Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V pazúroch monštra. Len drobná šampiónka dokáže to, čo muži. Tromfla aj sovietske legendy

V rohu čakárne sa krčí drobné dievča. Plače, pretože sa cíti ponížená, nečistá. Nerozumie, prečo sa jej lekár pri prehliadke dotýkal na miestach, ktoré patria iba jej, mladej športovkyni. Útok s hnusom prežila, ale do konca života bude cítiť hanbu.

10.10.2023 15:37
Bilesová Foto:
Simone Bilesová a jej radosť na MS 2023 v Antverpách.
debata

Nie, to nie je scenár z psychotrileru pre kategóriu 18+, ale desivá situácia, ktorá poznačila osud Simone Bilesovej.

Fenomenálna americká gymnastka dlho ukrývala temné tajomstvo, hoci na súťažiach sa musela neustále usmievať a tváriť sa, že po zisku mnohých titulov a trofejí je najšťastnejšia žena na svete.

V súkromí dievča s netuctovým príbehom, na náradiach športovkyňa, ktorá nemá konkurenciu. Na minulotýždňových MS v Belgicku opäť ukázala svoju výnimočnosť, keď predviedla kombináciu, ktorú skáču len muži.

Po dvoch rokoch sa jej opäť podaril takzvaný Jurčenko – náročný prvok, ktorý pozostáva z premetu vzad a salta vzad skrčmo po rondate. Súperky, niektoré o desať a viac rokov mladšie, zamrzli v nemom úžase.

VIDEO: Bilesovej Jurčenko na MS 2023

Detstvo bez rodičov

V USA patrí medzi najvplyvnejšie športovkyne, mnohí ju pasujú za vôbec najlepšiu gymnastku histórie. Je až neuveriteľné, že do tejto pozície sa dostala napriek všetkému, čím si musela v mladosti prejsť.

Narodila sa pred 26 rokmi do problémovej rodiny. Otec ju opustil, matke, závislej od alkoholu a drog, zostali na krku štyri deti.

„Viete, prečo nemám rada mačky? Hladovali sme, so súrodencami sme nemali čo do úst. Raz prišla do nášho domu mačka. Matka radšej nakŕmila ju, ako nás,“ spomínala v jednom z rozhovorov.

Susedia sa už na situáciu u Bilesovcov nemohli dívať a zavolali sociálne pracovníčky. Tie konali rýchlo a malá Simone spolu so súrodencami putovali do detského domova.

Simone Bilesová počas cvičenia na kladine na MS... Foto: TASR/AP, Virginia Mayo
Biles Simone Bilesová počas cvičenia na kladine na MS 2023.

Neskôr ju získal do opatrovníctva jej starý otec.

„Zachránil mi život. Ukázal mi čaro športu a keďže som bola nižšia a silná, vyhrala u mňa gymnastika,“ zverila sa drobná Afroameričanka, ktorá narástla do výšky 141 cm.

Už na strednej škole mala individuálny študijný plán tak, aby sa mohla viac sústrediť na tréningy a športovú kariéru.

Majsterkou USA vo viacboji sa stala prvýkrát 15-ročná a vtedy odštartovala jej hviezdna kariéra.

Úspech a pád

Zo svetových šampionátov a olympijských hier má po víkende spolu 34 medailí, čím prekonala absolútny rekord, ktorý doteraz držal Bielorus Vitalij Ščerbo a tromfla aj sovietsku legendu Larisu Lazutinovú.

V Riu de Janieru 2016 zmietla konkurenciu, brala štyri najcennejšie kovy a Amerika ju nosila na rukách. Lenže potom prišli temné obdobia. Tesne po olympiáde sa prevalili nechutné praktiky v americkej gymnastike, čo je dodnes považované za najväčší škandál v histórii športu.

Tréneri, funkcionári či lekári mali počas dvoch dekád sexuálne útočiť či zneužívať mladé gymnastky. Postupne sa prihlásilo viac ako tristo obetí.

Bilesová bola jednou z členiek americkej reprezentácie, ktoré so slzami v očiach priznali, že aj ich sexuálne napadol neslávne známy lekár Larry Nassar.

Simone Bilesová pózuje na pódiu so zlatou... Foto: TASR/AP, Geert vanden Wijngaert
Bilesová Simone Bilesová pózuje na pódiu so zlatou medailou po jej víťazstve vo finále vo viacboji na MS v gymnastike v Antverpách.

"Zlyhali všetci, na ktorých sme sa spoliehali. Agenti z FBI, ktorým sme nahlasovali útoky, vedenie gymnastiky, ktoré krylo trénerov či zvrhlých lekárov.

Malé dievčatá trpeli pre vaše zbabelé rozhodnutia. Nech už žiadny športovec či športovkyňa nezažije to, čo my," vyhlásila v emotívnom prejave.

Nassar dostal v štyroch rôznych procesoch spolu viac ako 500 rokov za mrežami a z väzenia nevyjde. Jeho duch však Bilesovú naháňal aj na preloženej olympiáde v Tokiu.

Najväčšia favoritka neustála tlak, od verejnosti i samej seba, hoci bola na neho dlho zvyknutá. Pred súťažou ju prepadli tzv. „twisties“, čo je mentálny blok, ktorý postihne gymnastu, keď vo vzduchu robí premety či saltá.

Odstúpila z väčšiny disciplín, absolvovala len kladinu a tímovú súťaž. „Ak si športovec nie je istý sám sebou, môže sa to skončiť zle. Bola som vyčerpaná a túžila po prestávke. Potrebovala som vypnúť,“ priznala.

Návrat po pauze

V gymnastike platí niečo podobné ako v krasokorčuľovaní – športovkyňa po dvadsiatke už patrí do starého železa. Nie však pre Bilesovú. Dvojročná pauza, počas ktorej pracovala na posilnení mentálneho zdravia, jej prospela.

„Uľavilo sa mi, opäť som našla samú seba. Cítim v sebe vnútorný pokoj, ale aj oheň, ktorý ma ženie vpred pri súťažiach,“ vravela pred štartom na šampionáte v Antverpách.

V kvalifikácii viacboja ohúrila spomínaným Jurčenkom a vôbec jej neprekážal fakt, že vo veku 26 rokov bola najstaršou Američankou, ktorá sa predstavila za uplynulé polstoročie na gymnastických MS.

Vraví, že teraz je spokojná a vyrovnaná. Pochvaľuje si, že jej pomáha domáca pohoda, o ktorú sa stará jej manžel, hviezda amerického futbalu Jonathan Owens. Prominentný športový pár sa zosobášil v máji a medové týždne strávil na Belize.

Krajina v Karibskom mori je pre Bilesovú druhým domovom, po manželke svojho starého otca, ktorý ju ako 4-ročnú vzal do opatery, má aj občianstvo štátu Belize.

„Milujem to tu. More a pláže ma napĺňajú pokojom. Zabúdam pri nich na nočné mory z minulosti, ktoré už nado mnou nemajú moc. Teším sa zo života, zo všetkého pekného, čo ma postretne každý deň,“ vraví spokojne.

Jej hlavným cieľom pre budúci rok je parížska olympiáda, zrejme posledná v kariére. Rada by si napravila chuť po nevydarenom Tokiu a prípadným ziskom ďalšieho cenného kovu by si ešte viac poistila pozíciu medzi najúspešnejšími americkými olympionikmi.

„A potom odchod zo scény, urobiť si bábätká a venovať sa novej, krásnej budúcnosti. Simone, ak si niekto zaslúži šťastie, tak si to ty,“ želajú jej fanúšikovia, ktorí šípia koniec kariéry výnimočnej športovkyne.

Tenisové legendy: Šarapovová vs. Grafová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Maria Šarapovová a Steffi Grafová. Tenisové...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #MS #gymnastika #Simone Bilesová