Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Slzy kráľovnej

Spieva. Tancuje. Vtipkuje. Ale najmä: bleskurýchlymi nohami ničí súperov. Jedného po druhom.

30.06.2017 07:00
Usain Bolt Foto: ,
O podpis Usaina Bolta bol medzi divákmi na Zlatej Tretre obrovský záujem.
debata

Zlatá tretra ho prijala ako talentovaného eléva. Do zaslúženého dôchodku ho vyprevádza ako najväčšiu hviezdu, ktorá kedy vkročila na atletický štadión. Ostrava bude za ním dlho smútiť. A nielen ona.

Usain Bolt po deviaty raz ukázal ostravskému publiku svoje tradičné gesto – blesk. Zakrátko milovaným divákom daroval posledné víťazné adieu. Nikde na svete si jeho šoumenské schopnosti na dráhe i mimo nej neužili viackrát ako v moravskom baníckom meste.

Bol to krásny, emotívny, ale najmä smutný moment. Jedna zlatá kapitola veľmi starej knihy sa uzatvára a prichádza neistota. Nik netuší, kto bude hlavným autorom nasledujúcej.

Medzeru po najrýchlejšom mužovi planéty by mal zaceliť famózny Wayde van Niekerk, najvšestranejší šprintér všetkých čias. Majú podobnú rekordnú výkonnosť, ale nie charizmu. Kým Bolt pôsobí ako hollywoodsky herec na výslní všetkých svetiel, Juhoafričan skôr pripomína tichého básnika píšuceho na brehu jazera. Obaja sú umelcami na dráhe. Každý spôsobom jemu vlastným.

A preto slzy roní nielen Zlatá tretra, ale aj kráľovná športov. Hoci sa ešte nezačal očakávaný veľký nárek, jej oči sú už teraz poriadne zmáčané, červené i plné žiaľu.

Je zronená. Jej najmilší syn, ktorý rozdával zážitky a radosť takmer na počkanie, jej vrátil viac, než mohla chcieť, končí. Uzatvára etapu, ktorou navždy zmenil celý jej život. Je plná bolesti. Netuší, kto jej pomôže na staré nohy a utrie slzy. Pýta sa: príde niekto taký ako Usain?

Odpoveď pre atletickú dámu v rokoch, žiaľ, nie je priaznivá. Zatiaľ…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Zlatá tretra v Ostrave 2017