Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čillík: Ďalší postup? Oslovíme expertov na hematológiu

Prvý krok obhajoby na pôde Slovenského atletického zväzu (SAZ) vyznel mierne pre Mateja Tótha, ale ešte ho čaká dlhá cesta na očistenie jeho mena z podozrenia z dopingu.

15.08.2017 20:50
Matej Tóth, Ivan Čillík Foto: ,
Matej Tóth a predseda disciplinárnej komisie Ivan Čillík počas zasadnutia disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (SAZ).
debata (2)

V stanovisku Disciplinárnej komisie SAZ, pred ktorou včera majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km vypovedal, sa uvádza, že "na základe predložených dokumentov a ústne prednesených vyjadrení Mateja Tótha a jeho právnych zástupcov nebolo jednoznačne preukázané užitie zakázaných látok alebo zakázaných metód.

Disciplinárna komisia chce zistiť názory ďalších odborníkov, lebo Matej predložil ďalšie dôkazné materiály, ktoré chceme overiť, potvrdiť a potom rozhodnúť."

O verdikte päťčlennej disciplinárky informoval médiá jej predseda Ivan Čillík z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Priblížil tiež, ako vypočúvanie prebiehalo a naznačil ďalší postup.

Je na vypočúvanie nejaký manuál?

„Nie je. Matej prišiel, vysvetľoval veci jeho advokát i on, potom sme sa pýtali, oni odpovedali. Normálne sme diskutovali. Po vypočutí komisia zasadla a sformulovala stanovisko. Všetci členovia komisie sme mali jednotný názor,“ konštatoval jej šéf.

Čo bránilo komisii vyriecť definitívne stanovisko?

„Maťo predložil niektoré nové fakty o jeho zdravotnom stave. Členovia disciplinárnej komisie nie sú odborníci na hematológiu a medicínu, preto potrebujeme jednoznačné stanoviská ďalších expertov, nielen z Matejovej strany. My nie sme orgán, ktorý obviňuje, ale vyšetruje a vydá rozhodnutie. Aby malo takpovediac vyššiu váhu a bolo nespochybniteľné, je dobré mať vyjadrenia rešpektovaných odborníkov. Preto sme zvolili takýto ďalší postup,“ pokračoval.

„Nám nejde o to, aby to bolo tvrdenie proti tvrdeniu, ale aby experti na hematológiu a fyziológiu povedali svoj názor na predložený materiál. Chceme zvýšiť autoritu nášho stanoviska. Individuálny vrcholový športový výkon môže podať len výnimočný človek. Organizmus vrcholového športovca je iný ako u bežného jedinca.“

„Preto je potrebné v biologických pasoch zohľadňovať individuálne osobitosti. Je to vzorec, v ktorom sú nejaké hodnoty a čísla, ale nezohľadňujú niektoré faktory, ktoré môžu spôsobiť odchýlky v pase. To je podstatná stránka, ktorá by mohla zavážiť v konečnom rozhodovaní. Ide o to, aby sme mali čo najviac informácií,“ dodal.

Čillík zdôraznil, že naštudovať 250 strán odborného a vedeckého textu nie je jednoduché. „Bude si to vyžadovať dlhší čas, no v tejto chvíli neviem povedať, ako dlho to bude trvať – mesiac, dva, tri. Verím, že nájdeme odborníkov, ktorí budú ochotní v relatívne krátkom čase sa k veci vyjadriť. Keď dostaneme expertné stanoviská, opäť zasadne disciplinárna komisia a rozhodne. Samozrejme, výsledok, ku ktorému dospejeme, posúdi Medzinárodná atletická federácia.“

Vladimír Gubrický, generálny sekretár SAZ, časové termíny konkretizoval ako – primerané.

„V zmysle Antidopingového kódexu má právo komisia a atlét na primeraný čas. Je to taký, aby si komisia bola istá svojím rozhodnutím. Neviem, či to bude na najbližšom zasadnutí komisie, dúfam, že áno, ale nejaké stanovisko komisia musí prijať. Aj v zmysle listu z AIU (Athletics Integrity Unit), nového orgánu, ktorý šetrí dopingové záležitosti, disciplinárka musí rozhodnúť, či atlét porušil alebo neporušil pravidlá. Určite nebude rozhodovanie disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu trvať rok,“ podotkol.

Uviedol tiež, že náklady na expertov, ktorých osloví disciplinárna komisia, sú v réžii atletického zväzu. „Matej si dôkazy zabezpečuje sám, analýzy pre komisiu platíme my. Dáme všetky prostriedky, aby sme získali tie štúdie, ktoré potrebujeme.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #IAAF #Slovenský atletický zväz