Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zakážte trans športovcom súperiť so ženami! Šampiónka za to dostala od muža v šatách päsťou do tváre

Zachráňte ženský šport. Tak znie názov kampane, ktorá sa snaží o zákaz štartu trans športovkýň v ženskom športe a volá po ich samostatnej kategórii.

09.04.2023 12:13
riley gainesová Foto:
Riley Gainsová po boku Donalda Trumpa.
debata (103)

Jednou zo žien, ktoré sú tvárou tejto iniciatívy, je aj Riley Gainsová. Americká plavkyňa, ktorá je univerzitnou šampiónkou.

Dvadsaťdvaročná športovkyňa sa vo štvrtok zúčastnila na túto tému diskusie na Štátnej univerzite v San Franciscu. K celému prejavu sa však napokon dostala len ťažko.

Jej prejav počas celej doby narúšali aktivisti, ktorí sa dostali do priestorov univerzity a hlasným dupaním a krikom prejavovali svoje názory.

Chodbami sa niesli heslá ako „choď do ri.i, domov“ a „transgender ženy sú tiež ženy“.

„Mal som so svojou ženou krátke telefonáty, prebehli počas toho, ako bola asi tri hodiny uväznená v nejakej miestnosti,“ hovoril médiám jej partner Louis Barker.

Podľa neho sa situácia vyostrila. Počas protestov aktivistov nezostalo len pri slovných atakoch.

„Povedala mi, že ju nejaký chlap v šatách niekoľkokrát udrel do tváre. Veľmi ma to nahnevalo, z tej bezmocnosti mi zostalo zle,“ dodal.

Gainsová musela napokon opustiť univerzitu v doprovode polície. Tej sa po celý čas nedarilo aktivistov upokojiť, pokúšalo sa o to aj vedenie školy, no neúspešne.

MS, atletika Čítajte viac Je to tu, Svetová atletika zakázala súťažiť transrodovým športovkyniam. Oznámila tiež sprísnené pravidlá

Celá záležitosť teraz leží na stole mužov zákona, tí ju preverujú, nik však dosiaľ nebol zadržaný.

Gainsová je jednou z tvárí iniciatívy Zachráňte ženský šport od vtedy, ako na univerzitnom šampionáte NCAA čelila trans športovkyni Lii Thomasovej.

Tá bola až do pubertálneho veku mužom, pričom v mužskej kategórii patrila k priemeru. Po prechode k ženám a hormonálnej terapii začala vyhrávať súťaže a dokonca prepisovať tabuľky rekordov.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #trans športovci #Riley Gainesová