Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúci nápad. Rusi žiadajú, aby im hrali vojenskú mobilizačnú pieseň

Ruskí športovci majú na základe rozhodnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zakázané používať na veľkých podujatiach svoju vlajku, ich víťazstvá zasa nesmie sprevádzať národná hymna. Jednoducho všetky národné symboly majú v najbližších rokoch za porušovanie antidopingových pravidiel zakázané.

15.01.2021 09:48
rusko ceremoniál Foto: ,
Ruskí športovci na záverečnom ceremoniáli na ZOH v Soči 2014.
debata (45)

Ich športovci teraz prišli s riešením, ktoré budí rozpaky. Ruskému olympijskému výboru (ROV) navrhli, aby im namiesto hymny zahrali vlasteneckú pieseň Kaťuša, ktorá bola populárna počas druhej svetovej vojny.

Tento nápad už stihol vyvolať množstvo reakcií významných atlétov aj osobností verejného života. Mnohým sa to vôbec nepáči.

Známa ruská šermiarka Sofija Veliká, ktorá je zároveň šéfkou atletickej komisie Ruského olympijského výboru, je z tohto nápadu nadšená. Bola medzi tými, ktorí hlasovali za pieseň. Podľa nej môže Kaťuša inšpirovať športovcov k tomu, aby na olympijských hrách dosiahli svoj vrchol.

„Toto je vlastenecká pieseň, ktorá nie je známa iba v Rusku, ale na celom svete. Deti ju milujú, preto sme požiadali výkonný výbor ROV, aby ju navrhol ako náhradu hymny,“ povedala Veliká.

Kaťuša je vojenský pochod, ktorý v roku 1938 skomponoval Matvey Blanter s textom Michaila Isakovského. Celosvetovú popularitu si získal počas druhej svetovej vojny ako vlastenecká pieseň, ktorá inšpirovala ľudí k obrane vlasti.

Predpokladá sa, že práve kvôli tejto piesni dostali rovnomennú prezývku aj raketomety Kaťuša BM-8, BM-13 a BM-31, ktoré používala Červená armáda.

Niektoré známe ruské športové osobnosti sú však voči návrhu skeptické a tvrdia, že pieseň neodráža olympijského ducha a pripomína vojnu.

„S touto situáciou sa stretávame po prvýkrát,“ uviedol bývalý futbalový stredopoliar Celty Vigo Alexander Mostovoj.

„Ak je hymna zakázaná, znamená to, že je zakázaná. Inak by sme mohli zložiť novú hymnu, ako to bolo predtým. Existuje veľa vlasteneckých piesní so športovým pozadím. Kaťuša je o vojne, ale my nie sme vo vojne,“ poznamenal.

Návrh odmietol aj podpredseda ruskej Štátnej dumy Igor Lebedev.

„Toto je úplný nezmysel,“ povedal. „Veď to bola pieseň Veľkej vlasteneckej vojny. Ľudia zomierali na túto pieseň v boji proti fašizmu. Mnohí stratili svojich otcov a manželov a ROV z nej chce teraz urobiť novú hymnu,“ dodal.

Najkrajšie ruské športovkyne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Marina Anissinová, krasokorčuliarka.
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaťuša #Ruský olympijský výbor