Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Mešár vytlačí kilečko, Nemec toľko nedá. Na stokilových profíkov zatiaľ nemajú

Nemec, Mešár, Slafkovský patria medzi najväčšie svetové hokejové talenty. Sú výnimoční aj po fyzickej stránke?

Šimona robí výnimočným jeho hokejové IQ. Dokáže čítať hru a byť v správnom čase na správnom mieste. Po fyzickej stránke s ním musím pracovať viac ako s Filipom Mešárom. Toho trénujem iba druhý mesiac – na svoj vek je na tom silovo veľmi dobre. Jeho hokej je založený na rýchlom korčuľovaní, Nemec je predsa len obranca, ktorý tvorí.

V poslednom čase mi volalo mnoho skautov a vraveli mi, že so Šimonom musím popracovať ešte predtým, ako pôjde za more. Poviem úprimne, nie som nadšený z jeho programu, má toho veľa. Vlani mal päťtýždňovú letnú prípravu, potom musel ísť do reprezentačnej osemnástky. Teraz máme ešte menej času, čaká ho draft, potom MS do 20 rokov a následne pôjde do Ameriky. Akosi nám nezostáva priestor na poriadny tréning.

Čo chceli od vás skauti vedieť?

Ako pristupuje k tréningu, k povinnostiam, ako sa správa k spoluhráčom a trénerom. Pýtajú sa na jeho slabé a silné fyzické stránky. Volali mi asi siedmi či ôsmi, všetci chceli vedieť to isté.

Šimon Klimčík - kondičný tréner. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Šimon Klimčík Šimon Klimčík - kondičný tréner.

Slafkovský vyzerá byť na svoj vek ešte vyspelejší ako Nemec s Mešárom…

Nie je to môj klient, netrénujem ho. Vyzerá, že je na tom dobre, ale hodnotiť ho nemôžem.

Aj vy ste v mladosti hrali hokej. Sú dnešní chlapci po fyzickej stránke ďalej?

Dnes je väčšia špecializácia, kondičný tréner už je štandard. A či sme boli horší? Zdá sa mi, že úroveň spadla. Kedysi bolo v jednej triede päť obéznych chlapcov a pätnásť atlétov, ktorí vedeli robiť všetko. Dnes je to naopak. Nemec, Mešár i Slafkovský sú výnimky. Dnes sa v Litovskom Mikuláši stretávam v juniorke s inými chlapcami. Tí sú pozadu aj oproti nám – staršej generácii.

Mal by osemnásťročný hokejista fyzicky zvládnuť toľko ako skúsený tridsiatnik?

Telo mladíka regeneruje rýchlejšie, môže si dovoliť aj prešľap v životospráve, tridsiatnik už nie. Hrubej sily však majú tínedžeri – samozrejme – menej. Ale sú rýchlejší a práve rýchlosť v dnešnom hokeji dominuje. Keď si pozriem finále MS do 20 rokov medzi Kanadou a USA, tak je neskutočné, čo sa na ľade deje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Klimčík #Šimon Nemec #Filip Mešár