Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemala som ísť na OH, tvrdí Bilesová. Vraj ju poznačil aj pohľad na ňu ako černošku

Fenomenálna americká športová gymnastka Simone Bilesová priznala, že mala ukončiť kariéru už pred olympijskými hrami v Tokiu.

29.09.2021 18:22
USA New York výstava Lexikón módy múzeum Foto: ,
Simone Bilesová prichádza na galavečer v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku v polovici septembra.
debata (7)

V japonskej metropole sa napokon predstavila, ale pre psychické problémy odriekla účasť v piatich zo šiestich finálových štartov. Predstavila sa iba na kladine, kde získala bronzovú medailu.

„Po tom všetkom, čím som si za ostatných sedem rokov prešla, som už nemala ísť na ďalšie olympijské hry,“ uviedla Bilesová v rozhovore pre New York Magazine, z ktorého cituje portál BBC.

Bilesová v roku 2018 priznala dlhoročné zneužívanie športovým lekárom Larrym Nassarom, ktorý si už vo väzení odpykáva doživotný trest za to, že od mnohých klientiek vyžadoval služby nad rámec ich skutočných zdravotných problémov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Simone Biles (@simonebiles)

"Bolo toho na mňa priveľa. Nechcela som však len tak zahodiť všetko, na čom som tvrdo pracovala od svojich šiestich rokov.

Rozhodla som sa, že mu nedoprajem tú radosť, aby ma úplne zničil. Kariéru som predlžovala dovtedy, kým mi to moje telo a hlava dovolili," priznala 24-ročná rodáčka z Columbusu.

Bilesová je držiteľka štyroch zlatých a jednej bronzovej medaily z OH 2016 v Riu de Janeiro. V Tokiu k nim pridala už len striebro zo súťaže družstiev plus spomenutý bronz z kladiny.

A to sa pôvodne očakávalo, že 19-násobná majsterka sveta zaútočí na päť zlatých. Neskôr podrobnejšie vysvetlila svoje pohnútky radšej nesúťažiť.

Simone Bilesová Čítajte viac Trápi ju mentálny blok. Bilesová sa vrátila a vybojovala medailu na kladine

Postihol ju nebezpečný mentálny blok, počas ktorého gymnastky pri svojich zostavách strácajú schopnosť orientovať sa vo vzduchu.

Už pred OH v Tokiu navštevovala terapeuta, aby vôbec mohla súťažiť, lenže potom u nej nastal iný druh úzkosti spojenej zo strachu pred opatreniami v súvislosti s koronavírusom. Nevedela sa zmieriť s tým, že do Tokia za ňou nemôžu pricestovať jej najbližší.

„Keď som sa ocitla na pľaci, bola som nervózna sama zo seba. Necítila som dostatočné sebavedomie, všetko som zrazu spochybňovala. Aj to, že mám dostatočne natrénované,“ priznala po istom čase.

Angelina Meľnikovová Čítajte viac Neokúzlila len hetrikom. Ruská kráska podporila americkú superstar

Bilesová tiež tvrdí, že súčasťou jej mentálnych výkyvov bol aj pohľad vonkajšieho sveta na ňu ako černošku.

„My čierne ženy musíme byť silné a odolné voči okoliu. Aj keď víťazíme a lámeme rekordy, okolie to zvykne bagatelizovať, akoby to bolo normálne,“ podotkla iba 143 cm vysoká gymnastka.

Či sa k svojmu obľúbenému športu ešte vráti na najvyššej úrovni, zatiaľ nevie.

Momentálne opäť podstupuje terapiu a tiež sa chystá na turné po USA s ďalšími členkami amerického gymnastického tímu. Návrat k vrcholovému športu to však neznamená.

„Snažím sa zabudnúť a začať nanovo, ale takmer 20 rokov urobilo svoje. Stále cítim, že mám pred sebou nedokončenú prácu,“ dodala Bilesová.

Simone Bilesová Čítajte viac Bilesovej sa ako prvej žene podarilo zvládnuť na preskoku Jurčenka
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Simone Bilesová