Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vytočený Hašek o Rusoch na olympiáde: Je to reklama pre propagandu. Chce z nich utečencov

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok popoludní zverejnil stanovisko, v ktorom potvrdil, že ruskí a bieloruskí športovci môžu na olympijských hrách v Paríži štartovať ako neutrálni. Reakcie na seba nenechali dlho čakať.

09.12.2023 11:35
Dominik Hašek Foto:
Dominik Hašek.
debata (174)

Šéf svetovej atletiky Sebastian Coa takmer okamžite vyhlásil, že žiadny atlét zo spomínaných dvoch krajín určite pod piatimi kruhmi bojovať o cenné kovy nebude.

Pridal sa k nemu aj legendárny hokejový brankár a víťaz z Nagana 1998 Dominik Hašek, ktorý je z rozhodnutia MOV nešťastný a kritizuje aj Český olympijský výbor, že sa k tejto otázke v minulosti nepostavil razantnejšie.

„Je to pre mňa veľmi smutné rozhodnutie. Kedykoľvek ruský občan môže vo svete vystupovať, je to obrovská reklama pre ruskú propagandu, ruské činy a ruskú imperialistickú vojnu,“ povedal Hašek pre tn.cz.

Poľsko Atletika halové ME rozbehy atletika Čítajte viac Začínajú sa diplomatické šachy. Žiadni Rusi na tartane štartovať nebudú, odkazuje MOV šéf svetovej atletiky

Podľa neho bez ohľadu na to, či budú štartovať v ruských dresoch, alebo či bude hrať ruská hymna, bude to stáť mnoho ľudských životov. „A to nielen ukrajinských, ale aj ruských. Z toho som veľmi smutný.“

Hašeka nepotešilo ani správanie sa českého olympijského výboru, od ktorých nepočul, že by jasne a tvrdo kritizovali to, čo robí Rusko na Ukrajine. „Neviem, ako hlasovali, ale bolo to pre mňa veľké sklamanie. Čo bude nasledovať, je ťažké odhadnúť.“

MOV, sídlo Čítajte viac Je rozhodnuté! Rusi i Bielorusi pocestujú do Paríža, no bez vlajok. Moskva hovorí o diskriminácii

Napriek štartu Rusov pod piatimi kruhmi bojkot českých reprezentantov v Paríži odmieta. „Ako krajina sme nič neurobili, nikoho nezabíjame, naopak pomáhame tomu, kto sa bráni. Nechcem, aby to odniesli českí športovci,“ skonštatoval Hašek.

Na jednej strane Rusov odmieta, ale na druhej strane im chce pomáhať a nabáda ich v tom, aby odsúdili ruskú vojnu a zločiny vedenia krajiny. „Chcel by som, aby pre nich vytvoril olympijský výbor utečenecký tím. Mal na to dva roky čas. MOV ale na ruských športovcov vyslovene kašle,“ dodal Hašek.

Atraktívna Marta Kosťuková Rusov nešetrí Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Do svetového tenisu vletela ako kométa. Kto je...
174 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Dominik Hašek #vojna na Ukrajine #OH v Paríži 2024