Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas roka na unikátnom mieste. Arénu postavili za pol miliardy

Na prípravu na šampióna nemal ani mesiac. Po predchádzajúcom víťazstve neoddychoval, nastúpil už po 5 týždňoch. Na zozname zdolaných súperov nemal veľké mená. Je nižší a v čase zápasu bol naoko v zlej forme. "Malý tučko nemá šancu," hlásali médiá, experti i fanúšikovia. Andy Ruiz Jr. však 1. júna 2019 šokoval svet.

06.12.2019 12:05 , aktualizované: 17:10
Joshua, Foto: ,
Andy Ruiz Jr. v prvom zápase knokautoval Anthonyho Joshuu v 7. kole.
debata

Tí, ktorí sa mu neposmievali, chválili 30-ročného boxera, že akceptoval nemožnú výzvu. Postavil sa dominantnému šampiónovi ťažkej váhy Anthonymu Joshuovi, ktorý obhajoval tituly organizácií WBA, WBO, IBF a IBO štvrtýkrát po slávnom víťazstve nad Vladimirom Kličkom z apríla 2017.

Ruiz knokautoval Joshuu v siedmom kole. V tom čase viedol na body u dvoch z troch rozhodcov. Napriek tomu, že i Ruiz bol v priebehu zápasu počítaný. Rodák z Imperialu v Kalifornii sa po jednom z najsenzačnejších výsledkov v histórii boxu stal prvým mexickým šampiónom ťažkej váhy.

Odveta je na programe polroka po prvom zápase už túto sobotu. Ťahanice o tom, či sa duel uskutoční opäť v Spojených štátoch, alebo si ho boxeri dotiahnu do domáceho prostredia v Mexiku, respektíve Londýne, vyriešil kontroverzný kompromis.

Promotéri zvolili lokalitu prospešnú pre biznis a zárobok z ostrosledovanej odvety. V Diriyah Arena v Saudskej Arábii postavili pre špeciálnu príležitosť štadión pre 15-tisíc divákov. Základný kameň arény položili len pred 8 týždňami.

Na výstavbe pracovalo neúnavne 175 robotníkov. Štadión vybudovali za takmer pol miliardy eur, použili 295 ton ocele. Boxerský ring je zastrešený, rovnako budova s VIP priestormi, no tribúny pre divákov sa klopia do prostred pod holým nebom. Aréna má v budúcnosti hostiť aj ďalšie podujatia svetového rangu.

Aktéri zápasu Andy Rui Jr. (vľavo), Anthony... Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
Joshua, Aktéri zápasu Andy Rui Jr. (vľavo), Anthony Joshua a medzi nimi saudskoarabský princ Khalid bin Salman Al Saud.

Na piatkovom oficiálnom vážení v dejisku súboja saudsko-arabskom Rijáde mal Joshua 107,5 kg, čo je o 5 kg menej ako vážil počas ich vzájomného júnového súboja v New Yorku. V porovnaní s tým Ruiz váži o 7 kg viac ako v júni, momentálne sa dostal na 128 kg.

„Je to veľký chlapec, je tak? Ale ja sa ho nebojím. Bude to dobrý zápas a myslím si, že sa skončí knokautom. Mal som čas na premýšľanie a urobil som nejaké zmeny. Som pripravený udierať ako keď kôň kope dozadu. Chcem získať späť majstrovské opasky,“ uviedol Anthony Joshua.

Ruiz je očividne ťažší z oboch súperov, ale tiež hovorí o zlepšení kondície aj formy oproti júnovému súboju.„Sen som si už splnil, ale o tie krásne opasky rozhodne nechcem prísť. Viem, že súper bude veľmi motivovaný a bude ma chcieť zložiť. Ja sa budem snažiť zabrániť mu v tom,“ skonštatoval Ruiz.

Najmä od bývalého šampióna Joshuu sa očakáva iná stratégia a predovšetkým aktívnejší boj. Bol prvý zápas len náhoda alebo Mexičan potvrdí miesto na tróne ťažkej váhy?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anthony Joshua #Andy Ruiz Jr.