Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dovezie rýchly kanál ťažkého Beňuša k zlatu?

Má výbornú formu. Po skvelom lanskom striebornom predstavení na olympiáde v Riu vhupol do tohtoročnej sezóny ešte s väčšou vervou. Matej Beňuš netají pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta (23. 9. - 1. 10.) veľkú túžbu.

22.09.2017 12:00
Matej Beňuš Foto: ,
Matej Beňuš.
debata

V Pau by rád získal zlato. Najlepšie v kategórii kanoistov i hliadkach 3×C1, kde Slovensko patrí k favoritom.

Dobré vysvedčenie

Po minulom – najúspešnejšom – roku kariéry nezaháľal a už v januári balil kufre. Cestoval do Austrálie, kde sa pripravoval na nezvyčajne dlhú sezónu. Beňuš tvrdí, že je v dobrej pohode a cíti formu. Za pravdu mu dávajú výsledky. Piate miesto z tohtoročných majstrovstiev Európy či tri pódiové umiestnenia z piatich pretekov Svetového pohára (SP).

„Nemyslím si, že by mi striebro z Ria zväzovalo ruky. Cítim sa uvoľnenejšie. Výsledky mohli byť aj lepšie, ale som spokojný. Mám kompletnú medailovú zbierku z pretekov Svetového pohára, v celej sezóne som na stupňoch víťazov chýbal iba trikrát. To je dobré vysvedčenie,“ hodnotí rok 2017.

Pred záverečnými pretekmi SP v Seu d'Urgell mal šancu z druhého miesta zaútočiť aj na triumf v celkovom hodnotení. Do finálovej desiatky sa však nedostal a napokon skončil štvrtý.

„Na každé preteky sa pripravujem rovnako a nič nebudem meniť ani teraz. Žiadne špeciality v príprave na majstrovstvá sveta nemám, zostanem vo svojom rytme. Som dobre naladený a oddýchnutý. Myslím si, že mám dobrú formu a teším sa na vrchol sezóny. Verím, že som ju načasoval na správny dátum a dobre to vypáli,“ želá si Beňuš.

Pôjde aj zjazd

Rodák z Bratislavy považuje kanál v Pau za jeden z dvoch, na ktorých má drobnú výhodu v porovnaní so súpermi.

„Som vysoký i ťažký a rýchlo tam tečie voda, čo je pre mňa výhoda. Nemusím až toľko ťahať vlastnú váhu. Navyše, spoločne s kanálom v Markkleebergu je pre mňa výhodnejší, pretože ho urobili pre kanoistov, ktorí pádlujú na pravej strane. Obe sú pravotočivé trate,“ vysvetľuje pretekár Športového centra polície.

Drobnú výhodu by rád využil a získal vytúžené zlato. Uvedomuje si však, že o novom svetovom šampiónovi rozhodne viacero faktorov.

„Vždy sa snažím ísť na medailu. Keby som ju priniesol z individuálnych pretekov aj hliadok, bol by som nadmieru spokojný. Každý myslí na to, aby ukončil sezónu s titulom majstra sveta. Nie som výnimka. Musím byť v mentálnej pohode. Veľa závisí od toho, akú trať nám postavia,“ načrtne.

Beňuš pred štartom slalomu nemyslí na stupne víťazov. Zväzuje mu to ruky. Snaží sa radšej zamerať na príjemnejšie veci. Jednou z nich bude v Pau aj vodný zjazd. Prvýkrát v histórii sa šampionáty v týchto dvoch disciplínach uskutočnia na jednom mieste a v spoločnom termíne.

„Slalom je technický náročnejší, jazdí sa medzi bránkami a môžete pri ňom dostávať trestné sekundy za ťuky či minutie celej bránky. Zjazd sa ide na rýchlejšej a vratkejšej lodi, ktorá zle zatáča. Nakoľko tam nie sú žiadne bránky, musíte len nájsť stopu a čo najrýchlejšie sa dostať do cieľa. Bude to prebiehať na rovnakej trati, len sa zdvihnú slalomárske bránky, aby sme do nich nenarážali,“ ozrejmuje rozdiely i podobnosti Beňuš.

Na májových majstrovstvách Európy obsadil vo vodnom zjazde piatu priečku. Na čo si trúfa vo svetovej konkurencii?

„Vtedy som vyhral semifinále, ale v boji o medaily som pokazil jednu rovinku. Na víťaza mi chýbala sekunda, konkurencia je tvrdá. Hádam sa v nej nestratím,“ uzatvára 29-ročný pretekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #vodný slalom #MS vo vodnom slalome