý gól na MS v kariére. Následne sa z dorážky presadila Chúpeková a na 3:0 zvýšila Červená. K vydarenému štartu prispela dôležitými zákrokmi aj brankárka Mládenková, či ubránené oslabenie pri vylúčení Ďuríkovej. Aj v druhej časti mali Slovenky navrch, na 4:0 upravila svojím druhým gólom v zápase Chúpeková.

Slovensko florbal ženy Čítajte viac Tesné víťazstvo reprezentantiek Slovenska. Na MS môžu vyrovnať historické maximum

Helmanová síce v polovici stretnutia znížila, ale Žikavská vydarenou bekhendovou strelou vrátila svojmu tímu štvorgólové vedenie. Poľky potom siahli k power play bez brankárky, v ktorej sa presadila Samsonová, vzápätí Helmanová znížila na 3:5. Z jasného vedenia sa tak stala dráma. Potom si však Slovenky prvýkrát zahrali presilovku, ktorú využila Pudišová.

Mládenková následne nedovolila skórovať z trestného strieľania Helmanovej, ktorej pri freestylových kúskoch ušla loptička. Pokoj na slovenské florbalky definitívne priniesla K. Hudáková – 3:7. Poľky už zo záverečného tlaku vyťažili iba gól Krzywakovej, Slovenky už vedenie z rúk nepustili a mohli sa radovať z triumfu a konečnej 5. priečky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #florbal #MS vo florbale