Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stopka pre transrodové ženy. Priekopníčka v reprezentácii neskrýva veľké sklamanie

Danielle McGaheyová dokázala odohrať dva mesiace v kanadskom reprezentačnom kriketovom tíme ako trans žena. Aktuálne prijaté nové pravidlá vylučujú transgender ľudí zo športu.

22.11.2023 21:30
Danielle McGaheyová Foto:
Danielle McGaheyová medzi ženami dohrala.
debata (36)

Kanaďanka Danielle McGaheyová sa v septembri stala prvou transgender stala prvou transgender ženou, ktorá hrala v medzinárodnom reprezentačnom zápase. No všetko nasvedčuje tomu, že bude aj jedinou a zároveň poslednou.

Podľa BBC Nové pravidlá Medzinárodnej kriketovej rady (ICC) uvádzajú, že transgender ženy už nie sú vítané v kriketovom športe – minimálne nie na ženských turnajoch.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Takto sa to robí, dievčatá! Navrátilová vychválila plavkyne v boji proti transgender športovcom

„Zmeny v pravidlách rodovej oprávnenosti sú výsledkom rozsiahleho konzultačného procesu. Sú založené na vede a sú v súlade so základnými princípmi vyvinutými počas preskúmania,“ uviedol Geoff Allardice, generálny riaditeľ ICC.

Nové pravidlá sa pripravovali deväť mesiacov a okamžite vstupujú do platnosti. „Inklúzia je pre nás ako šport nesmierne dôležitá, ale našou prioritou bolo chrániť integritu medzinárodných ženských zápasov a bezpečnosť hráčok," doplnil Allardice.

Kanaďanka McGaheyová je mimoriadne sklamaná z rozhodnutia ICC dočasne vylúčiť transrodové ženy až na dva roky, kým sa pravidlá prehodnotia.

Valentina Vignaliová Čítajte viac Sledujú ju milióny. Najsexy basketbalistka pôsobila ako transsexuál, neodolala Playboyu a zdolala rakovinu

„Momentálne nemám veľmi čo povedať, ale je to ťažké prijať, pretože to znamená koniec mojej medzinárodnej kriketovej kariéry,“ povedala McGaheyová pre BBC.

Sklamaná je najmä v mene mladších generácií. „Samozrejme, je to neuveriteľné sklamanie, keď pomyslím na dôsledky, ktoré to bude mať pre mladé transrodové ženy na celom svete.“ Verí, že to nikomu nezabráni ísť sa svojimi snami. „Trans ženy patria do športu a patria do kriketu,“ dodala McGaheyová.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
36 debata chyba
Viac na túto tému: #kriket