Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé vodného póla. Zomrela legenda, ktorá bola pri Melbournskom krvavom kúpeli

Vo veku 84 rokov zomrel trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom póle György Kárpáti z Maďarska. V stredu o tom informovali maďarské médiá bez udania presnej príčiny úmrtia.

18.06.2020 08:05 , aktualizované: 15:03
debata
György Kárpáti (uprostred), jeho vnučka a... Foto: TASR, MTI, Zsolt Szigetvary
György Kárpáti György Kárpáti (uprostred), jeho vnučka a maďarská reprezentantka v plávaní Liliána Szilágyiová a televízny moderátor György Rózsa počas otvorenia plaveckého areálu Dezsőa Gyarmatiho v Budapešti v septembri 2019.

Kárpáti získal zlaté medaily na OH 1952 v Helsinkách, OH 1956 v Melbourne aj OH 1964 v Tokiu. Z OH 1960 v Ríme mal bronzovú medailu.

„Opustil nás Pelé vodného póla,“ napísal na sociálnej sieti maďarský premiér Viktor Orbán.

Kárpáti bol účastníkom pamätného incidentu na OH 1956, ktorý nazvali Melbournský krvavý kúpeľ. Odohral sa vo finálovej skupine, keď Maďari čelili Sovietskemu zväzu len mesiac po zásahu sovietskych vojsk pri Maďarskom ľudovom povstaní proti vláde komunistickej strany.

Sovietsky hráč Valentin Prokopov zasiahol v tvrdom dueli do oka dvojgólového strelca Ervina Zádora. Z tržnej rany mu začala tiecť krv. Strhla sa šarvátka v bazéne aj mimo neho (na tribúnach bolo veľa maďarských emigrantov), zasahovať musela polícia.

Duel predčasne ukončili v poslednej minúte. Stav 4:0 pre Maďarov zostal v platnosti.

Kárpáti strelil gól v poslednom strenutí proti Juhoslávii, vďaka čomu Maďari obhájili olympijské zlato.

Ervin Zádor s krvavou ranou počas pamätného... Foto: SITA/AP
Ervin Zádor Ervin Zádor s krvavou ranou počas pamätného incidentu na OH 1956.

Po konci hráčskej kariéry pracoval ako tréner v Maďarsku aj Austrálii, v roku 1976 bol v realizačnom tíme maďarskej reprezentácie, ktorá na OH v Montreale získala zlaté medaily.

Maďarský šport zažíva smutné chvíle. Vo štvrtok stratilo ďalšieho trojnásobného olympijského víťaza z rokov 2000, 2004 a 2008. Vo veku 47 rokov zomrel Tibor Benedek, ktorý prehral boj s rakovinou pankreasu.

Budapešťiansky rodák bol aj majstrom sveta (2003) a Európy (1997), v pozícii trénera priviedol maďarskú reprezentáciu k titulu svetového šampióna (2013).

Toto sú najbohatšie športy na svete Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MOTORIZMUS: Súčasná globálna trhová hodnota...
debata chyba
Viac na túto tému: #vodné pólo #György Kárpáti #Tibor Benedek