Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok na plnenie limitov. V ktorých športoch budú súťažiť Slováci?

V Riu de Janeiro 2016 štartovali slovenskí paralympionici v deviatich športoch. V koľkých majú šancu splniť nominačné limity do Tokia? Ambície smerujú k rozšíreniu ich počtu, no kritériá pre nomináciu na PH sú v jednotlivých športoch značne rozdielne.

25.09.2019 09:47
Veronika Vadovičová Foto:
Veronika Vadovičová.
debata

PARAATLETIKA

Limity sa dajú plniť od októbra 2019 do 2. augusta 2020 „Vzhľadom na to, že v atletike je podmienkou splnenie limitu príslušnej skupiny, máme momentálne päť atlétov, ktorí štandard na PH 2020 spĺňajú. Bohužiaľ splnenie limitu je len jednou z podmienok účasti“, upozorňuje reprezentačný tréner Vladimír Bezdíček.

Rozhodujúce budú podľa jeho slov výsledky na MS v Dubaji (7.-14. 11. 2019), kde by si mali zabezpečiť účasť na PH prví štyria pretekári a ranking v jednotlivých disciplínach (šesť atlétov do konca júna 2020). Kvalifikovať sa môžu aj dvaja najlepší z ME v poľskom Bydhošti (3. – 7. 6. 2020). Úroveň paraatletiky neuveriteľne stúpa, hlavne mimo Európy.

„Výkony v niektorých disciplínach sú už na úrovni zdravých atlétov. Väčšina paraatlétov trénuje dvojfázovo a má profesionálne podmienky. Momentálne máme dvoch atlétov – Mariána Kuřeju a Adriána Matušíka – ktorí sú v rankingu do 6. miesta. (Matušík obsadil v Riu v hode diskom vo svojej skupine F44 6. miesto, Kuřeja získal v hode kuželkou bronzovú medailu!)

„Bol by som rád, keby sa okrem nich podarilo kvalifikovať na PH ešte aspoň jednému reprezentantovi z trojice Marek Margoč, Igor Brunner, Július Hutka,“ naznačil slovenské ambície Vladimír Bezdíček.

BOCCIA

V Riu slovenskí boccisti šokovali svet. Po finálovom triumfe nad domácou reprezentáciou 4:2 v pároch BC4 (v zložení Samuel Andrejčík, Michaela Balcová, Róbert Ďurkovič) získali zlato. Samuel Andrejčík mal na dosah aj zlato zo súťaže jednotlivcov BC4, ale po finálovej prehre sa musel uspokojiť so striebrom.

Samuel Andrejčík. Foto: Roman Benický
Samuel Andrejčík Samuel Andrejčík.

„Istú účasť na PH v Tokiu majú zatiaľ traja športovci z kategórie BC4 Verím, že sa podarí potvrdiť miestenky aj tímu BC1/BC2, za ktorý môžu štartovať štyria športovci“, hovorí reprezentačný tréner Martin Gabko. Aktuálne sa „páristi“ BC4 nachádzajú vo svetovom rankingu na 3. a tím BC1/2 na 5. mieste. Ranking na Tokio sa uzatvára na konci roku 2019. „Pre nás je maximom účasť siedmych športovcov a s tým aj počítame“, dodal Martin Gabko.

Najbližšie sa slovenskí boccisti predstavia koncom októbra World Open v portugalskom meste Póvoa de Varzim. „Veľa bude závisieť od ME, kde sa dajú získať aj priame miestenky ako v jednotlivcoch, tak aj v pároch a tímoch. Ak by napríklad niekto z našich vyhral súťaž jednotlivcov, mohli by sme na PH nasadiť do individuálnej súťaže ďalšieho hráča,“ vysvetľuje reprezentačný tréner a dodáva, že v danej kategórii môžu štartovať iba dva hráči z jednej krajiny, ale niekedy sa to v dôsledku klasifikácií či nasadzovania podarí aj trom.

PARACYKLISTIKA

Kvalifikačné obdobie je rozdelené na dve časti, pričom rok 2018 bol prvou z nich. Maximálny počet miesteniek, ktoré mohla každá krajina v tomto období získať sú dve (1 mužské a 1 ženské miesto).

Anna Oroszová. Foto: Roman Benický
Anna Oroszová Anna Oroszová.

Spolu sa v roku 2018 bojovalo o 45 mužských a 25 ženských miest na základe kvalifikačného kombinovaného rankingu krajín (dráha + cesta), ktoré sú rozdelené do piatich svetových regiónov. V rámci Európy získalo 1 mužské miesto prvých 23 krajín rankingu a 1 ženské miesto prvých 14 krajín. Podľa UCI rankingu k 31. decembru 2018 Slovensko získalo miestenku u mužov (13. miesto v rankingu), aj u žien (13. miesto), takže v súčasnosti má už istotu dvoch športovcov v Tokiu.

Druhá časť kvalifikácie prebieha od 1. januára 2019 do 7. júna 2020. Za toto obdobie sa bude rozdeľovať 100 mužských a 50 ženských miest. Posledných 5 mužských a 5 ženských miesteniek pridelí bipartitná komisia. V Tokiu sa tak v paracyklistike predstaví spolu 150 mužov a 80 žien.

Jozef Metelka. Foto: Roman Benický
Jozef Metelka Jozef Metelka.

Najdôležitejším podujatím „cestnej“ sezóny boli septembrové majstrovstvá sveta v holandskom Emmene, na ktoré boli nominovaní Partrik Kuril, Jozef Metelka (obaja MC4), Ondrej Strečko (MC5), Miloš Hudec (MH3), Anna Oroszová (WH3) a tandem Juraj Práger – Ján Gallik (MB). Posledné body do kvalifikačného rankingu môžu paracyklisti získať budúci rok na dráhových MS v kanadskom Miltone a cestných MS v belgickom Oostende.

„Na predchádzajúcich PH v Riu sme mali tri mužské a jedno ženské miesto a bolo by veľmi dobré, keby sme do Tokia išli s minimálne rovnakým počtom cyklistov,“ uviedol reprezentačný tréner Branislav Režňák. V Riu bola paracyklistika so štyrmi medailami najúspešnejším slovenským športom.

Dve získal Jozef Metelka na dráhe (zlato na 4 km stíhačke, striebro v šprinte na 1 km) a k tomu pridal ďalšie zlato v časovke na ceste. O štvrtý cenný kov (bronz) sa postaral tiež v časovke Patrik Kuril.

Patrik Kuril. Foto: Roman Benický
Patrik Kuril Patrik Kuril.

PARADREZÚRA

V tomto športe Slovensko ešte nemá žiadnu jazdkyňu s miestenkou na PH. Konečný termín je 16. marca 2020. Dovtedy je možnosť požiadať bipartitnú komisiu o tzv. voľnú kartu. Rozhodnutie o jej pridelení bude vydané do 23. marca 2020. „Ak SPV o voľnú kartu požiada, na čom sme predbežne dohodnutí v prípade oboch našich jazdkýň je tento dátum pre nás určujúci“, vysvetlila reprezentačná trénerka Magda Pokorná.

Ide o Luciu Krivosudskú a Luciu Vladovičovú, ktoré reprezentovali SR aj na augustových ME v Rotterdame. Možnosť zlepšiť si pozíciu vo svetovom rankingu majú ešte na pretekoch v Nórsku (3. – 6. 10 2019), ale vzhľadom na oklieštené finančné možnosti s ňou jazdkyne príliš nekalkulujú. „Aj v prípade najlepších výsledkov by nám nezabezpečili priamy postup na PH.

Lepšia pozícia v rebríčku však môže ovplyvniť rozhodovanie pri udeľovaní voľných kariet. Takže tieto preteky máme ešte stále v zálohe. Ostatné preteky sú vo veľmi vzdialených destináciách, takže pre nás a aj pre kone je nereálne sa ich zúčastniť“, pokračovala reprezentačná trénerka. V Rio de Janeiru bola našou jedinou zástupkyňou v paradrezúre Katarína Jobbágyová, ktorá zažila premiéru už na PH 2008 v Pekingu (jazdecké súťaže sa konali v Hongkongu). V Riu štartovala v troch disciplínach bez výraznejšieho úspechu.

PARALUKOSTREĽBA

Slovensko má dva isté miestenky, ktoré vybojovali na júnových MS v holandskom Hertogenboschi Marcel Pavlík a Marián Marečák v kladkovom luku (Compound Open Men). Prvý 9. miestom na MS, druhý za 7. miesto v dodatkovom kvalifikačnom turnaji o Tokio.

Marcel Pavlík. Foto: Roman Benický
Marcel Pavlík Marcel Pavlík.

Lukostrelci majú možnosť vybojovať si účasť na PH ešte aj na ME 2020 v Olbii (18. –26. 4. 2020), kde z každej kategórie postúpia dvaja finalisti. Ďalšia kvalifikačná súťaž bude v českom Novom Měste nad Metují (13. – 21. 6. 2020), odkiaľ bude postupovať už iba víťaz z každej kategórie.

„Z našich ešte zabojuje Diana Pashchenkova v kladkovom a Dávid Ivan v olympijskom luku. V prípade nepostupu Diany požiadame bipartitnú komisiu o voľnú kartu, lebo by bola veľká škoda, keby skvelý mix tím, ktorý tvorí s Pavlíkom, v Tokiu chýbal. David Ivan po dlhšom čase prelomil hranicu 610 bodov, čo by mohla byť predzvesť výrazného zlepšenia, ale je otázne či to bude stačiť na miestenku do Tokia,“ konštatoval reprezentačný tréner Vladimír Majerčák.

Na Sambadrómo v Riu 2016 (kde prebiehajú povestné karnevaly) sme sa spoliehali na dvojicu Marcel Pavlík – Peter Kinik. Bronzovú medailu napokon vybojoval Peter Kinik v kategórii W – 1. Po PH 2016 ho však preradili do Compound Open a šancu na obhajobu v Tokiu už nedostane, keďže Slovensko má naplnenú kvótu dvoch športovcov v tejto kategórii.

PARAPLÁVANIE

Podľa slov predsedu ŠTK plávania Svätopluka Pacáka je predpoklad, že o PH v Tokiu zabojujú dve ženy – Tatiana Blattnerová a Katarína Chudá (zrakovo znevýhodnené) a dvaja muži Alex Hrušovský a Radomír Pacák (telesne znevýhodnení). Istú účasť má zatiaľ Tatiana len Blattnerová, ktorá má splnený 1 MQS limit na 100 m prsia ženy SB11 a 4 MET limity.

Po 31. januári 2020 bude známy počet slotov pre SPV. Kvalifikačný slot je pridelený národnému paralympijskému výboru (NPC), nie jednotlivému športovcovi. Do konca januára 2020 majú plavci možnosť plniť limity.

Slovenských paraplavcov ešte čakajú nasledovné kvalifikačné podujatia: X. Majstrovstvá SR v para plávaní 2019 (19. 10. 2019, Bratislava), Para Swimming Cup Prague 2019 (29. – 30. 11. 2019, Praha) a otázne sú preteky v Poľsku v druhej polovici novembra. V Riu malo Slovensko jedinú pretekárku – zrakovo znevýhodnenú Karinu Petrikovičovú (S 13), ktorá po Pekingu 2008 a Londýne 2012 štartovala už na svojich tretích hrách. Najlepší výsledok dosiahla na 100 m znak, kde skončila vo finále na 5. mieste. Celkove plávala na PH 2016 päť disciplín. Predsedu ŠTK plávania by potešil štart troch slovenských športovcov v Tokiu – dvoch plavkýň a jedného plavca.

PARA STOLNÝ TENIS

„Za stolný tenis zatiaľ nemá nikto istú účasť. Plnenie kvalifikačných kritérií je dlhodobý proces, ktorý pozostáva z viacerých kritérií. V rámci tohto a budúceho roka sa naši športovci musia zúčastniť minimálne na štyroch medzinárodných turnajoch plus na ME alebo na jednom turnaji s faktorom 40 mimo Európu,“ vysvetľuje nominačný proces predseda ŠTK stolného tenisu Tomáš Varga.

Ján Riapoš. Foto: Roman Benický
Ján Riapoš Ján Riapoš.

V septembri sa bude na ME vo švédskom Helsingborgu bojovať o prvé miestenky do Tokia. Majstri Európy v jednotlivcoch si zabezpečia priamu účasť. „Stačí vyhrať ME a som tam,“ usmieval sa na sústredení v Prievidzi vždy optimisticky naladený Peter Mihálik.

„O účasť na PH na základe rankingu bojujú naši skúsení paralympijskí medailisti Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Alena Kánová, Richard Csejtey aj Miroslav Jambor ale aj nádejný Boris Trávníček. „Poslednou šancou je pridelenie „divokých“ kariet a záverečný kvalifikačný turnaj, na ktorom si víťazi zabezpečia posledné možné miesta v Tokiu. Spomínaný turnaj je zároveň deadlinom pre PH a mal by sa odohrať do 3. mája 2020,“ upresnil.

Naši hráči sa zúčastnia na Czech Open 2019 v Ostrave, na spomínaných ME v Helsinborgu, na turnaji Para Finnland Open v Lahti (11. – 13. 10.) a na China Open v Hangzhou (25. – 28. 10.). Podľa výsledkov na ME sa ešte bude zvažovať ich účasť na iných turnajoch. Stolný tenis bol na niekoľkých paralympiádach po sebe najúspešnejším slovenským športom. Pod Corcovadom však už na medailu nedosiahol. Najbližšie k nej bol v tímovej súťaži TT2, ale aj tam sa po prehre s domácou reprezentáciou Brazílie v „malom“ finále museli naši hráči uspokojiť so 4. miestom…

Richard Csejtey. Foto: Roman Benický
Richard Csejtey Richard Csejtey.

PARASTREĽBA

V športovej streľbe má Slovensko momentálne isté už tri miestenky: v kategória SH1 Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, v SH2 Kristína Funková. Všetky tri vybojovali na MS 2018 v kórejskom Cheongju, odkiaľ si táto trojica odniesla tituly svetových šampiónov!

Veronika Vadovičová. Foto: Roman Benický
Veronika Vadovičová Veronika Vadovičová.

„Deadline na získanie miesteniek je de facto tento rok na októbrových MS v Sydney, kde je najväčšia možnosť získať miestenky, keďže sa tam bude bojovať o ich najväčší počet. V budúcom roku bude ešte posledná možnosť získať ich v Amerike, čo však zatiaľ nie je potvrdené. Ale tam pôjde už len o jednu miestenku na disciplínu. Preto sa sústreďujeme na MS v Sydney“, vysvetlil kvalifikačný proces reprezentačný tréner Milan Goleňa. V Tokiu by okrem spomínanej trojice rád videl aj Radoslava Morvaya (SH1) a Štefana Vargu (SH2).

V Riu získali naši strelci vďaka Veronike Vadovičovej tri medaily. Dve zlaté vystrieľala v disciplínach R2 vzduchová puška v stoji 40 rán a R3 vzduchová puška v ľahu 60 rán, striebro v R8 – ľubovoľnej malokalibrovke 3 × 20. V mix disciplíne R3 skončil Radoslav Malenovský na 4. mieste.

Radoslav Malenovský. Foto: Roman Benický
Radoslav Malenovský Radoslav Malenovský.

TENIS NA VOZÍKU

Účasť nemá zatiaľ zabezpečenú žiadny slovenský tenista. O nomináciu bojujú Marek Gergely a Tomáš Masaryk. Nominačný proces by mal podľa slov reprezentačného trénera Miroslava Jantulíka prebiehať do posledného turnaja pred Tokiom 2020. „Podstatné je, aby hráč dosiahol umiestnenie do 40. miesta na svete. Taktiež je potrebné mať účasť na dvoch podujatiach SP, čo obaja spĺňajú“, uviedol. PARATLAK NA LAVIČKE

Reprezentačný tréner Michal Čapla počíta v Tokiu s účasťou jedného reprezentanta – Mareka Kamzíka (na PH v Riu obsadil 6. miesto). Na júlových MS v kazašskej Astane, skončil v kategórii +107 kg na 11. priečke.

Predpokladaný konečný termín nominácie je v máji 2020 po skončení pretekov SP vo Veľkej Británii (20. – 23. 2. 2020) a SP v Dubaji (16. – 22. 4. 2020).

Športovci SR s miestenkami na PH 2020:
Paraplávanie 1 Tatiana Blattnerová
Parastreľba 3 Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Kristína Funková
Paralukostreľba 2 Marcel Pavlík, Marián Marečák
Boccia 3 Kategória BC4 – Michaela Balcová, Samuel, Andrejčík plus náhradník

Povedali rok pred PH v Tokiu:

Lucia Vladovičová (paradrezúra): „Rada by som na PH štartovala, no obrazne aj reálne tam vedie dlhá cesta. Po dvoch rokoch tréningu sme sa výrazne zlepšili, ale vzhľadom na konkurenciu a naše možnosti možno budem musieť čakať na paralympiádu ešte ďalšie štyri roky.“ Radoslav Malenovský (parastreľba): „S dobrými výsledkami prichádza aj väčšie sebavedomie, ale zároveň sa snažím k príprave pristupovať s pokorou a trpezlivosťou. O to viac, že som zmenil takmer všetko technické vybavenie. Vozík, strelecký kabát, pušku… Tým, že som už v predstihu získal priamu miestenku do Tokia, bol na to v prvej polovici toho roka najvhodnejší čas. Staré veci boli opotrebované a s novými sa musím zžiť. Chce to čas a trpezlivosť. Našťastie, výkonnostne to vyzerá sľubne. Všade hovorím, že si súťaže užívam a nemám stres. Pociťujem lásku ku športu. To je to, čo ma baví, napĺňa, živí. Je to môj život. Teším sa na MS v Sydney, no vrchol dlhodobej prípravy bude smerovať na PH v Tokiu.“

Marián Kuřeja (paraatletika): „Príprava na PH sa rozbieha „natvrdo“. Tento rok som musel nahádzať limity na pozíciu v rankingu. To som už hodil, začínam po objemovej príprave s dolaďovaním techniky hodov. Šport handikepovaných sa profesionalizuje, snažíme sa udržať krok so súpermi, aby v Tokiu aj nejaká medailička cinkla.“

Ján Riapoš Predseda SPV: " Proces nominácie a kvalifikácie pre účasť na PH v Tokiu beží už druhý rok. Je to náročné s ohľadom na počet športovcov ktorí môžu v Tokiu štartovať. Len 4250 športovcov s viac ako 180 krajín v 22 športoch bude mať uvedenú možnosť a som rád ,že sa nám rysuje aj silný Slovenský Tím pre PH TOKIO 2020. Nebolo by to možné bez podpory aj našich partnerov na čele so SEPS a.s. Ďakujeme, že okrem dodávok energie pre Slovensko dodávajú energiu aj Slovenským Paralympionikom“

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. podporuje Slovenský paralympijský výbor

debata chyba
Viac na túto tému: #Paralympijské hry 2020