Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športové lásky. Začínali aj doučovaním

Narodili sa v rovnaký deň 19. septembra1922 a zoznámili sa pri atletike. Dana a Emil Zátopkovci, zrejme najslávnejší pár v športe. Keď nezdolateľný vytrvalec získal v Helsinkách 1952 už tretiu zlatú olympijskú medailu, vyčerpaný v cieli maratónu pobozkal manželku, ktorá vyhrala hod oštepom.

14.02.2007 06:43
debata

Lásky medzi športovcami nie sú ničím nezvyčajným. Aké sú tie slovenské? Na sviatok zaľúbených vyberáme niekoľko partnerských príbehov.

Klubhotel na bratislavskom Tehelnom poli bol miestom, kde sa  tenisti stretávali s hokejistami či futbalistami. Aj Radka Zrubáková tam spoznala budúceho manžela – hokejového trénera Jána Jaška. „Mala som tuším štrnásť rokov, keď sme sa prvýkrát videli. Spomínam si, že ma dokonca doučoval ruštinu, ktorá mi v škole nešla,“ usmieva sa niekdajšia 22. tenistka sveta.

Svadbu však mali až oveľa neskôr. Ona mala 29 rokov, on o jedenásť viac. Písal sa rok 1999. Obaja medzitým prešli prvými manželstvami, Zrubáková dva roky žila s hokejistom Ladislavom Karabinom. „Je to len zhoda náhod,“ vraví o tom, že obaja muži sú spojení s hokejom. „Víťazstvá, prehry, tréning, bežný človek taký životný režim športovca môže len ťažko pochopiť. Veľkým kladom športového manželstva napríklad je, že druhému nemusíte vysvetľovať, čo v daných chvíľach cítite. A ďalej si prirátajte zakorenené vlastnosti športovcov ako zodpovednosť či disciplína,“ približuje tenistka.

Ich vzťah s Jánom Jaškom sa vyvíjal z kamarátstva. „Mohla som sa pri ňom vyrozprávať, dodnes mi je oporou.“ Spolu majú dve deti – syn Niki má osem rokov, dcéra Anika tri. Vyštudovaná právnička je na materskej dovolenke, jej manžel trénuje v maďarskom Székesfehérvári. „Na víkendy za ním cestujeme, alebo on si na dva-tri dni odskočí do Bratislavy. Na odlúčenia sme zvyknutí. Keď je však doma, naplno sa venuje deťom, rodine. Stihne viac, ako otcovia, ktorí sa denne neskoro večer vracajú z kancelárie.“

Manželkou Dáriusa Rusnáka je spolužiačka z vedľajšej triedy na bratislavskom gymnáziu na Bílikovej ulici. Eva Starovecká bola volejbalistkou Slávie UK a reprezentantkou. Prvýkrát ju však neoslovil v škole, ale na sústredení v Nymburku.„My hokejisti sme sedeli vo vestibule a rozoberali najkrajšie volejbalistky. Reč padla aj na Evu. Vravím, chalani, tú poznám! Kecáš, vysmiali ma. Pravda, poznal som ju len z videnia a nevedel jej meno, no keď išla okolo, improvizovane som pozdravil: Nazdar, Bíliková! Nič, ani okom nemihla,“ smeje sa kapitán hokejových majstrov sveta 1985.

Svadbu mali práve po zlatom šampionáte, chodiť spolu začali šesť rokov predtým. Majú synov Dáriusa a Ondreja, po narodení staršieho v roku 1986 manželka ukončila kariéru. „Ale keď som v deväťdesiatych rokoch pôsobil vo Fínsku, prehovorili ju, aby si zahrala tamojšiu ligu. A išlo jej to. Eva mi vždy vytvárala zázemie, starala sa o rodinu. Na vzťahu dvoch športovcov vidím len výhody, navzájom totiž vedia, čo ten druhý potrebuje.“ Obaja skončili právnickú fakultu, Rusnák dnes pracuje v kancelárii prezidenta republiky. „Ale šport zostal súčasťou nášho života,“ dodáva.

Keď otehotnela česká majsterka sveta v trojskoku Šárka Kašpárková, jej tréner Michal Pogány zvolal tlačovú konferenciu, aby správu oznámil verejnosti. Tak to považoval za férové, čochvíľa šesťročnú Terezku čakali spolu. Kašpárková súťažila na olympiáde 2000 v Sydney v prvých dňoch tehotenstva. „Čím som Šárku očaril? Okrem iného hrou na klavír. Učil som sa asi deväť rokov, takže som schopný v bare si sadnúť za piano a začať hrať. To sa ženám páči,“ povedal v denníku Mf Dnes výrečný rodák z Trenčína. Pogány je ročník narodenia 1961 a z prvého manželstva má syna Davida. „Dala som Michalovi podmienku: Vezmem si ho, keď príjme priezvisko Kašpárek,“ veselo rozprávala v Lidových novinách o desať rokov mladšia Šárka. Šiesty rok žijú v spoločnej domácnosti a aj podnikajú v Brne. Svadbu dodnes nemali.

Ďalšie páry zo športovísk

  • Dominika Cibulková a Sergej Stachovskij. Na newyorských tenisových dvorcoch vznikol vzťah medzi talentovanou Slovenkou a Ukrajincom. „Spoznali sme sa na juniorskom US Open. Spolu sme už viac než dva roky,“ povedala 152. hráčka sveta. Tohtoročný Valentín zastihne oboch na rôznych stranách zemegule. Ona hrá na turnaji WTA Tour v indickom Bangalore, on zbieral body na podujatí ATP v americkom San Jose, ale prehral už v prvom kole. Darček ho však neminie. „Poslala som mu ho do Ameriky. Neprezradím, čím som ho potešila. Je to len pre neho,“ tajila sympatická a vždy usmiata teniska.
  • Richard Nemec a Katarína Barineková. Volejbalové manželstvo, registrovali sa zo športovej haly v bratislavskom PKO, dokopy sa dali na diskotéke v Mlynskej doline. Vzali sa v roku 1995, žijú v Taliansku, kde Richard pôsobí. Jeho manželka sa vzdala športovej kariéry po narodení dvojičiek Dominiky a Veroniky.
  • Ivana Walterová a Dirk Lange. Bývalá plavecká reprezentantka z Banskej Bystrice si našla manžela v Hamburgu, kde sa pripravovala pod vedením trénera viacerých olympijských medailistov. Ten tréner sa volal Lange, svadbu mali v roku 2001 na zámku na Morave. Usadili sa však v Nemecku a čoskoro prišiel aj syn Alexander. Meno dostal po Alexandrovi Veľkom, ktorého Dirk obdivuje.
  • Martin Bajčičák a Alena Ninisová. Po boku najlepšieho slovenského bežca na lyžiach je bývalá sánkarka. „Bola to láska na prvý pohľad,“ hovorí Bajčičák. Jeho priateľka po ukončení kariéry pracuje v relaxačnom centre na Štrbskom Plese. Spolu sú rok a pol, dokopy ich dal Alenin brat Jozef, sánkarský reprezentant.
debata chyba