Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úmrtie v kempe. Everest si vyžiadal prvú tohtoročnú zahraničnú obeť

Počas výstupu na Mount Everest zahynul americký horolezec, oznámili v utorok organizátori jeho expedície.

02.05.2023 20:03
Mount Everest Foto: ,
Mount Everest
debata (4)

Ide o prvé úmrtie zahraničného horolezca počas tohtoročnej výstupovej sezóny na najvyššej hore sveta, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Američan zomrel v pondelok v druhom výškovom tábore, kde sa nachádzal v rámci aklimatizácie.

„Necítil sa dobre a zomrel v kempe 2,“ uviedol šerpa Pasang Tshering. Snahy o prenesenie jeho pozostatkov do nižších polôh podľa neho komplikuje nepriaznivé počasie.

K2, Himaláje Čítajte aj Prvý na svete: Nepálčan zdolal už dvakrát 14 najvyšších hôr na svete

Jarná výstupová sezóna sa tento rok v apríli začala tragicky, keď zahynuli traja Nepálčania. Počas prechodu cez zradný ľadopád Khumbu sa jeho časť odtrhla a strhla ich do hlbokej trhliny.

Nepál vydal v tejto sezóne zahraničným horolezcom už 466 povolení na výstup na Mount Everest. Keďže väčšina z nich potrebuje vysokohorského sprievodcu, až do začiatku júna sa pokúsi na najvyššiu horu sveta vystúpiť vyše 900 ľudí.

Takýto vysoký počet môže znovu spôsobiť hustú premávku na úzkych prístupových trasách pod vrcholom, najmä ak sa v dôsledku počasia skráti obdobie vhodné na výstup.

Peter Hámor Čítajte aj Ak ma začnú mladší predbiehať, už sa na to vykašlem

Počas výstupu na Mount Everest zomrie ročne v priemere päť ľudí. V roku 2019 si však najvyššia hora sveta vyžiadala až 11 obetí, pričom najmenej štyri úmrtia súviseli s tým, že sa na jej vrchol snažilo vystúpiť príliš veľa ľudí.

V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrchov svete. Každý rok na jar, keď sa zlepšia podmienky pre horolezcov, smerujú do krajiny stovky dobrodruhov.

Aj veľké mená. Toto sú najpreceňovanejší športovci Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
David Beckham (V. Brit./futbal)
 Dlhoročný...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest