Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: FIFA chce povoliť päť striedaní, skupinový tréning odštartoval aj nováčik

Aj v pondelok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

27.04.2020 07:34 , aktualizované: 23:01
Škriniar. Foto: ,
Obranca Interu Miláno Milan Škriniar.
debata

23.01: Anglický futbalový klub FC Liverpool pre koronavírusovú krízu natiahne prebiehajúcu rekonštrukciu štadióna. Po renovácii bude mať Anfield kapacitu 61.000 divákov, pôvodne ho mali dokončiť v roku 2022, pre finančné dôsledky pandémie dokončenie prác odložili minimálne o rok. Informovala o tom agentúra SID.

22.32: NBA umožní basketbalistom trénovať individuálne v tímových priestoroch najskôr 8. mája. Vedenie profiligy prerušilo všetku činnosť 12. marca po tom, ako mal pozitívny test na koronavírus Rudy Gobert z Utahu Jazz. Medzitým sa v USA nakazilo viac ako milión ľudí a vyše 56-tisíc ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Povolenie využívať klubové priestory je prvý krok k reštartu súťaže a prišlo po tom, ako niektoré štáty začali uvoľňovať protiepidemio­logické opatrenia. „Účel je poskytnúť hráčom kontrolované prostredie na tréning v štátoch, ktoré to umožnia,“ citovala stanovisko NBA agentúra AFP.

Rudy Gobert, prvý pozitívny hráč v NBA na... Foto: SITA/AP, Rick Bowmer
Rudy Gobert Rudy Gobert, prvý pozitívny hráč v NBA na koronavírus.

Termín pokračovania súťaže zatiaľ nie je známy, základná časť sa mala podľa pôvodného rozpisu skončiť 15. apríla a boje v play off mali odštartovať 18. apríla.

22.12: Kolumbijský cyklista Egan Bernal smie trénovať vonku aj počas pandémie koronavírusu. Od starostu svojho domovského mesta Zipaquira dostal špeciálne povolenie na tréning v skorých ranných hodinách medzi 5.00 a 8.00. Okrem úradujúceho víťaza Tour de France majú takúto možnosť ďalší štyria profesionálni jazdci.

Kolumbijská vláda cez víkend poľavila z opatrení proti šíreniu nákazy, verejnosť má k dispozícii hodinu denne na individuálne cvičenie vonku. Ostatní tamojší profesionálni cyklisti vrátane Naira Quintanu žijú v iných častiach krajiny a musia sa riadiť celospoločenskými pravidlami, pokiaľ tiež nedostanú výnimku ako Bernal a jeho kolegovia v Zipaquire. Informoval o tom portál cyclingnews.com.

Egan Bernal v žltom drese pred záverečnou... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Egan Bernal Egan Bernal v žltom drese pred záverečnou etapou Tour.

21.16: Americká plavecká federácia (USA Swimming) chce v auguste opäť začať so súťažným dianím. V súčasnosti sú všetky preteky zrušené pre pandémiu koronavírusu, v USA evidovali v pondelok večer takmer milión prípadov ochorenia COVID-19 a 56.175 úmrtí.

Obnovenie podujatí má prebehnúť postupne, najprv sa začnú regionálne preteky, v novembri sa počíta s prvým celoštátnym mítingom v Richmonde. Informovala o tom agentúra AP.

20.35: Viaceré basketbalové kluby najvyššej nemeckej súťaže apelujú na vládu, aby im umožnila dohrať sezónu. Za pokračovanie ročníka sa vyslovilo na pondelkovej videokonferencii desať organizácií, sedem bolo proti. Pre ne sa sezóna skončila

Ligu prerušili v marci pre šírenie koronavírusu, ak nemecká vláda umožní pokračovanie športových podujatí, sezónu dohrajú bez divákov. Rozhodnutie by mohlo padnúť vo štvrtok, informovala agentúra DPA.

20.12: Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa začali v pondelok so skupinovým tréningom. Zverenci Mikuláša Radványiho sa pripravovali v skupinách s obmedzeným počtom a za hygienických opatrení, ktoré sú nutné počas pandémie koronavírusu.

„Dnes sa začal skupinový tréning, ktorý si chalani po dlhšej vynútenej pauze naozaj užili. Futbal, ale aj kolektív im už chýbal, rovnako ako trénerom. Snáď im bude priať aj počasie, aby mohli tréningový proces poriadne rozbehnúť,“ informoval klub na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Nováčik z Pohronia figuruje po 22 kolách prerušenej Fortuna ligy na poslednej dvanástej priečke so ziskom 16 bodov.

19.19: Basketbalový klub NBA Los Angeles Lakers vráti štátnu podporu vo výške 4,6 milióna amerických dolárov. Financie vyčlenila federálna vláda v snahe pomôcť podnikom prekonať koronavírusovú krí­zu.

Podporný fond mal k dispozícii takmer 350 miliárd dolárov, no vyčerpal sa do dvoch týždňov a státisíce malých podnikateľov sa k peniazom nedostali.

LeBron James zakončuje akciu Lakers. Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
LeBron James LeBron James zakončuje akciu Lakers.

„Podľa zákona sme mali nárok na pôžičku z federálneho programu, ale keď sme sa dozvedeli o vyčerpanom fonde, rozhodli sme sa peniaze vrátiť. Bude lepšie, ak ich použijú na pomoc tým, ktorí to naozaj potrebujú. LA Lakers sa vždy starajú o svojich zamestnancov aj o komunitu,“ citovala stanovisko klubu agentúra AFP.

18.23: Táto sezóna motocyklového seriálu MotoGP sa uskutoční v skrátenom formáte. Počítajú s tým organizátori, podľa ktorých by sa mohli preteky začať v júli. Horší scenár ráta so septembrom, v každom prípade sa však musí program uzavrieť do konca tohto roka.

„Sme optimisti a veríme, že sezóna potrvá od júla do novembra,“ povedal pre BT Sport Carmelo Ezpeleta, šéf spoločnosti Dorna, ktorá zastrešuje MotoGP.

Obhajca titulu v MotoGP Marc Márquez. Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
Marc Márquez Obhajca titulu v MotoGP Marc Márquez.

17.05: Anglické futbalové kluby sa pomaly pripravujú na pokračovanie sezóny. V pondelok otvorili svoje tréningové priestory Arsenal Londýn, West Ham United či Brighton & Hove Albion. Podľa BBC sa na ostrovoch verí, že Premier League by mohla pokračovať od 8. júna. Pre pandémiu koronavírusu ju prerušili 13. marca, do konca ročníka zostáva odohrať 92 zápasov.

Tréningový proces sa nezaobíde bez opatrení a hráči sa smú pripravovať v centrách iba individuálne. O pokračovaní sezóny bude vedenie súťaže rokovať v piatok, takmer určite sa dohrá bez divákov, jedna z možností je organizácia duelov na neutrálnych štadiónoch.

15.45: V ruskej futbalovej lige by sa opäť mohli hrať zápasy koncom júna. Vedenie najvyššej súťaže diskutuje s klubmi o termínoch 21. a 28. júna a dúfa, že sezónu sa podarí dokončiť do 2. augusta. Do vypuknutia pandémie koronavírusu absolvovali tímy 22 kôl, čaká na nich ešte osem.

Pokiaľ sa dohrá tento ročník, ligové vedenie ponechá v platnosti súčasný formát zostupu a postupu. V opačnom prípade zvažuje rozšírenie súťaže v budúcej sezóne zo šestnástich na osemnásť mužstiev, dvojicu nováčikov by vytvorili tímy na prvých dvoch miestach druhej ligy. V sezóne 2021/2022 by sa opäť hralo so šestnástimi klubmi. Jedna z možností je aj to, že sa v nasledujúcom ročníku neuskutoční Ruský pohár.

Hráči v krajine momentálne trénujú v domácich podmienkach, niektorí legionári opustili Rusko. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohlo začať so spoločným tréningom. Informovala o tom agentúra AP.

14.52: Francúzskym profesionálnym cyklistom čoskoro povolia vonkajšie tréningy. Podľa periodika L'Equipe by sa mohli vrátiť na cesty od 11. mája. Informácia o uvoľnení opatrení sa objavila deň po apeli Francúzskej cyklistickej federácie (FFC), ktorá žiadala pre pretekárov výnimku z protiepidemi­ologických nariadení.

Vo Francúzsku evidujú viac ako 162-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 22.856 úmrtí. V súvislosti s pandémiou koronavírusu tam ešte v marci obmedzili pohyb na verejnosti a zatvorili športoviská. Podobné opatrenia sú aj v Španielsku, v Taliansku už oznámili, že cyklistov pustia na cesty od 4. mája.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Tour de France Ilustračná snímka.

13.36: Cyklistické preteky Okolo Katalánska sa tento rok neuskutočnia. Tradičné marcové podujatie, ktoré organizátori pôvodne odložili na neurčito pre pandémiu koronavírusu, v pondelok definitívne zrušili bez náhrady.

V marci sa mal ísť jubilejný stý ročník Volta Ciclista a Catalunya, ten sa podľa usporiadateľov napokon uskutoční až 22.-28. marca 2021.

„Tohtoročný kalendár UCI skresali na tri mesiace. Chceme, aby sa 100. ročník uskutočnil za účasti tých najväčších cyklistických hviezd. Nemalo by význam konať preteky v skrátenej sezóne, v ktorej chcú stihnúť odjazdiť Tour de France, Giro i Vueltu,“ citovala agentúra SID riaditeľa pretekov Rubena Parisa.

12.23: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) údajne zvažuje dočasnú zmenu pravidiel počas obdobia krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Tímom chce umožniť päť striedaní. Opatrenie má pomôcť hráčom pri nahustenom programe po opätovnom spustení ligových súťaží.

FIFA už požiadala Medzinárodnú futbalovú radu (IFAB), ktorá rozhoduje o zmene pravidiel, o urýchlené rozhodnutie. IFAB štandardne schvaľuje nové pravidlá s platnosťou od 1. júna. Informáciu zverejnila agentúra DPA s odkazom na pondelkové vydanie britského denníka The Sun.

11.14: Veľká cena Francúzska F1 sa tento rok definitívne neuskutoční. Preteky v Le Castellet sa mali podľa pôvodného rozpisu uskutočniť 28. júna, po vypuknutí pandémie koronavírusu sa uvažovalo o ich konaní v náhradnom termíne, no organizátori v pondelok napokon rozhodli o ich zrušení.

Usporiadatelia pristúpili k tomuto kroku po rozhodnutí francúzskej vlády o zákaze konania väčších športových podujatí v krajine minimálne do polovice júla. „Počítajúc do úvahy aj cestovné obmedzenia v dôsledku pandémie nebude možné tento rok zorganizovať Veľkú cenu,“ uviedol v oficiálnom stanovisku šéf pretekov Eric Boullier.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Claude Paris
VC Francúzska Ilustračná snímka.

Preteky na okruhu Paula Ricarda sú už desiatou veľkou cenou, ktorú museli tento rok zrušiť či odložiť v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Vedenie efjednotky dúfa, že bude môcť odštartovať sezónu 5. júla Veľkou cenou Rakúska.

V pondelok takisto predstavitelia okruhu v Silverstone potvrdili, že bude možné 19. júla uskutočniť Veľkú cenu Veľkej Británie, ale bez prítomnosti divákov. „Som mimoriadne sklamaný, že musím vyhlásiť, že tohtoročná Veľká cena sa nebude môcť konať pred zrakmi fanúšikov v Silverstone,“ citovala agentúra AFP riaditeľa okruhu Stuarta Pringleho.

10.19: Španielsky tenista Rafael Nadal neverí, že sa podarí obnoviť turnajové dianie na okruhu ATP v blízkej budúcnosti. Situáciu spôsobenú pandémiou koronavírusu považuje naďalej za veľmi vážnu.

Svoj pesimistický pohľad prezentoval v rozhovore pre Španielsku tenisovú asociáciu (RFET). „Ako tenisti cestujeme každý týždeň, bývame v hoteloch, chodíme do rôznych krajín. Aj keby sme mali hrať bez divákov, organizácia turnaja vyžaduje množstvo ľudí. To sa nedá ignorovať,“ povedal druhý muž svetového rebríčka.

Rafael Nadal a jeho víťazné gesto po postupe do... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Rafael Nadal Rafael Nadal a jeho víťazné gesto po postupe do štvrťfinále.

Nadal a dvojnásobný šampión basketbalovej NBA Pau Gasol spoločne vytvorili fond na boj proti následkom pandémie. „Máme za sebou ťažkého poldruha mesiaca. Mnoho strát sa nedá napraviť. Množstvo ľudí príde o prácu,“ vysvetlil príčinu angažovania sa Nadal. Správu priniesla agentúra SID.

9.31: Dres bývalého legendárneho argentínskeho futbalistu Diega Maradonu vydražili cez víkend za 55.000 eur. Výťažok z aukcie pomôže mestu Neapol v súčasnej náročnej situácii, keď sa vyrovnáva s dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Niekdajší talianski futbalisti Ciro Ferrara a Paolo Cannavaro, ktorí sa narodili v Neapole, založili fond na pomoc mestu. Práve Ferrara venoval do aukcie argentínsky dres s číslom desať, ktorý mu daroval Maradona po prípravnom stretnutí v júni 1987. Ferrara v tomto reprezentačnom zápase zažil debut v národnom tíme.

„Som dojatý, ťažko sa mi po 33 rokoch lúči s týmto dresom, no peniaze z neho pôjdu na dobrú vec,“ citovala agentúra DPA bývalého obrancu SSC Neapol a Juventusu Turín.

Maradona hral za Neapol v rokoch 1984–1991 a klub spod Vezuvu priviedol k dvom majstrovským titulom v Serii A. „Vyhrali sme ďalší zápas, pre Neapol a mojich milovaných obyvateľov Neapola,“ uviedol na sociálnej sieti. „Vďaka ti Ciro, opäť si mal nechal pocítiť, čo to znamená byť súčasťou tohto úžasného ľudu. Som poctený, že som mohol týmto spôsobom prispieť a pomôcť našim ľuďom v tejto bezprecedentnej situácii,“ dodal majster sveta z roku 1986.

8.41: Holandský futbalový zväz (KNVB) očakáva solidaritu bohatších klubov Eredivisie voči chudobnejším. Zároveň dúfa aj vo finančnú pomoc od štátu.

Holandské súťaže v piatok pre pandémiu koronavírusu ukončili sezónu. Strata sa odhaduje na najmenej 300 miliónov eur. „Prosíme, aby sme začali hľadať kreatívne, reálne a uskutočniteľné riešenia pre profesionálny futbal. Potrebujeme pomoc od vlády, aby mohlo naše odvetvie prežiť,“ uviedol v otvorenom liste športový riaditeľ KNVB Eric Gudde.

Holandský zväz zároveň oznámil, že považuje za morálnu povinnosť klubov venovať ostatným klubom 25 percent sumy, ktorú získali tímy Eredivisie za účasť v európskych súťažiach. Správu priniesla agentúra SID.

7.29: Futbalisti v Taliansku budú môcť od 4. mája vďaka uvoľňovaniu vládnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu začať s individuálnym tréningom. Od 18. mája budú mať povolené trénovať v skupinách a v júni by sa mohlo znovu začať hrať.

Ako informovala agentúra DPA, hráčov budú pravidelne testovať na prítomnosť nového koronavírusu. Kluby Serie A prisľúbili, že za každú použitú súpravu na testovanie COVID-19 darujú päť iných.

Najvyššiu taliansku futbalovú súťaž prerušili 9. marca, do konca zostáva odohrať 12 kôl, plus ďalšie štyri zápasy, ktoré odložili z 25. kola. Talianska futbalová federácia (FIGC) predĺžila lehotu na jej dokončenie do 2. augusta.

Chorobe COVID-19 alebo s ňou spojeným komplikáciám v Taliansku doteraz podľahlo 26.644 ľudí, ale v uplynulých dňoch sa situácia zlepšovala. Predseda vlády Giuseppe Conte oznámil harmonogram uvoľňovania obmedzení krátko po tom, ako v krajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 260 nových úmrtí na koronavírus, čo je najmenší denný prírastok od 14. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus