Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výprava sa skončila tragédiou. Vo veku 42 rokov zomrel český lyžiar a horolezec

Venoval sa viacerým športovým aktivitám, vyrážal za dobrodružnými výpravami. Tá júlová sa mu stala osudnou. Vo veku 42 rokov zomrel v amerických horách Jiří Pliska. Meno tohto českého lyžiara na dlhých tratiach sa spája najmä s legendárnou Jizerskou päťdesiatkou.

08.07.2023 11:47
Jiří Pliska Foto:
Jiří Pliska na snímke z roku 2021.
debata (1)

O smutnej správe informoval portál Sport.cz, ktorý sa odvoláva na instagramový príspevok ed_system_sil­vini_teamu, do ktorého Pliska patril.

K nešťastiu prišlo v pohorí Wind River Range v štáte Wyoming na skale Wolfs head (3707 m n. m.) pri zlaňovaní. Pliska zomrel v nedeľu 2. júna.

John Berylson Čítajte aj Majiteľ tradičného anglického klubu nečakane zomrel pri nehode. Nikto zatiaľ nepovedal, čo sa stalo

„Plizíček bol našou rodinou, tímovým kapitánom, kamarátom, trénerom, vzorom i mentorom,“ píše sa v príspevku, ktorý rekapituluje kariéru rodáka z Jablonca nad Nisou.

„Vo voľnom čase sa venoval všetkým športovým aktivitám, najmä dobrodružným výpravám, horolezectvu vo všetkých podobách. (…) Jeho osobnosť necharakterizovali len športové výsledky, ale hlavne to, aký bol. Plizi bol prírodný tvrďas, ktorý sa nebál zastať slabších a len tak si z ničoho nerobil ťažkú hlavu, prekážky zásadne zdolával rozbehom a nikdy ich nepodliezal,“ pokračuje tím a dodáva:

Patrick Gasienica Čítajte aj Smutná správa z USA. Olympionik zomrel po nehode na motorke, mal 24 rokov

„Zároveň to bol čestný chlap, ktorý miloval svoju partnerku a dokázal byť oporou pre svojich najbližších. Jirka zahynul tam, kde mu bolo najlepšie pri svojej obľúbenej činnosti. V našich srdciach i myšlienkach zostane navždy a bude nám každý deň hrozne chýbať.“

V bežeckom lyžovaní sa venoval dlhým tratiam, v posledných rokoch patril v Ski Classics medzi najlepších – 13. Tartu Marathon, 17. Vasaloppet, 19. Jizerská 50, 19. Marcialonga.

V roku 2013 mu spolu s Ondřejom Mandulom udelili cenu horolezeckého zväzu Výstup roka za akciu na západnej stene na Uzum Brakk v Pakistane (6422 m n. m.).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #horolezectvo #Jiří Pliska