Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za zlato budú halušky. Varga túži po titule

Cíti tlak i radosť z toho, že sa majstrovstvá Európy v akvatlone konajú na jeho domácej pôde.

25.05.2017 12:32
Richard Varga Foto: ,
Richard Varga
debata

Len málokto dostane šancu, aby mohol o vysnívaný titul majstra starého kontinentu zabojovať pod oknami bytu, v ktorom vyrastal. Triatlonista Richard Varga má v sobotu v rodnej bratislavskej Petržalke šancu vystúpiť na najvyšší stupienok a pýšiť sa titulom európskeho šampióna v akvatlone.

„Trochu ma to zväzuje, ale aj motivuje. Vyhrať takéto veľké preteky na Slovensku a ešte v rodnom meste – to by bol pre mňa špeciálny moment. Domáca trať mi bude sedieť, ale môže sa stať, že ma na nej niečo prekvapí,“ priznal na štvrtkovej tlačovej konferencii Varga.

Dvadsaťosemročná dlhoročná slovenská jednotka má v kombinácii plávania a behu veľkú šancu na celkové víťazstvo. Ako najlepší triatlonový plavec na svete má pred vrcholom sovbotňajšieho súťažného programu (začína sa o 9.00 kategóriou veteránov, končí o 17.00 štartom kategórie Elite žien, 17.45 Elite muži) jasnú taktiku.

„Žiadne vyčkávanie a taktizovanie nebude. Napálim to naplno od začiatku a uvidíme, ako sa to vyvinie. Rád by som sa odpútal od zvyšku štartového poľa a šiel svoje preteky,“ načrtol a na margo svojich ambícii doplnil: „Pre nás, triatlonistov, je akvatlon taká polhodinová rýchlovka. Budem tu mať náročných súperov z Ruska i Ukrajiny. Chcem vyhrať a snáď doma dostanem odmenu na tanieri – bryndzové halušky.“

Na ME sa predstaví dovedna 472 pretekárov z 22 krajín. Zaujímavou postavou bude Čiľan Gaspar Riveros, ktorý môže získať finančnú odmenu za umiestnenie, ale nie titul európskeho šampióna.

„Ľudia sú tu veľmi milí, teším sa na preteky v Bratislave. Chcem sa zlepšiť najmä v plávaní. Mám ideálnu šancu učiť sa od najlepšieho plavca medzi triatlonistami Riša Vargu,“ vysvetlil usmievavý Riveros, ktorý sa pochválil slovenskou priateľkou.

Predseda Slovenskej triatlonovej únie (STÚ) Jozef Jurášek by bol rád, keby sa usporiadateľská krajina nestratila v medailovom hodnotení krajín. Z desiatich oficiálnych disciplín by v rukách domácich reprezentantov rád videl štyri cenné kovy.

Okrem Vargu patrí medzi medailové ašpirantky aj Romana Gajdošová. Košičanka, ktorá dlhodobo žije, študuje a trénuje v Brne, je podľa vlastných slov vo vynikajúcej forme.

„Chcem zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Potešilo by ma, keby som zabojovala aj o medailové priečky. Vydám zo seba maximum, aby som sa nemusela za domáci výkon hanbiť,“ dodala slovenská triatlonová jednotka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga #Romana Gajdošová