Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôležité budú ďalšie dni. Kolegovia Zanardimu: Bojuj. Aj tentokrát to dokážeš

Stav bývalého pretekára formuly 1 Alexa Zanardiho po vážnej dopravnej nehode je naďalej veľmi vážny.

21.06.2020 08:59
Alex Zanardi Foto: ,
Alex Zanardi na okruhu v Daytone v januári 2019.
debata

Paralympijský šampión, ktorému v roku 2001 po ťažkej havárii na formulových pretekoch The American Memorial v Nemecku amputovali obe nohy, sa v piatok v toskánskej Pienze zrazil na handbiku s nákladným vozidlom.

Do nemocnice ho previezol vrtuľník. Absolvoval trojhodinovú operáciu, po ktorej ho umiestnili na JIS-ku nemocnice Santa Maria alle Scotte v Siene.

Je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Jeho stav je veľmi vážny, ale stabilizovaný. Manželka Daniela a syn Niccolo sú pri ňom.

Utrpel veľmi vážne poranenie lebky. „Presný neurologický stav budeme poznať, až keď sa prebudí – ak sa vôbec prebudí. V takýchto prípadoch sa môže stav zlepšiť až po dlhom čase, ale výrazne zhoršiť za okamih,“ uviedol chirurg Giuseppe Olivieri.

Ako dodal, dôležitý bude ďalší týždeň až 10 dní, keď sa ho pokúsia stabilizovať.

„Ak sa bude situácia vyvíjať priaznivo, tak ho postupne prebudíme a vyhodnotíme jeho stav. Ako som povedal aj jeho manželke, je to pacient, ktorého stojí za to liečiť. Pokiaľ ide o prognózu, nedajú sa robiť predpovede, ako na tom bude zajtra, o týždeň alebo o 15 dní. Treba urobiť maximum,“ dodal.

Podľa Sabina Scolettu, vedúceho oddelenia intenzívnej starostlivosti nemocnice, je stav Zanardiho kritický – čo sa týka zranenia mozgu, ale z kardiorespi­račného hľadiska – teda činnosti srdca a pľúc, stabilný. Takisto povedal, že sa nedajú vyvodiť ďalekosiahle závery.

"Následky nehody si mohol odniesť aj jeho zrak, pretože má aj poranenia očí, diskutovali sme aj s očnými lekármi. Vážne sú aj jeho zranenia tváre.

Neurologické vyšetrenie zatiaľ nie je možné vykonať pre anestéziu. Zatiaľ nevieme odhadnúť, kedy ju môžeme zastaviť. Po konzultácii s odborníkmi predpokladáme, že by to mohlo byť budúci týždeň," povedal Scoletta.

Lekár Sabino Scolletta informuje o stave Alexa... Foto: SITA/AP, Alessandro La Rocca
Sabino Scolletta Lekár Sabino Scolletta informuje o stave Alexa Zanardiho.

Zanardimu poslali slová podpory najmä osobnosti motošportu.

„Aj tentokrát to dokážeš,“ odkázal mu krajan a bývalý pilot F1 Giancarlo Fisichella odkazujúc na nehodu spred 19 rokov. Pri prevoze do berlínskej nemocnice vtedy Zanardiho viackrát oživovali.

„Bojuj. Vieš, ako sa to robí. Modlím sa za teba,“ vyjadril sa v podobnom duchu Charles Leclerc z Ferrari.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).
debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Zanardi