Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

WADA má väčšiu moc. Rusom hrozí za doping celoplošný trest

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nie je zástancom celoplošného zákazu pre ruských športovcov tak, ako to v prvej polovici decembra údajne plánuje urobiť Medzinárodná antidopingová agentúra (WADA). Na zasadnutí výkonného výboru WADA v Paríži padne 9. decembra verdikt, či ruská strana odovzdala agentúre zmanipulované údaje z moskovského antidopingového laboratória.

19.11.2019 15:20
Doping Foto: ,
Medzinárodná antidopingová agentúra má väčšiu moc, jej verdikt bude mať vyššiu váhu ako v predchádzajúcom období.
debata (20)

Rusom hrozí, že nebudú môcť organizovať vrcholné športové podujatia vrátane futbalových majstrovstiev Európy a športovci z tejto krajiny prídu o možnosť štartovať napríklad na OH 2020 v japonskom To­kiu.

Ako informoval prezident MOV Thomas Bach, strešná organizácia olympizmu by veľmi nerada pristúpila k plošnému postihu.

„Všetko je v rukách WADA, sankcie potom špecifikuje Športový arbitrážny súd (CAS). Táto záležitosť ide mimo nás, no sme z nej znepokojení. Náš základný princíp je, že previnenie je potrebné trestať a nevinu ochraňovať,“ ozrejmil Bach.

Ruská strana odmieta akúkoľvek manipuláciu so vzorkami športovcov z antidopingového laboratória v Moskve. WADA však tvrdí, že údaje poskytnuté ruskou stranou na overenie vykazujú znaky úprav.

Predstavitelia WADA už skôr uviedli, že nezrovnalosti vo vzorkách nie sú dielom náhody a existujú náznaky, že zmeny v testovaných vzorkách na doping boli vykonané zámerne u niektorých športovcov.

Rusi v úvode roka odovzdali množstvo údajov WADA, aby moskovské pracovisko opäť dostalo potrebnú akreditáciu. Odhalená manipulácia so vzorkami dostala ruskú stranu do náročnej situácie, keďže je nemožné vyhodnocovať údaje z moskovského laboratória aj v prípadoch, kde sa na prvý pohľad zdá, že nedošlo k úprave údajov.

Na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro sa predstavilo 282 športovcov Rusov, o dva roky neskôr na ZOH v kórejskom Pjongčangu to bolo len 168 športovcov, ktorí však štartovali pod neutrálnou vlajkou ako Olympijskí športovci z Ruska.

Odvtedy sa však zmenili príslušné pravidlá a WADA má vo svojich rukách väčšiu moc, jej verdikt bude mať vyššiu váhu ako v predchádzajúcom období.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #ruský doping