Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zápas roka na unikátnom mieste. Arénu postavili za pol miliardy

Na prípravu na šampióna nemal ani mesiac. Po predchádzajúcom víťazstve neoddychoval, nastúpil už po 5 týždňoch. Na zozname zdolaných súperov nemal veľké mená. Je nižší a v čase zápasu bol naoko v zlej forme. "Malý tučko nemá šancu," hlásali médiá, experti i fanúšikovia. Andy Ruiz Jr. však 1. júna 2019 šokoval svet.

06.12.2019 12:05 , aktualizované: 17:10
Joshua, Foto: ,
Andy Ruiz Jr. v prvom zápase knokautoval Anthonyho Joshuu v 7. kole.
debata

Tí, ktorí sa mu neposmievali, chválili 30-ročného boxera, že akceptoval nemožnú výzvu. Postavil sa dominantnému šampiónovi ťažkej váhy Anthonymu Joshuovi, ktorý obhajoval tituly organizácií WBA, WBO, IBF a IBO štvrtýkrát po slávnom víťazstve nad Vladimirom Kličkom z apríla 2017.

Ruiz knokautoval Joshuu v siedmom kole. V tom čase viedol na body u dvoch z troch rozhodcov. Napriek tomu, že i Ruiz bol v priebehu zápasu počítaný. Rodák z Imperialu v Kalifornii sa po jednom z najsenzačnejších výsledkov v histórii boxu stal prvým mexickým šampiónom ťažkej váhy.

Odveta je na programe polroka po prvom zápase už túto sobotu. Ťahanice o tom, či sa duel uskutoční opäť v Spojených štátoch, alebo si ho boxeri dotiahnu do domáceho prostredia v Mexiku, respektíve Londýne, vyriešil kontroverzný kompromis.

Promotéri zvolili lokalitu prospešnú pre biznis a zárobok z ostrosledovanej odvety. V Diriyah Arena v Saudskej Arábii postavili pre špeciálnu príležitosť štadión pre 15-tisíc divákov. Základný kameň arény položili len pred 8 týždňami.

Na výstavbe pracovalo neúnavne 175 robotníkov. Štadión vybudovali za takmer pol miliardy eur, použili 295 ton ocele. Boxerský ring je zastrešený, rovnako budova s VIP priestormi, no tribúny pre divákov sa klopia do prostred pod holým nebom. Aréna má v budúcnosti hostiť aj ďalšie podujatia svetového rangu.

Aktéri zápasu Andy Rui Jr. (vľavo), Anthony... Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
Joshua, Aktéri zápasu Andy Rui Jr. (vľavo), Anthony Joshua a medzi nimi saudskoarabský princ Khalid bin Salman Al Saud.

Na piatkovom oficiálnom vážení v dejisku súboja saudsko-arabskom Rijáde mal Joshua 107,5 kg, čo je o 5 kg menej ako vážil počas ich vzájomného júnového súboja v New Yorku. V porovnaní s tým Ruiz váži o 7 kg viac ako v júni, momentálne sa dostal na 128 kg.

„Je to veľký chlapec, je tak? Ale ja sa ho nebojím. Bude to dobrý zápas a myslím si, že sa skončí knokautom. Mal som čas na premýšľanie a urobil som nejaké zmeny. Som pripravený udierať ako keď kôň kope dozadu. Chcem získať späť majstrovské opasky,“ uviedol Anthony Joshua.

Ruiz je očividne ťažší z oboch súperov, ale tiež hovorí o zlepšení kondície aj formy oproti júnovému súboju.„Sen som si už splnil, ale o tie krásne opasky rozhodne nechcem prísť. Viem, že súper bude veľmi motivovaný a bude ma chcieť zložiť. Ja sa budem snažiť zabrániť mu v tom,“ skonštatoval Ruiz.

Najmä od bývalého šampióna Joshuu sa očakáva iná stratégia a predovšetkým aktívnejší boj. Bol prvý zápas len náhoda alebo Mexičan potvrdí miesto na tróne ťažkej váhy?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anthony Joshua #Andy Ruiz Jr.