Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Bielorusi pod neutrálnou vlajkou? MOV neuznal zvolenie Viktora Lukašenka

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmietol uznať zvolenie Viktora Lukašenka za prezidenta Bieloruského olympijského výboru (NOC).

08.03.2021 20:19
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) hovorí so svojím najstarším synom Viktorom počas zasadnutia Bieloruského olympijského výboru koncom februára v Minsku.
debata (31)

Informovala o tom agentúra dpa po pondelkovom zasadnutí MOV, ktoré sa pre pandémiu koronavírusu konalo virtuálne.

Viktor Lukašenko nahradil vo funkcii svojho otca a prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka. Do funkcie ho zvolili minulý piatok na zasadaní v Minsku.

Jeho otec bol na čele výboru od roku 1997. Po vlaňajších voľbách a najmä zásahom proti protestom sa voči Alexandrovi Lukašenkovi postavili viacerí bieloruskí športovci, ktorí kritizovali brutalitu bezpečnostných síl.

Pre nestálu situáciu prišlo Bielorusko o právo spoluorganizovať tohtoročné MS v hokeji a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už skôr obom Lukašenkovcom zakázal oficiálnu účasť na OH v Tokiu.

Podľa portálu insidethegames.biz navyše tamojším športovcom hrozí, že sa v Japonsku predstavia iba pod neutrálnou vlajkou.

MOV v tejto súvislosti pozastavila finančnú podporu NOC. Peniaze na prípravu na OH 2020 a ZOH 2022 v Pekingu posiela bieloruským športovcom priamo.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Alexandr Lukašenko #Viktor Lukašenko