Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skolimowská ju nakopla aj v Ostrave. Séria Wlodarczykovej pokračuje

Štyrikrát poriadne zabúchala na magickú bránu. Nedokázala ju však otvoriť. Kladivo z jej rúk v rýchlosti takmer 80 km/h vyprevadila do vzduchu hlasitým pokrikom. Verila, že konečne tento rok prehodí 80 metrovú hranicu. Pre mnohé jej kolegyne zo sektoru je táto méta nedosiahnuteľná, ona ju hádže na počkanie.

27.06.2017 19:27 , aktualizované: 20:17
Anita Wlodarczyková Foto: ,
Anita Wlodarczyková.
debata

Štyrikrát poriadne zabúchala na magickú bránu. Nedokázala ju však otvoriť.

Kladivo z jej rúk v rýchlosti takmer 80 km/h vyprevadila do vzduchu hlasitým pokrikom. Verila, že konečne tento rok prehodí 80 metrovú hranicu. Pre mnohé jej kolegyne zo sektoru je táto méta nedosiahnuteľná, ona ju hádže na počkanie.

Anita Wlodarczyková ju však neprekonala ani v utorok Ostrave. Po vynikajúcej sérii (75,62 – 79,68 – 79,07 – 79,72 – 76,76 – 79,27) sa Zlatá tretra aj tak teší z rekordu mítingu a najlepšieho kladivárskeho výkonu v Česku.

„Som veľmi spokojná s výkonom i celou sériou. Víťazný hod 79,72 je super a štyrikrát som prehodila 79 metrov. Je to výborný výsledok. Hádzalo sa mi výborne, diváci ma potiahli k skvelému výkonu. Veľmi som chcela hodiť osemdesiatku, je len otázka času, kedy to príde. Chýbalo mi trochu viac rýchlosti na začiatku hodu. Musím si ju odložiť na moju budúcoročnú jubilejnú desiatu účasť v Ostrave. Mám radosť aj z rekordu mítingu. Ak mi to zdravie a program dovolí, rada ho prekonám budúci rok," usmievala sa Wlodarczyková.

Na Zlatej tretre si pripísala 37. víťazstvo v rade.

Kladivárska súťaž niesla meno zosnulej poľskej kladivárky a najmladšej olympijskej víťazky v kladive zo Sydney 2000 Kamily Skolimowskej. Organizátori si ju uctili krátkym pamätným videom pred prvým hodom súťaže.

Wlodarczyková pravidelne hádže s rukavicou od Skolimowskej. Motivovala svetovú rekordérku (82,98) krátka spomienka na jej športový vzor?

„Zakaždým, keď hádžem v Ostrave či Varšave (na Memoriáli Kamily Skolimowskej, pozn.), je pre mňa vstup do súťaže emotívny. Vidieť, že Kamila je stále so mnou, moje tohtoročné výkony to potvrdzujú. Spomenula som si na ňu a motivovalo ma to," prezradila s tým, že jej hlavným tohtosezónnym cieľom je zisk zlatej medaily na augustových MS v Londýne.

Druhé miesto v ďalšom seriáli IAAF Throw Challenge obsadila v sezónnom maxime Čínanka Wang Zheng (76,25), tretiu priečku vďaka poslednému šiestemu pokusu obsadila Hana Skydanová z Azerbajdžanu (74,25).

Fajdekov výkon roka, Lomnický skončil piaty

Slovenský reprezentant Marcel Lomnický výkonom 77,03 m obsadil na Zlatej tretre piate miesto v súťaži kladivárov. Nekompromisným vládcom kladiva bol favorizovaný Poliak Pawel Fajdek. V predvečer hlavného programu mítingu Fajdek hneď prvým pokusom 83,44 m utvoril svetový výkon roka a znechutil konkurenciu.

Marcel Lomnický. Foto: SITA, Martin Medňanský
Marcel Lomnický Marcel Lomnický.

Svoje tohtoročné maximum z 13. júna z fínskeho Turku vylepšil o 1 m a 4 cm, rekord mítingu Maďara Krisztiána Parsa spred 5 rokov povýšil o 1,16 m. Fajdekov krajan Wojciech Nowicki na druhom mieste rovnako prehodil 80 m, presne o 31 cm, čím si utvoril osobný rekord. Tretí skončil iba 19-ročný Maďar Bence Halász tiež v osobnom maxime (78,85).

„Snažil som sa dať všetko do prvého pokusu a vyšiel mi veľmi dobre. Musím povedať, že som spokojný. Nedbal by som, ak by sa to takto skončilo aj na MS v Londýne. Tam však na zlato zrejme bude stačiť menej kvalitný výkon,“ uviedol 28-ročný dvojnásobný a zároveň úradujúci majster sveta Pawel Fajdek.

V skvelej konkurencii svetových kladivárov sa Marcel Lomnický výkonnostne nestratil. Začal výkonom 74,15, ale v tretej sérii sa dostal o 3 cm za 77 m, čím si utvoril druhý najlepší výkon tohto roka. Ten jednotkový pochádza z apríla z amerického Miami (77,92).

„Piate miesto v takejto konkurencii a výkonom cez 77 m je vždy dobré. Ja som spokojný. Mám ešte pár týždňov do majstrovstiev sveta, preto verím, že to môže byť ešte lepšie. Dnes boli dobré podmienky, preto sa aj hádzalo ďaleko. Oveľa lepšia konkurencia od tejto ostravskej sa v Londýne nezíde, čiže dá sa vychádzať z dnešného výsledku. Samozrejme, bol by som rád, keby som ja čosi ešte pridal a ostatní predo mnou ubrali,“ uviedol Marcel Lomnický pre slovenské médiá v Ostrave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anita Wlodarczyková #Zlatá tretra v Ostrave 2017