Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protestujúcich športovcov označil Trump za sk..vysynov. Pohneval si aj hviezdy NBA

Naposledy sa niečo podobné dialo pred 50 rokmi. Vtedajšia situácia výrazne vstúpila do histórie bojov za ľudské práva.

27.09.2017 09:00
Jacksonville Jaguars Foto: ,
V pokľaku. K protestu počas americkej hymny sa pridali aj hráči Jacksonvillu Jaguars.
debata

Prezident USA Donald Trump sa minulý týždeň dostal do ostrého konfliktu s hráčmi amerického futbalu a basketbalu. Trump označil športovcov, ktorí protestujú proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu, za sk..vysynov. Odozva na jeho vulgárne slová bola okamžitá. A svojím rozsahom zasiahla športový svet.

Všetko začal Kaepernick

Nielen v USA je nepísaným pravidlom, že športovci pri štátnej hymne vzdajú česť vlajke v stoji, prípadne sa pravou rukou držia za srdce. Vlani v auguste sa však stalo čosi nevídané. Colin Kaepernick, vtedy rozohrávač tímu amerického futbalu zo San Francisca, si pri hymne kľakol na koleno. Reagoval na sociálne a policajné násilie proti menšinám v Amerike.

"Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode. Nebudem pred tým zatvárať oči, futbal je v tomto prípade druhoradý,“ reagoval vtedy Kaepernick.

Na jeho adresu sa okamžite zniesla vlna kritiky. Našli sa však aj takí, ktorí ho v kontroverznom geste podporili. Bol medzi nimi aj vtedajší prezident USA Barack Obama. „Má právo na protest. Napokon, ako každý americký občan. Verím, že mu ide o legitímnu vec,“ vyjadril sa Obama.

Hromadné kľačanie

Kaepernicka aj v novej sezóne NFL (Národná liga amerického futbalu) napodobnili viacerí kolegovia. Už to neboli jeden či dvaja, ale pri hymne hromadne kľačali desiatky protestujúcich hráčov. Trumpa ich správanie pobúrilo a minulý týždeň na republikánskom sneme v Alabame uviedol:

"Nechceli by ste vidieť, aby majiteľ klubu pri nerešpektovaní našej vlajky povedal: ,Stiahni toho sk..vysyna z ihriska, je vyhodený'? Ak to niekto z nich spraví, bude najpopulárnejším človekom týždňa. A to v celej krajine.“

Jeho slová síce prítomní ocenili potleskom, ale zároveň sa po krajine spustila vlna protestu, ktorú nečakal.

Počas víkendu NFL zavítala mimo USA. Dejiskom zápasu medzi Baltimorom a Jacksonvillom bolo londýnske Wembley. Negatívny postoj voči Trumpovi vyjadrilo viac ako dvadsať futbalistov a členov realizačných tímov. Na hracej ploche slávneho štadióna medzi hráčmi pokľakol aj majiteľ Jacksonvillu Shadid Khan, ktorý pritom venoval milión dolárov na Trumpovu prezidentskú kampaň. K pokľaknutiu počas hymny sa na znak solidarity pripojili aj niektorí bejzbalisti. Počas koncertu dokonca i spevák Stevie Wonder.

Trump vs. NBA

Americký prezident si pohneval nielen hráčov amerického futbalu, ale aj hviezdy basketbalovej NBA. Išlo o reakciu na slová Stephena Curryho. Líder šampiónov z Golden State odmietol pokračovať v tradícii, podľa ktorej najlepšie mužstvo sezóny navštívi prezidenta v Bielom dome.

"Nechcem tam ísť. Stojím proti tomu, čo náš prezident povedal a naopak, čo nepovedal, keď povedať mal. Nemyslím si, že to prinesie nejakú zázračnú zmenu, ale je to príležitosť, ako vyjadriť moje presvedčenie,“ povedal Curry.

Urazený Trump reagoval tým, že pozvánku pre Warriors stiahol. Svoje k tomu mala čo povedať aj najväčšia hviezda ligy – LeBron James. "Ty babrák. Stephen už povedal, že nikam nepôjde! Takže o žiadnom pozvaní ani nemôže byť reč. Pozvánka do Bieleho domu bola kedysi veľká pocta, pokiaľ si sa tam neobjavil ty!,“ odkázal Trumpovi. Tieto štyri vety sa stali najzdieľanejším príspevkom v histórii twitteru. Preposlalo ich viac ako 700 000 užívateľov.

Owens a zaťaté päste

Protesty proti rasizmu, násiliu a diskriminácii nie sú v športe nič nové. Štyri zlaté medaily Jesseho Owensa na berlínskej olympiáde v roku 1936 boli riadnym úderom priamo do tváre Adolfa Hitlera i celého nacistického Nemecka.

V roku 1968 v Mexiku City zaťali svoje päste a sklonili hlavy šprintéri Tommie Smith a John Carlos, ktorí tichým gestom na stupni víťazov podporili utláčaných Afroameričanov. Ich počin vošiel do histórie, ale oni sa doma stali terčom vyhrážok a šikany.

"Bola to moja morálna povinnosť. To bola oveľa väčšia sila ako hocijaké pravidlá, ktoré na nás vytiahli. Pretože to, čo sa vtedy stalo, sa už nedalo vziať späť. Bohužiaľ, postavenie Afroameričanov sa ani po rokoch výrazne nezlepšilo. Náš najväčší problém je, že sa bojíme uraziť našich utláčateľov,“ vravel pred rokmi Carlos pre denník Guardian.

Jeho slová sú niekoľko rokov staré, ale dajú sa aplikovať aj na súčasnosť. Spolu so Smithom vtedy ukázali, že politika do športu síce nepatrí, ale pre vyjadrenie protestu sú masami sledované športoviská ideálnym miestom.

Kaepernick, jeho kolegovia z NFL, Curry či James pokračujú v ich stopách. V inom čase a odlišným spôsobom, ale cítia rovnakú krivdu a chcú ňu poukázať. Rozhorčené reakcie prezidenta USA ukazujú, že športovci našli citlivé a boľavé miesto súčasnej Ameriky.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #americký futbal #Donald Trump #NFL