Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Dopingová kauza ruských biatlonistiek ožíva. Podpisy Rodčenkova boli falošné

Niekoľko rokov stará dopingová kauza ruských biatlonistiek Oľgy Zajcevovej, Jany Romanovovej a Oľgy Viluchinovej zrejme má reálny základ.

06.07.2020 15:35
Zajcevová Foto: ,
Oľga Zajcevová na ZOH 2014 v Soči.
debata

Nemecký časopis Der Spiegel potvrdil informácie o falošnom podpise bývalého šéfa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova vo svedectve k ich prípadu.

Rodčenkov neskôr odhalil dopingovú schému v ruskom športe a spomenuté trio ho okrem iného zažalovalo na súde z poškodzovania dobrého mena.

V novembri 2017 boli všetky tri členky striebornej štafety doživotne vylúčené z účasti na vrcholných športových podujatiach a anulovali sa ich výsledky na ZOH 2014 v Soči. Viluchinová vtedy získala aj striebornú medailu v rýchlostných pretekoch.

Ruské biatlonistky sa voči tomu odvolali na CAS. V marci 2018 právnik Alexej Panič vyhlásil, že podpisy Rodčenkova na všetkých deviatich dokumentoch súvisiacich so vzorkami sú sfalšované.

Neskôr Spiegel napísal, že DNA v dopingovej vzorke Zajcevovej je mužská a patrí jej manželovi. Tieto tvrdenia boli stiahnuté už v predsúdnom konaní. Informoval o tom aj ruský Sport-Express na svojom webe.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...
debata chyba
Viac na túto tému: #Oľga Zajcevová #Grigorij Rodčenkov #ruský doping