Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetlá budúcnosť. Mladí vodní slalomári sa v Čunove predviedli

Šampionát vodnoslalomárskych nádejí znovu potvrdil, že Slováci patria do svetovej špičky. Cieľ - prekonať päť medailí z lanského šampionátu juniorov a pretekárov do 23 rokov - bol smelý. Nie však nereálny.

24.07.2017 16:30
Juraj Skákala, Matúš Gewissler Foto: ,
Majstri sveta do 23 rokov z Čunova v kategórii deblkanoistov Juraj Skákala (vľavo) a Matúš Gewissler.
debata

V Krakove znela slovenská hymna dvakrát zásluhou juniorských šampiónov kajakára Jakuba Grigara a jeho kamaráta zo singlekanoe Marka Mirgorodského. K tomu pribudli ešte dve strieborné medaily hliadok v 3× K1 (Grigar, Andrej Málek a Richard Macúš) a 3× C1 (Simona Maceková, Soňa Stanovská, Simona Glejteková). Medailové vysvedčenie doplnil Málek, ktorý v individuálnych pretekoch získal bronz.

Areálom Divoká voda zneli tóny Nad Tatrou sa blýska trikrát. Úspešné obhajoby zažili Grigar s Mirgorodským, titulom majstrov sveta do 23 rokov sa mohli po piatku pýšiť aj deblkanoisti Juraj Skákala a Matúš Gewissler.

V posledný deň organizačne výborne zvládnutého šampionátu pribudli na slovenské konto striebro a bronz. Vďaka juniorským hliadkam 3× C1 (Monika Škáchová, Simona Glejteková, Soňa Stanovská) a 3× K1 (Eliška Mintálová, Soňa Stanovská a Silvia Brosová) sa Slovensko so siedmimi medailami (3–2–2) umiestnilo v hodnotení krajín na tretej priečke za Nemeckom (5–0–2) a Českom (4–3–6).

„Po sobotňajšom ‚zemiakovom‘ štvrtom mieste prišlo striebro. Z troch šancí na týchto majstrovstvách sveta mám dve medaily, čo je výborné. Čo sa týka pokazeného záveru, treba mať v bránke celú hlavu aj časť lode a Monika tam v závere urobila ‚vykláňačku‘, za čo na celom šampionáte dávajú ‚päťdesiatku‘. Je to škoda, lebo nebyť tejto chyby, boli by sme majsterky sveta," hodnotila Soňa Stanovská, štvrtá juniorka zo sobotňajšej K1 a vicemajsterka sveta z piatkovej C1.

Šampionát na domácej vode Slovákom vyšiel. Ukázal, že sa kajakárka Mintálová nedostala do seniorskej reprezentácie náhodou. Potvrdil, že Grigar aj napriek mladému veku patrí k najlepším kajakárom sveta a suverénom vo svojej vekovej kategórii.

Jakub Grigar. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jakub Grigar Jakub Grigar.

Podobne je na tom aj Mirgorodský, ktorý je dvojnásobným juniorským šampiónom a po sobote má titul aj v kategórii do 23 rokov. Jeho trvalý prienik do seniorskej kategórie bude však veľmi náročný. Presadiť sa cez trio elitných singlekanoistov Matej Beňuš – Michal Martikán – Alexander Slafkovský je preňho zatiaľ priveľkým sústom. Na druhej strane, v osemnástich rokoch má veľký potenciál a pred sebou ešte roky kariéry.

Čunovské majstrovstvá sveta ukázali aj veľký úpadok veľmi atraktívnej kategórie C2. Kým v Krakove sa na lanskom šampionáte predstavilo v kategórii do 23 rokov dovedna 30 lodí, teraz ich bolo len desať. Víťazmi sa stali domáci Gewissler so Skákalom, ktorí majú našliapnuté do seniorskej reprezentácie. Ich budúcnosť je i tak otázna.

„Už nejde o olympijskú disciplínu. Obaja študujeme a ak nebudeme dostávať podporu od štátu, nevieme, čo s nami bude. Radi by sme pretekali, ale bez peňazí to nepôjde. Uvidíme," zhodujú sa čerství majstri sveta.

Čas sa zastaviť nedá. Slovenská vodnoslalomárska elita už nie je najmladšia. Je veľmi pravdepodobné, že pre jej väčšinu bude Tokio 2020 poslednou šancou na olympiádu. Vodný kanál známy vysokým skokom Niagara však potvrdil, že najúspešnejší slovenský olympijský šport sa nemusí báť o svoju budúcnosť. Popri starostlivosti o reprezentantov vychováva aj talentovanú omladinu. Ak elévi budú naďalej tvrdo pracovať, môžu špičku v priebehu niekoľkých rokov nahradiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čunovo #vodný slalom #Jakub Grigar #Marko Mirgorodský #Juraj Skákala #Matúš Gewissler