Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopingová kauza ruských biatlonistiek ožíva. Podpisy Rodčenkova boli falošné

Niekoľko rokov stará dopingová kauza ruských biatlonistiek Oľgy Zajcevovej, Jany Romanovovej a Oľgy Viluchinovej zrejme má reálny základ.

06.07.2020 15:35
Zajcevová Foto: ,
Oľga Zajcevová na ZOH 2014 v Soči.
debata

Nemecký časopis Der Spiegel potvrdil informácie o falošnom podpise bývalého šéfa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova vo svedectve k ich prípadu.

Rodčenkov neskôr odhalil dopingovú schému v ruskom športe a spomenuté trio ho okrem iného zažalovalo na súde z poškodzovania dobrého mena.

V novembri 2017 boli všetky tri členky striebornej štafety doživotne vylúčené z účasti na vrcholných športových podujatiach a anulovali sa ich výsledky na ZOH 2014 v Soči. Viluchinová vtedy získala aj striebornú medailu v rýchlostných pretekoch.

Ruské biatlonistky sa voči tomu odvolali na CAS. V marci 2018 právnik Alexej Panič vyhlásil, že podpisy Rodčenkova na všetkých deviatich dokumentoch súvisiacich so vzorkami sú sfalšované.

Neskôr Spiegel napísal, že DNA v dopingovej vzorke Zajcevovej je mužská a patrí jej manželovi. Tieto tvrdenia boli stiahnuté už v predsúdnom konaní. Informoval o tom aj ruský Sport-Express na svojom webe.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...
debata chyba
Viac na túto tému: #Oľga Zajcevová #Grigorij Rodčenkov #ruský doping