Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

WADA má väčšiu moc. Rusom hrozí za doping celoplošný trest

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nie je zástancom celoplošného zákazu pre ruských športovcov tak, ako to v prvej polovici decembra údajne plánuje urobiť Medzinárodná antidopingová agentúra (WADA). Na zasadnutí výkonného výboru WADA v Paríži padne 9. decembra verdikt, či ruská strana odovzdala agentúre zmanipulované údaje z moskovského antidopingového laboratória.

19.11.2019 15:20
Doping Foto: ,
Medzinárodná antidopingová agentúra má väčšiu moc, jej verdikt bude mať vyššiu váhu ako v predchádzajúcom období.
debata (20)

Rusom hrozí, že nebudú môcť organizovať vrcholné športové podujatia vrátane futbalových majstrovstiev Európy a športovci z tejto krajiny prídu o možnosť štartovať napríklad na OH 2020 v japonskom To­kiu.

Ako informoval prezident MOV Thomas Bach, strešná organizácia olympizmu by veľmi nerada pristúpila k plošnému postihu.

„Všetko je v rukách WADA, sankcie potom špecifikuje Športový arbitrážny súd (CAS). Táto záležitosť ide mimo nás, no sme z nej znepokojení. Náš základný princíp je, že previnenie je potrebné trestať a nevinu ochraňovať,“ ozrejmil Bach.

Ruská strana odmieta akúkoľvek manipuláciu so vzorkami športovcov z antidopingového laboratória v Moskve. WADA však tvrdí, že údaje poskytnuté ruskou stranou na overenie vykazujú znaky úprav.

Predstavitelia WADA už skôr uviedli, že nezrovnalosti vo vzorkách nie sú dielom náhody a existujú náznaky, že zmeny v testovaných vzorkách na doping boli vykonané zámerne u niektorých športovcov.

Rusi v úvode roka odovzdali množstvo údajov WADA, aby moskovské pracovisko opäť dostalo potrebnú akreditáciu. Odhalená manipulácia so vzorkami dostala ruskú stranu do náročnej situácie, keďže je nemožné vyhodnocovať údaje z moskovského laboratória aj v prípadoch, kde sa na prvý pohľad zdá, že nedošlo k úprave údajov.

Na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro sa predstavilo 282 športovcov Rusov, o dva roky neskôr na ZOH v kórejskom Pjongčangu to bolo len 168 športovcov, ktorí však štartovali pod neutrálnou vlajkou ako Olympijskí športovci z Ruska.

Odvtedy sa však zmenili príslušné pravidlá a WADA má vo svojich rukách väčšiu moc, jej verdikt bude mať vyššiu váhu ako v predchádzajúcom období.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #ruský doping