Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zásah lotyšského parlamentu do športu. Národným tímom zakázal súťažiť proti Rusom

Lotyšský parlament vo štvrtok schválil pozmeňujúci návrh, ktorým zakázal svojim národným športovým tímom súťažiť s Ruskom a Bieloruskom na znak solidarity s Ukrajinou.

01.02.2024 17:06
Lotyšskí športovci Foto:
Lotyšskí športovci budú nútení bojkotovať súťaže, v ktorých nastúpia Rusi a Bielorusi, inak porušia zákon.
debata (25)

Bývalý štát Sovietskeho zväzu, člen NATO a EÚ, je verným podporovateľom Ukrajiny, odkedy Rusko pred takmer dvoma rokmi napadlo túto krajinu.

Novela zákona o športe zakazuje hokejovým, futbalovým, basketbalovým a iným národným tímom hrať proti Rusku a jeho spojencovi Bielorusku bez ohľadu na to či súťažia pod vlastnou, alebo neutrálnou vlajkou. Zákonodarcovia schválili aj ďalšiu novelu, ktorá zakazuje organizátorom športových podujatí v Lotyšsku pozývať ruské a bieloruské reprezentácie.

Kamila Valijevová Čítajte viac Sprisahanie západu! Sú to svine bez mozgu a špinavci. Rusi zúria, prísny trest pre ich hviezdu považujú za neľudský

„Hlavným cieľom pozmeňujúcich návrhov je zopakovať solidaritu Lotyšska s Ukrajinou a zablokovať akékoľvek pokusy Ruska legitimizovať svoje vojnové zločiny mierovými prostriedkami, ako sú športové podujatia,“ povedal pred hlasovaním zákonodarca Davis Martinš Daugavietis, šéf parlamentného podvýboru pre šport.

Opatrenie schválil 100-členný parlament 74 hlasmi, proti hlasovalo 11 poslancov. Ak sa lotyšské tímy dostanú do pozície, že budú súťažiť napríklad s Ruskom alebo Bieloruskom na olympijských hrách v Paríži v roku 2024, podľa nového zákona im to bude zakázané. Mnohí lotyšskí športovci tiež uvažovali o bojkote OH, ak bude Rusom umožnená účasť.

Úradujúci olympijskí šampióni v basketbale 3×3, ktorí sú z Lotyšska, uviedli, že ich tím sa na OH v Paríži nezúčastní, ak sa na nich zúčastnia ruskí športovci.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
25 debata chyba