Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Anglickú ligu chcú dokončiť v chráme bez divákov

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

13.04.2020 06:00 , aktualizované: 16:09
Wembley, Foto: ,
V poslednom veľkom zápase vo futbalovom chráme vo Wembley získal Manchester City anglický ligový pohár.
debata

16.09 h: Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur zrušil pôvodné rozhodnutie poslať vyše 550 zamestnancov na nútenú dovolenku, resp. im skrátiť pracovný úväzok. Takmer všetci z nich dostanú za mesiace apríl a máj plnú mzdu, výnimku tvoria členovia správnej rady klubu.

Londýnsky klub je s obratom 520 miliónov eur ôsmy najbohatší na svete. Prezident Tottenhamu Daniel Levy po dvoch týždňoch zrušil záchranný balíček, ktorý medzitým prijala britská vláda „na ochranu pracovných miest“, keďže klub je vo veľmi dobrej finančnej kondícii.

V prípade skráteného pracovného času alebo povinnej dovolenky mali dotknutí zamestnanci na základe rozhodnutia vlády poberať 80% mzdy až do výšky 2500 libier (2824 eur) po dobu troch mesiacov, spätne od 1. marca.

Vo Veľkej Británii evidovali v pondelok popoludní vyše 84.000 prípadov ochorenia COVID-19, viac ako 10.500 ľudí chorobe podľahlo.

15.12 h: Španiel Rafael Nadal s Belgičanom Davidom Goffinom sa v dňoch 27.-30. apríla zúčastnia na virtuálnom turnaji Mutua Madrid Open. Šestnásť tenistiek a tenistov vymení rakety za hracie konzoly a zabojuje o 300.000 eur.

Medzi potvrdenými hráčmi figurujú aj John Isner, Rus Karen Chačanov, Kanaďanka Eugenie Bouchardová, Francúzka Kristina Mladenovicová a Holanďanka Kiki Bertensová. Celková dotácia poputuje na podporu hráčov, ktorí sa po zrušení skutočných turnajov WTA a ATP pre pandémiu koronavírusu dostali do finančných problémov.

13.47 h: Talianska futbalová federácia (FIGC) chce od konca apríla začať s testovaním hráčov na ochorenie COVID-19. Má ísť o jeden zo spôsobov, ako vytvoriť podmienky na obnovenie profesionálnych súťaží.

FIGC dúfa, že tréningový proces by mohol odštartovať 3. mája. „Náš cieľ je dohrať sezónu 2019/2020,“ vyhlásil šéf federácie Gabriele Gravina pre Sky Italia. Pripustil, že stretnutia Serie A sa budú hrať aj v letných mesiacoch.

13.37 h: Portugalskí futbaloví reprezentanti sa vzdali polovice prémií, ktoré zarobili postupom na finálový turnaj EURO 2020. Sumou 4,7 miliónov eur sa rozhodli podporiť amatérske kluby v krajine úradujúcich majstrov Európy, ktoré po pandémii koronavírusu môžu mať existenčné problémy.

Európska futbalová únia (UEFA) v dôsledku šírenia koronavírusu odložila európsky šampionát na rok 2021. Súperi Portugalska v F-skupine sú Francúzsko a Nemecko, kvarteto účastníkov doplní úspešný tím z play off.

13.12 h: Štvrtoligový nemecký futbalový klub Lokomotíva Lipsko získal z doterajšieho predaja vstupeniek na virtuálny duel 120.000 eur. Predaj fiktívnych lístkov na pamätnú semifinálovú odvetu Pohára víťazov pohárov 1986/1987 proti Girondins Bordeaux pokračuje do 8. mája, z vyzbieranej sumy chce vedenie klubu aspoň čiastočne nahradiť výpadok príjmov spôsobený pandémiou koronavírusu.

O vstupenky v hodnote symbolického 1 eura je v radoch fanúšikov Lokomotívy Lipsko enormný záujem. „Keď sme 19. marca spustili internetový online predaj vstupeniek, neočakávali sme až takýto ošiaľ. Chcem sa v mene klubu poďakovať všetkým fanúšikom z celého sveta, ktorí prejavili solidaritu a lásku k nášmu klubu,“ povedal prezident Thomas Löwe.

Pre Lokomotívu Lipsko bola sezóna 1986/1987 najúspešnejšia v klubovej histórii. Mužstvo sa prebojovalo až do finále vtedajšieho PVP, v ktorom po góle Marca van Bastena podľahlo Ajaxu Amsterdam 0:1. „Železničiari“ odvtedy na podobný úspech čakajú, momentálne účinkujú až vo štvrtej najvyššej nemeckej súťaži.

10.18 h: Francúzsky skokan o žrdi Renaud Lavillenie počas pandémie koronavírusu „láme“ rekordy na záhrade svojho rodinného domu v Pérignat-les-Sarlieve. Pred týždňom pokoril latku vo výške 561 cm a vlastný rekordný zápis počas Veľkej noci zlepšil o takmer decimeter na súčasných 570 cm, čím sa pochválil na sociálnej sieti Instagram.

Osobné maximum 33-ročného zlatého medailistu z OH 2012 v Londýne a držiteľa striebra z OH 2016 v Riu de Janeiro je 605 cm, ktoré dosiahol na mítingu Diamantovej ligy v americkom Eugene v máji 2015. V hale skočil najviac (616 cm) v roku 2014 v ukrajinskom Donecku.

9.46 h: Anglická Futbalová asociácia (FA) ponúkla národné štadióny Wembley a St. George's Park pre potreby najvyššej domácej súťaže. Na neutrálnej pôde v Londýne a Burtone by sa mohla dohrať Premier League, ktorú pre pandémiu nového koronavírusu prerušili minimálne do 30. apríla.

Cieľ FA je dokončiť sezónu bez prítomnosti fanúšikov, po reštarte 1. júna by ju dohrali v šiestich týždňoch. Na dvoch štadiónoch by sa mohlo uskutočniť niekoľko stretnutí za deň. Takýto scenár by umožnil aj riadny začiatok nového ročníka, ktorý je naplánovaný na 8. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus