Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sloboda je úžasná vec. Ale občas veľmi zabolí, vraví člen svetovej špičky

Konkurencia sa zväčšuje, prichádzajú čoraz mladší a talentovaní pretekári - veta, ktorú si počas kariéry vypočuje takmer každý športovec.

08.02.2023 20:06
Tury skejtbord Foto:
Richard Tury.
debata

Richard Tury by vám povedal, že nie je mladý ako mladý.

Najlepší slovenský skejtbordista zažiaril na nedávnych majstrovstvách sveta v Spojených arabských emirátoch, kde v disciplíne street vybojoval výborné piate miesto.

Bronz, od ktorého delilo košického rodáka necelých 18 bodov, vybojoval Ginwoo Onodera.

Nebolo by na tom nič zvláštne, veď jazda na doske je v Japonsku veľmi populárna. Fanúšika však zarazí fakt, že Onodera má len 12 rokov.

Necíti sa čoskoro tridsiatnik už starý, keď vo finále MS súťaží s deťmi?

Možno niekto áno, ale ja nie. Jazdím 23 rokov, vek je len číslo. Čím ďalej sa na doske cítim lepšie a lepšie. Niekto dosahuje vrchol výkonnosti v skorom veku. Dúfam, že mne sa to podarí v najbližších rokoch.

Richard Tury v akcii. Foto: facebook.com/richardturyofficial
Tury skateboard Richard Tury v akcii.

Ozývajú sa hlasy, že 12-roční chlapci by mali mať vlastnú súťaž. Ako to vnímate?

Je to diskutabilné. Podobné názory boli už po olympiáde v Tokiu, kde ženskú súťaž ovládli 13– a 14-ročné dievčatá. Chalani v takomto veku robia úžasné veci, ale je otázne, ako budú jazdiť, keď budú mať po dvadsiatke. Čím je jazdec starší, padanie zo schodov po chybách veľmi bolí.

Mladých chalanov až tak veľmi nie, ale starších áno. Hranica sa podľa mňa bude znižovať, možno čoskoro uvidíme medzi nami aj 10-ročné deti.

Je to podobné ako v krasokorčuľovaní, kde pretekárky dosiahnu výkonnostný vrchol v 15 rokoch a potom viaceré skončia? Vie mladý skejtbordista ohybnosťou predviesť lepšie triky ako starší súper?

Každý to má inak. Začal som jazdiť v šiestich rokoch a až teraz cítim, že robím najlepšie triky a najčistejšie jazdy.

Ak mladý chalan padne desaťkrát za deň, častokrát ho to bolí menej ako mňa, ktorý padne raz a poriadne. Ale v špičke sú aj jazdci, ktorým to ťahá na štyridsiatku a stále jazdia výborne.

Je skejtbording materiálne náročný šport? Koľko dosiek potrebujete na sezónu?

Záleží to od parkov, na ktorých súťažíme. Ak je väčšina z nich z dreva, potom sa dosky ničia menej. Na betóne dostanú zabrať oveľa viac. Počas sezóny vymením 30–40 dosiek, rovnaký počet platí o koliečkach. Treba k tomu pridať aj 20–30 párov opotrebovaných topánok.

Richard Tury. Foto: facebook.com/richardturyofficial
Tury Richard Tury.

Ak chcú byť cyklistickí špurtéri úspešní, v hromadných dojazdoch musia vytesniť strach. Platí to aj pri jazde na doske, kde sa dejú aj veľmi bolestivé pády?

Určite. Najnáročnejšie v tomto smere sú skoky zo schodov. Skáčeme z 13 či 15 schodov. Ak by si to vyskúšal bežný človek a neuspeje, môže sa poriadne dolámať. Rozhodne treba vedieť dobre padať, ale poviem pravdu, že každodenné mlátenie sa o betón je veľmi bolestivé.

Niektorí stále neberú skejtbording ako reálny šport, označujú ho za zábavu pre voľnomyšlienkár­skych ľudí. Čo by ste im odkázali?

Samozrejme, že je to šport ako každý iný. Pre mňa v prvom rade znamená veľkú slobodu. Robím to, čo ma baví a ešte sa tým môžem živiť. Jazda na doske je veľmi oslobodzujúca, najmä od povinností bežného života.

Jazdím podľa seba, robím triky, aké si vyberiem. Zároveň je to tvrdá práca s množstvom tréningu. Treba navštevovať posilňovňu, nastaviť si kondičné tréningy, upraviť stravu.

Čo pre vás znamená piate miesto na MS?

Veľmi veľa. Od ľudí predovšetkým na sociálnych sieťach som si vypočul, že som mohol mať aj lepšie skóre a tým pádom som mohol byť vyššie, ale i tak som spokojný. Získal som krásne body do olympijského rebríčka, v ktorom sa bojuje o Paríž 2024.

Nerobili vám problémy vysoké teploty v Arábii?

Zvykol som si. Mal som za sebou dostatočnú aklimatizáciu. Prvýkrát v histórii MS postavili park pred súťažou a tak sme si ho mohli vyskúšať niekoľko týždňov pred štartom MS. Urobil som dobre, že som prišiel skôr a mohol som si park „najazdiť“. V ostrej súťaži som od kvalifikácie po finále pokazil len jednu jazdu, čo je skvelý výsledok.

Aká konkurencia sa zišla na šampionáte?

Veľká – kvalitou i počtom. Z kvalifikácie, v ktorej štartovalo 170 jazdcov, postúpilo do štvrťfinále 27 najlepších. O tom, že to bolo skutočne nabité, svedčí aj fakt, že Japonec Juto, zlatý medailista z tokijskej olympiády, cez kvalifikáciu ani neprešiel. Nedarilo sa ani ďalším favoritom.

Čo všetko potrebuje urobiť, aby ste sa kvalifikovali na olympiádu do Paríža?

Je to v podstate jednoduché – čo najlepšie zajazdiť ďalšie olympijské kvalifikácie. Jedna bude v júni v Ríme, ďalšia bude v novembri v rámci MS 2023. Tá bude najdôležitejšia, pretože sa na nej udeľujú zdvojené body. Sezóna pozostáva aj z podujatí Svetového pohára a ďalších medzinárodných súťaží.

Najúspešnejší športovci všetkých čias Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. Jack Nicklaus (USA/golf)
štarty/zápasy:...
debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2024 #skejtbording #Richard Tury #MS 2023