Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2023: Vlhovú čaká obhajoba, hokejistov ťažkí súperi. A čo futbalisti?

Tradičná zostava - Vlhová, Sagan, hokejisti, futbalisti. Najväčšie športové očakávania spájame spravidla s nimi. Čo nás čaká v roku 2023?

03.01.2023 11:15
Petra Vlhová, Peter Sagan Foto: , ,
Ilustračné foto
debata

Náročná skupina pre hokejistov

Bronz z olympiády, účasť medzi top osmičkou MS vo Fínsku, historicky prvá jednotka draftu NHL spod Tatier.

Slovenský hokej má za sebou úspešný rok a v novom nebude mať nižšie ambície. Vrcholom sezóny bude svetový šampionát, ktorý sa uskutoční vo Fínsku a v Lotyšsku. Slováci odohrajú základnú v skupine v Rige a čaká ich náročná úloha.

Aj pri neúčasti Rusov či Bielorusov majú ťažkú skupinu a o ľahkom postupe do play off nemôže byť reč. Favoritmi z rižskej osmičky budú Kanaďania, Česi a Švajčiari. Výber Craiga Ramsayho sa podľa papierových predpokladov popasuje o účasť vo vyraďovačke s domácimi Lotyšmi, ktorí deklarovali, že chcú prekvapiť silnejšie tímy.

Šance Slovákov výrazne ovplyvní fakt, v akej zostave prídu. Ak sa nestane nič nečakané, k lídrom ofenzívy z Pekingu Marekovi Hrivíkovi s Petrom Cehlárikom by sa mohli pridať Tomáš Tatar s Jurajom Slafkovským a ďalší hráči, ktorí by nepostúpili či neuspeli v play off NHL.

V tejto súvislosti bude zaujímavé sledovať, aký postoj zaujme vedenie SZĽH v súvislosti s nomináciou Slovákov z KHL. V Rusku, ktoré je po okupácii Ukrajiny medzinárodne izolované aj na športovom poli, pôsobia dvaja z troch top reprezentačných brankárov Patrik Rybár a Adam Húska.

Juraj Slafkovský v národnom drese. Foto: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia
2. Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský v národnom drese.

Slovan v Európe

Môže to byť len dvojzápas, ale aj jazda, ktorá sa skončí nečakaným úspechom.

Futbalový Slovan čaká náročná jar. Belasí vedú ligu s trojbodovým náskokom, v pohári sa prebojovali do osemfinále a takisto ako víťaz skupiny postúpili medzi šestnásť najlepších tímov Konferenčnej ligy. Kouč Vladimír Weiss musí byť spokojný, Slovan zažil úspešnú jeseň ako už dávno nie.

Oplatilo sa mu to aj finančne, doteraz zarobil viac, ako pred troma rokmi v prestížnejšej Európskej lige. V súčte s odmenami za koeficient a vysielacie práva zinkasoval približne sedem miliónov eur.

Ak získajú Bratislavčania domáce double, nikoho to neprekvapí. Pútavejšie môže byť ich počínanie v play off EKL. Slovan vyhral svoju skupinu a vo vyraďovačke nemusí byť len do počtu.

Aj preto, že v tejto sezóne predviedol v pohárovej súťaži skvelé výkony a dramatické obraty.

Osemfinále je na programe v marci, Slovan sa dozvie meno súpera 24. februára. Isté je, že domáci zápas odohrá 16. marca.

Vladimír Weiss má na hráčov Slovana vždy... Foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia
Vladimír Weiss Vladimír Weiss má na hráčov Slovana vždy najvyššie nároky.

Vlhovej chýbajúci titul

Jej najväčšia rivalka Mikaela Shiffrinová jazdí v tejto sezóne Svetového pohára fantasticky a preto je možno lepšie sústrediť sa na svetový šampionát.

Titul majsterky sveta v slalome je niečo, čo Petre Vlhovej v bohatej zbierke zatiaľ chýba. Pre olympijskú šampiónku v najtočivejšej disciplíne príde šanca na majstrovstvách sveta, ktoré v prvej polovici februára hostí francúzske stredisko Courchevel-Méribel.

Vlhová zabojuje aj v obrovskom slalome či alpskej kombinácii, ktorá už v tejto sezóne nie je súčasťou Svetového pohára. Slovenská superhviezda už doma jedno zlato z MS má. V roku 2019 triumfovala v obrovskom slalome, keď sa tešila vo švédskom Aare. Počas kariéry získala zo šampionátov aj štyri striebra a jeden bronz.

Petra Vlhová. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Veterán Sagan

Aj vinou zdravotných problémov má za sebou najslabšiu sezónu za posledné roky. Motivácia sa už hľadá ťažšie, ale Peter Sagan chce fanúšikom i súperom ukázať, že ešte nepatrí do starého železa.

Trojnásobný majster sveta, ktorý oslávi koncom januára 33. narodeniny, absolvuje druhú polovicu kontraktu s druhodivíznou stajňou TotalEnergies. Francúzi mu minulý rok dovolili aj pôsobenie mimo cestnej cyklistiky, keď si vyskúšal svetové šampionáty v jazde na horských elektrobicykloch či takzvaný gravel.

Sagan je napriek chýbajúcim víťazstvám naďalej magnetom pre sponzorov a priaznivcov. V júli by nemal chýbať na Tour de France, ktorá je pre vedenie tímu prioritou.

V pelotóne už bude pôsobiť bez brata Juraja, ktorý po minulej sezóne ukončil aktívnu karériu. Úvodným podujatím pre Petra Sagana bude argentínska Vuelta (25. – 30. januára).

Peter Sagan. Foto: Alex Whitehead/SWpix.com / Shutterstock Editorial / Profimedia
Peter Sagan 1 Peter Sagan.

Čakanie futbalistov na víťazstvo

Doteraz v novej pozícii ešte nevyhral. Mohol si to dovoliť, ale v novom roku už pôjde do tuhého. Pre slovenských futbalistov sa v marci začína kvalifikácia ME 2024 a nový kouč národného tímu Francesco Calzona si uvedomuje, že pozornosť verejnosti sa už bude sústrediť aj na výsledky.

„Veľmi dobre si uvedomujem, že víťazstvá, ktoré sme pod mojím vedením zatiaľ nedosiahli, sú dôležité. Preferujem však, aby body prišli po dobrých výkonoch. Výhra bez dobrého výkonu nedáva pozitívnu správu do budúcnosti. Je to len čiastkový úspech,“ vraví taliansky kouč.

Slováci vstúpia do cyklu domácim dvojzápasom s Luxemburskom a Bosnou a Hercegovinou. Stane sa to už bez bývalého kapitána Mareka Hamšíka, ktorý v roku 2022 ukončil kariéru.

Spomíname! Legendy, ktoré odišli v roku 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Vladimír Šťastný, najstarší spomedzi bratov...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petra Vlhová