Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Freediver Martin Ruman je bližšie k vytúženej stovke - ponoril sa do hĺbky 93 metrov

Na majstrovstvách sveta už štartoval. V Manchestri 2006 skončil medzi armwrestlermi do 85 kg na druhom mieste. V októbri tohto roku sa Martin Ruman predstaví na svetovom šampionáte - v nádychovom potápaní.

27.05.2021 06:00
Martin Ruman Foto:
Martin Ruman po vynorení sa na pretekoch AIDA Dahab Apnea Freediving Competition 2021 v Egypte.
debata (2)

Kariéru v armwrestlingu (pretláčaní rukou) zavŕšil roku 2013 titulom majstra Slovenska. Potom ju pre zranenie ukončil. S potápaním začal, lebo chcel nájsť vnútorný pokoj. Freediving vníma ako životný štýl, no ako športovec dlho bez súťaží nevydržal a opäť má ambície niečo dosiahnuť. „Keď som sám v hĺbke, so zadržaným dychom, vnímam pomalý tlkot srdca a je to neskutočne upokojujúce. Ticho a modrá voda okolo je tá najlepšia relaxácia," hovorí.

Ešte pred dvoma rokmi bol jeho osobný rekord 60 metrov. Pred pár dňami sa na súťaži Freediving World Cup 2021 v Egypte v disciplíne FIM (Free Immersion), čo je vlastne potápanie – šplh po lane do hĺbky s konštantnou záťažou, zlepšil na 93 metrov a skončil štvrtý. Podstatné však bolo, že splnil limit (87 m) a kvalifikoval sa na majstrovstvá sveta.

Video
Martin Ruman - ekvalizačný tréning

Hneď prvý deň súťaže sa ponoril do hĺbky 88 metrov. „Po tomto ponore zo mňa opadol stres a vedel som, že to ďalšie dni bude už len lepšie,“ začal rekapituláciu súťaže. Druhý deň premiérovi v súťaži prekonal hranicu 90 metrov a vyrovnal osobný rekord z tréningu. „Bol to skvelý ponor z obrovskou rezervou vo vyrovnávaní tlaku,“ komentoval. Na tretí súťažný deň nahlásil ponor do hĺbky 93 metrov. „Ponor som ukončil skôr a to kúsok od cieľa v hĺbke 91,3 m, necelé dva metre od stanovenej hĺbky. Prepočul som hĺbkový alarm, ktorý mám nastavený a pre tento chýbajúci údaj a nedokonalé vyrovnávanie tlaku som to otočil skôr.“

Potápač Martin Ruman Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Martin Ruman pod hladinou.

Štvrtý deň ho čakali najhoršie podmienky celej súťaže. „Vlny a prúdy ovplyvňovali môj ponor asi do 40–50m a výrazne spomalili moju cestu nadol,“ opisoval. Napokon sa predsa len ponoril do hĺbky 93 metrov, čo je jeho osobné maximum. „Dostať sa dolu mi trvalo minútu a 50 sekúnd, cesta späť na hladinu minútu a 35 sekúnd. Celkom bol teda pod vodou 3:25 minúty. "Ponor som si užil a jemná dusíková narkóza mi ho spríjemnila. Všetko sa to udialo s prehľadom a rezervou, čo mi posilnilo sebavedomie do väčších hĺbok.“

Video
Podmorský svet v egyptskom Sharm el Sheiku

Víťaz pretekov sa ponoril do hĺbky 111 metrov, výkon druhého v poradí bol 97 metrov a tretieho 95 metrov. „Som rád, že som sa v silnej konkurencii nestratil. Posunul som si osobák a získal viac sebaistoty k vytúženému cieľu prekonať magickú hranicu – 100 metrov,“ naznačil Martin Ruman svoje ambície. "Dokázal by som sa tak za jednu sezónu posunúť v tejto disciplíne o 40 metrov.

Zdenka Belanová, Martin Ruman Čítajte viac Bojí sa vody. Ale pod hladinou zaplávala sto metrov

Ruman, člen bratislavského klubu Ocean Devils, je v Egypte už od konca februára. Na reprezentačné sústredenie pod hlavičkou Zväzu Potápačov Slovenska cestoval do jedného z najlepších centier freedivingu v Sharm el Sheiku. Ekvalizáciu, teda mimoriadne dôležité vyrovnávanie tlaku ho učí Talian Andrea Zuccari, jeden z najlepších špecialistov na svete. Talianova maximálna hĺbka v disciplíne no-limit (dole so záťažou, hore vyťahuje vzduchový vak) je 185 m – hlbšie sa dostal iba jediný muž planéty.

Technickú, fyzickú, mentálnu a hypoxickú prípravu Rumana má na starosti majsterka sveta Alena Konečná, držiteľka všetkých českých hĺbkových národných rekordov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pretláčanie rukou #freediving #Martin Ruman