Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Nič sa neposväcovalo ani nezametalo pod koberček. SPF reaguje na obvinenia

Vyhlásenie sekcie synchronizovaného plávania Slovenskej plaveckej federácie zaslané manažérkou reprezentácie SR v synchronizovanom plávaní Janou McDonnell.

23.11.2020 15:43
synchronizované plávanie, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Prinášame ho v plnom znení bez redakčných úprav:

Sekcia synchronizovaneho plávania Slovenskej plaveckej federácie sa ostro ohradzuje voči medializovaným skutočnostiam v článkoch o okolnostiach, ktoré sa nikdy neudiali, sú vysoko účelové, poškodzujú a očierňujú celé synchronizované plávanie, ako aj dobré meno členov Sekcie synchronizovaného plávania a celej Slovenskej plaveckej federácie a tiež a predovšetkým p. Gábora Szaudera.

S výnimkou Denníka N, žiadne z médií, ktoré nepodložené a vykonštruované obvinenia zverejnili, neoslovili nikoho z členov Sekcie synchronizovaného plávania a ani p. Gábora Szaudera s možnosťou vyjadriť sa k medializovaným obvineniam.

Sekcia synchronizovaného plávania okamžite zaslala svoje oficiálne stanovisko tlačovým agentúram a to dňa 6.11.2020 a taktiež samotnému denníku Nový Čas dňa 7.11.2020. Do dnešného dňa však nemá vedomosť o uverejnení tohto jej stanoviska v žiadnom z médií.

Počas obdobia rokov 2013 až 2018, kedy p. Gábor Szauder zastával post reprezentačného trénera SR v synchronizovanom plávaní a neskôr aj manažéra reprezentácie SR v synchronizovanom plávaní neboli Sekcii synchronizovaného plávania a ani samotnej Slovenskej plaveckej federácii doručené žiadne podnety, ktoré by poukazovali na nevhodné správanie akéhokoľvek druhu voči reprezentantom, na akékoľvek nevídané praktiky, nezdravé tréningové prostredie, neprimeraný psychický alebo fyzický nátlak a už tobôž nie na akúkoľvek formu diskriminácie, šikany alebo sexuálneho obťažovania zo strany reprezentačného trénera, príp. jeho realizačného tímu a teda kompetentní ľudia žiadne praktiky neposväcovali a ani nezametali pod “koberček”.

Taktiež počas uvedeného obdobia neprišlo k žiadnemu hromadnému ukončeniu kariér špičkových športovkýň kvôli reprezentačnému trénerovi a jeho tréningovým metódam, resp. žiadna zo športovkýň takýto dôvod svojho ukončenia aktívnej činnosti neuviedla.

Odhliadnuc od medializovaného prípadu pretekárky v synchronizovanom plávaní, ku ktorému sa však nemôžeme vyjadrovať z dôvodu jeho stáleho neukončenia, jediný prípad sťažnosti a komunikácie zo strany rodičov reprezentantov prišiel v decembri 2017 od rodičov jednej z reprezentantiek.

Uvedený podnet opisoval situáciu, ktorá mala nastať na jednom z tréningov kde pretekárka a jej rodičia obvinili reprezentačného trénera z vyvíjania nátlaku, psychického deptania a to v anglickom jazyku, neodzdravenia reprezentantky zo strany asistentov reprezentačného trénera a z nekomunikovania zo strany ostatných reprezentantiek.

Členovia Rady SPF sa s predmetným podnetom zo strany rodičov ako aj s vyjadrením sa p. Gábora Szaudera k danej udalosti zaoberali, vypočuli si poskytnuté informácie zástupcov synchronizovaného plávania a so stanoviskom reprezentačného trénera sa stotožnili a vyjadrili mu plnú podporu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Szauder