Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Poslúchol nariadenie Zelenského. Ukrajinec mal na MS čeliť Rusovi, radšej odstúpil

Ukrajinský šermiar Ihor Rejzlin nenastúpil na stredajší duel v korde na MS v Miláne, v ktorom mal čeliť ruskému reprezentantovi Vadimovi Anochinovi.

26.07.2023 15:49
Ihor Reizlin Foto:
Ihor Reizlin (vpravo) na archívnej snímke.
debata

Bronzový medailista z OH v Tokiu sa odhlásil oficiálne zo zdravotných dôvodov. Anochin tak postúpil ďalej bez boja.

Zdroj z prostredia Medzinárodnej šermiarskej federácie (FEI) potvrdil agentúre AFP, že Rejzlin predložil svoj zdravotný certifikát, ktorým zdôvodnil svoju neúčasť. Vďaka nemu si udržal menší počet kvalifikačných bodov, ktoré potrebuje zbierať smerom k zisku miestenky na OH 2024 v Paríži.

Rejzlin patril v korde k medailovým adeptom. Jeho odhlásenie súvisí s nariadením ukrajinskej vlády, tá po ruskej invázii na Ukrajinu zakázala svojim športovcom štart v súbojoch, v ktorých majú čeliť Rusom.

Anochin, rovnako ako jeho krajania a bieloruskí šermiari, majú povolené štartovať na svetovom šampionáte ako športovci s neutrálnym statusom.

Sagan Tour Čítajte viac Na také niečo by som ani nesadol! Belgičania zvozili Saganov bicykel pod čiernu zem

FEI im to umožnila už v marci na základe odporúčania od Medzinárodného olympijského výboru (MOV), na ktorého čele stojí práve bývalý šermiar Thomas Bach. Ruskí a bieloruskí šermiari sa však nemôžu na MS predstaviť v tímových súťažiach.

Rovnaký problém ako Rejzlin má aj jeho krajanka Olha Charlanová. Štvornásobná svetová šampiónka v individuálnej šabli má vo štvrtok nastúpiť na MS proti Ruske Anne Smirnovovej.

V sobotu by sa však mala zúčastniť v tímovej súťaži, v ktorej získala olympijské zlato v roku 2008 a striebro v roku 2016.

Práve Charlanová je jednou z ukrajinských športovkýň, ktorá nie je šťastná zo súčasnej politiky ukrajinskej vlády zakazujúcej priamu konfrontáciu s ruskými reprezentantmi, uviedla AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #šerm #Ihor Rejzlin #Vadim Anochin