Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mala končiť. Dukátová ide, ale nevie kam

V zhone chytili lietadlo na trase Sydney - Taipei - Viedeň. Bolo nateraz posledné, ktoré odišlo z metropoly Taiwanu a pristálo na Schwechate. Taxík ich už čakal pred príletovou halou jedného z najväčších letísk v Európe. Cez rakúsko-slovenskú hranicu ich však nepreviezol.

29.04.2020 15:24
Jana Dukátová Foto: ,
Jana Dukátová na olympiáde pred štyrmi rokmi v Riu de Janeiro.
debata

Prekročili ju po svojich. A na dohodnutom mieste nasadli do auta, ktorým sa vrátili domov. Scenár ako z hollywoodskeho trháku? Ale kdeže. Iba návrat úspešnej kajakárky Jany Dukátovej do vlasti.

„Pandémia mi narušila plány, ale aj priniesla domáce radovánky,“ tvrdí.

Dobehli resty

V Penrithe – tradičnom otvorení vodnoslalomárskej sezóny – sa zdržala kratšie ako plánovala. Pri daných okolnostiach však maximálne dlho, ako sa dalo. „Keby sme to prešvihli, návrat domov by bol komplikovanejší,“ predpokladá Dukátová.

Športový život je zbalený do kufra. Kým je kariéra v plnom prúde, nedáva tomu bežnému šancu presadiť sa. Lenže kolotoč nákupu leteniek na sústredenia či preteky sa zadrhol. Pre Dukátovú je to príjemná zmena. A to aj napriek tomu, že prvý deň po návrate do rodnej Bratislavy musela zbaliť vianočnú výzdobu a nahradiť ju veľkonočnou.

„Cnelo sa mi za domovom. Len prídeme, vyberieme veci, vyperieme ich, zbalíme sa znova a odchádzame. Mali sme doma toľko restov, ale dobehli sme ich,“ hľadá pozitíva.

O niekoľko týždňov bude dcére spoločne s partnerom i trénerom v jednej osobe Róbertom Orokockým chystať oslavu narodenín. Vďaka čoskoro dvojročnej Lívii Dukátová prežíva šťastné obdobie.

„Bez nej by bola karanténa utrpením. Byť zavretá doma s dieťaťom je omnoho väčšia zábava,“ pripúšťa.

Poďakovanie krajanom

Vďaka izolácii zmenila životný štýl. Naháňanie sa vymenila za pokoj. Ladenie na záver poslednej sezóny v kariére zasa nahradilo pečenie dva-trikrát do týždňa.

„Mám viac času pre dcérku i na seba. Užívame si malé domáce radosti. Nie sme otrokmi času, máme rezervu. Páči sa mi, že nie sme v behu. Keby sa aspoň kúsok z toho dal preniesť do života po koronavíruse, bolo by to super,“ želá si Dukátová.

Jana Dukátová. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dukátová Jana Dukátová.

Minulý týždeň sa po pauze vrátila na divokú vodu. Z prvého tréningu v Čunove mala radosť. Vie, že za to vďačí tým, pre ktorých sa už viac ako dve dekády potí v kanoe či kajaku.

„Je to fantastický pocit. Nedúfala som, že pôjdeme do kanála tak skoro. Môžu za to Slováci aj ústavní činitelia. Ďakujeme im za to. Obzvlášť, keď je to pre viacerých bežných ľudí kritická doba,“ odkazuje krajanom Dukátová.

Rada by sa s nimi aj s divokou vodou rozlúčila v kajaku. Nevie však, či túto možnosť dostane. Jej výhľadové plány na leto 2020 i to nasledujúce boli úplne iné.

„O pár mesiacov som mala končiť a posunúť sa. Je to zvláštne – idem ďalej, ale neviem kam. Netuším, ako sa vyvinie interná nominácia. Mali sme ju uzatvoriť na ME v Londýne. Bolo by divné skončiť s kariérou po karanténe, ale ktovie…,“ uzatvára Dukátová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová