Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadni neutrálni športovci. Američania chcú pre Rusov najprísnejší trest

Šéf Americkej antidopingovej agentúry (USADA) Travis Tygart žiada najprísnejší možný trest pre Rusov v súvislosti s dopingovou aférou. Revízna komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) odporučila vylúčenie ruskej antidopingovej autority (RUADA) na štyri roky, no podľa Tygarta je opatrenie nedostatočné.

27.11.2019 12:43
Ruskí športovci Foto: ,
Ruská výprava počas otváracieho ceremoniálu na OH 2014.
debata (95)

Návrh totiž počíta s účasťou preverených športovcov pod neutrálnou vlajkou, rovnako ako na ZOH 2018. Tygart si však myslí, že Rusi by mali úplne chýbať na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

„WADA musí byť prísnejšia a uplatniť absolútny zákaz v súlade s pravidlami. Odporúčanie komisie je neadekvátne,“ povedal Tygart podľa agentúry TASS.

WADA opätovne začlenila RUSADA do svojich štruktúr na začiatku tohto roka po tom, ako Rusi sprístupnili dáta z moskovského laboratória, ktoré sa považuje za centrum štátom podporovaného dopingu v období 2012–15. Po analýze dokumentov sa však objavili dôvodné podozrenia z ich manipulácie.

„Iba rezolútna odpoveď môže prinútiť Rusov, aby zmenili svoj prístup a začali chrániť poctivých športovcov, ktorí by chceli súťažiť v Tokiu, rovnako ako budúce generácie,“ dodal Tygart. Výkonný výbor WADA rozhodne o sankciách 9. decembra v Paríži.

Hovorca prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vyzval k zdržanlivosti ohľadom vyjadrovania sa k prípadnému trestu.

„Ocitli sme sa v situácii, keď komisia pre dodržiavanie predpisov vo WADA vydala nešťastné odporúčanie. Počkajme si na rozhodnutie výkonného výboru. Dovtedy je nemožné a predčasné sa akokoľvek k tejto problematike vyjadrovať,“ povedal pre ruskú agentúru TASS.

O futbalové vrcholy neprídu

Odporúčanie WADA, aby Rusko neorganizovalo významné športové podujatia globálneho významu, neohrozí pôvodný harmonogram zápasov budúcoročných majstrovstiev Európy vo futbale ani finálový súboj Ligy majstrov v roku 2021.

WADA navrhla potrestať Rusov za dopingové prehrešky balíkom sankcií, ktorý obsahuje aj zbavenie možnosti organizovať vrcholné športové podujatia.Podľa hovorcu WADA Jamesa Fitzgeralda by sa však tento trest nevzťahoval na zápasy prestížnych futbalových podujatí.

„Majstrovstvá Európy vo futbale ani súboj Ligy majstrov nie sú multišportové udalosti alebo podujatia formátu majstrovstiev sveta. Vzťahujú sa len na určitý región a jeden šport. Naše odporúčanie preto pre tieto akcie nebude platiť,“ vysvetlil pre agentúru AP.

Ruský Petrohrad bude počas júna a júla 2020 hostiť štyri zápasy futbalového Eura vrátane štvrťfinálového duelu. V meste na rieke Neva sa o rok neskôr uskutoční finále Ligy majstrov.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #USADA #ruský doping #RUADA