Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veríme, že sa Matej obháji, znie z atletického zväzu

Prípad nezrovnalosti v biologickom pase Mateja Tótha, olympijského víťaza v chôdzi na 50 km z Ria 2016 a majstra sveta z Pekingu 2015, sa dotýka aj Slovenského atletického zväzu. Pred ním menovanou disciplinárnou komisiou bude 34-ročný atlét vysvetľovať sporné hodnoty.

14.07.2017 09:00
OH 2016: Chôdza mužov Foto: , ,
Slovenský reprezentant Matej Tóth.
debata (10)

„Maťo je vo veľmi zložitej situácii – športovo a azda ešte viac ľudsky. Poznám ho veľmi dlho, aj jeho rodičov, viem, z akého prostredia pochádza a čo všetko pre atletiku obetoval. Princípy fair play považoval vždy za posvätné, ego mu nestúplo ani po zisku olympijského zlata, ostal veľmi pokorný. Neviem si predstaviť, z čoho by sme ho mali podozrievať. Neužil nijaký doping, musí však ozrejmiť odchýlky vo svojom biologickom pase. Zjednodušene – jedna hodnota sa nezmestila do príslušného matematického vzorca. Akékoľvek komentáre sú zatiaľ zbytočné a zavádzajúce. Takýto prípad slovenský šport ešte neriešil, preto sa k tejto situácii postavíme maximálne zodpovedne a objektívne. Maťovi veríme, ale nič mu neuľahčíme,“ vraví Ladislav Asványi, viceprezident Slovenského atletického zväzu.

Podotkol, že ho mrzí únik informácií. „Vždy je to tak, že upovedomenie dostane atlét, príslušný športový zväz a národná antidopingová agentúra. Pôvodne sme chceli zvolať tlačovú konferenciu za účasti športovca i zástupcov oboch subjektov, no keďže niektoré médiá sa dozvedeli, čo je vo veci, situácia sa vyvinula inak. A tak Matej informoval médiá, čo sa stalo, zaslal im svoje stanovisko. Nedodržali sa však etické princípy, pretože podľa článku 14 Svetového antidopingového kódexu sa až do konečného verdiktu nemá nič zverejňovať, platí prezumpcia neviny.“

Prvý krok svojej obhajoby absolvuje Tóth na pôde disciplinárnej komisie, ktorá bola zvolená na konferencii Slovenského atletického zväzu.

„Máme predstavu o jej rozšírení, mienime do nej pozvať rešpektovaných odborníkov, aj zahraničných. Bude v nej lekár, experti na doping i športové právo. Základom je dôveryhodnosť. Preto máme záujem utvoriť komisiu zo silných ľudí. Maťo bude musieť presvedčiť vážnymi argumentmi. Pravdepodobne ho čakajú vyšetrenia na renomovanej zdravotníckej klinike. Treba si uvedomiť, že nejde o jednoduché a lacné záležitosti. Žiada si to aj čas, má na to šesťdesiat dní.“

Ak Matej Tóth presvedčí disciplinárnu komisiu Slovenského atletického zväzu o svojej pravde, ešte nemusí mať vyhraté. Dôležité bude, či jej stanovisko prijme aj príslušná komisia Medzinárodnej atletickej federácie. Poslednou inštanciou, ktorá určí verdikt, je Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, ak sa niektorá zo strán naň obráti.

„Dúfame, že to nebude trvať dlho,“ želá si Asványi.

Tóth: Zbieram fakty na obhajobu

„Nemôžem zachádzať do konkrétnych detailov, také sú pravidlá a ja ich rešpektujem. Môžem však hovoriť o svojich pocitoch – a tie sú oveľa lepšie a pozitívnejšie ako pred pár dňami. V prvom rade veľmi pekne ďakujem ľudom za obrovskú podporu, ktorú mi v týchto náročných dňoch preukázali. Veľa to pre mňa znamená a aj vďaka nim sa na celú vec pozerám optimistickejšie ako nedávno. Motivuje ma pocit podpory zo strany verejnosti. Môžem prezradiť, že už tvrdo pracujem na zbieraní faktov, ktoré mi pomôžu v obhajobe. Všetko je na veľmi dobrej ceste, aby som presvedčil tých, ktorí budú v mojom prípade rozhodovať,“ reaguje Matej Tóth na súčasné dianie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Ladislav Asványi