Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nič sa neposväcovalo ani nezametalo pod koberček. SPF reaguje na obvinenia

Vyhlásenie sekcie synchronizovaného plávania Slovenskej plaveckej federácie zaslané manažérkou reprezentácie SR v synchronizovanom plávaní Janou McDonnell.

23.11.2020 15:43
synchronizované plávanie, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Prinášame ho v plnom znení bez redakčných úprav:

Sekcia synchronizovaneho plávania Slovenskej plaveckej federácie sa ostro ohradzuje voči medializovaným skutočnostiam v článkoch o okolnostiach, ktoré sa nikdy neudiali, sú vysoko účelové, poškodzujú a očierňujú celé synchronizované plávanie, ako aj dobré meno členov Sekcie synchronizovaného plávania a celej Slovenskej plaveckej federácie a tiež a predovšetkým p. Gábora Szaudera.

S výnimkou Denníka N, žiadne z médií, ktoré nepodložené a vykonštruované obvinenia zverejnili, neoslovili nikoho z členov Sekcie synchronizovaného plávania a ani p. Gábora Szaudera s možnosťou vyjadriť sa k medializovaným obvineniam.

Sekcia synchronizovaného plávania okamžite zaslala svoje oficiálne stanovisko tlačovým agentúram a to dňa 6.11.2020 a taktiež samotnému denníku Nový Čas dňa 7.11.2020. Do dnešného dňa však nemá vedomosť o uverejnení tohto jej stanoviska v žiadnom z médií.

Počas obdobia rokov 2013 až 2018, kedy p. Gábor Szauder zastával post reprezentačného trénera SR v synchronizovanom plávaní a neskôr aj manažéra reprezentácie SR v synchronizovanom plávaní neboli Sekcii synchronizovaného plávania a ani samotnej Slovenskej plaveckej federácii doručené žiadne podnety, ktoré by poukazovali na nevhodné správanie akéhokoľvek druhu voči reprezentantom, na akékoľvek nevídané praktiky, nezdravé tréningové prostredie, neprimeraný psychický alebo fyzický nátlak a už tobôž nie na akúkoľvek formu diskriminácie, šikany alebo sexuálneho obťažovania zo strany reprezentačného trénera, príp. jeho realizačného tímu a teda kompetentní ľudia žiadne praktiky neposväcovali a ani nezametali pod “koberček”.

Taktiež počas uvedeného obdobia neprišlo k žiadnemu hromadnému ukončeniu kariér špičkových športovkýň kvôli reprezentačnému trénerovi a jeho tréningovým metódam, resp. žiadna zo športovkýň takýto dôvod svojho ukončenia aktívnej činnosti neuviedla.

Odhliadnuc od medializovaného prípadu pretekárky v synchronizovanom plávaní, ku ktorému sa však nemôžeme vyjadrovať z dôvodu jeho stáleho neukončenia, jediný prípad sťažnosti a komunikácie zo strany rodičov reprezentantov prišiel v decembri 2017 od rodičov jednej z reprezentantiek.

Uvedený podnet opisoval situáciu, ktorá mala nastať na jednom z tréningov kde pretekárka a jej rodičia obvinili reprezentačného trénera z vyvíjania nátlaku, psychického deptania a to v anglickom jazyku, neodzdravenia reprezentantky zo strany asistentov reprezentačného trénera a z nekomunikovania zo strany ostatných reprezentantiek.

Členovia Rady SPF sa s predmetným podnetom zo strany rodičov ako aj s vyjadrením sa p. Gábora Szaudera k danej udalosti zaoberali, vypočuli si poskytnuté informácie zástupcov synchronizovaného plávania a so stanoviskom reprezentačného trénera sa stotožnili a vyjadrili mu plnú podporu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Szauder