Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jordan šípok trénuje štyri hodiny denne

Výzorom pripomína skôr chuligána z futbalových hľadísk než profesionálneho športovca.

10.01.2017 08:00
Michael van Gerwen Foto: ,
Michael van Gerwen.
debata

Keď sa však holohlavý chlapík s prenikavým pohľadom a čoraz väčším bruškom pod tradičnom zelenou polokošeľou objaví v sprievode tónov známej piesne Seven Nation Army od The White Stripes v sále, jeho fanúšikovia šalejú a neustále spievajú chytľavý popevok.

Michael van Gerwen, ktorého všetci fanúšikovia šípok poznajú pod prezývkou Mighty Mike, je najväčšou hviezdou tohto dynamicky sa rozvíjajúceho športového odvetvia. Status svetovej jednotky a vynikajúcu sezónu, počas ktorej vyhral 25 veľkých turnajov a zarobil približne 1,5 milióna eur, potvrdil na majstrovstvách sveta v Londýne. Dvadsaťsedemročný Holanďan zdolal vo finále šampióna z predošlých dvoch rokov Škóta Garyho Andersona presvedčivo 7:3 na sety. Okrem 25-kilovej Trofeje Sida Waddella si odnáša i šek na 410-tisíc eur.

„Znamená to pre mňa nesmierne veľa,“ približuje teraz už dvojnásobný majster sveta (predtým v roku 2014). Pred šampionátom neskrýval svoje najvyššie ambície. „Ak to nezvládnem, budem to považovať za katastrofu,“ hovoril otvorene. Počas viac ako dva týždne trvajúceho prestížneho turnaja však celý čas potvrdzoval, že jeho ambície sú oprávnené. V siedmich zápasoch prehral len deväť setov a utváral jeden rekord za druhým.

„Naložil som si na plecia veľký tlak, lebo som veľmi túžil znova triumfovať. Na tento moment som čakal veľmi, veľmi dlho. To, že som vo finále vyhral nad Garym. je bonus navyše. Je to výnimočný hráč a musel som hrať na úplnej top úrovni, aby som mal šancu ho zdolať,“ dodal. Rodák z Boxtelu začínal s futbalom, na šípky presedlal až v trinástich, keď mu bola vonku príliš veľká zima na naháňanie lopty. Že má na tento šport veľký talent, zistilili Van Gerwenovci veľmi rýchlo. Od mala začal vyhrávať rôzne turnaje, v pätnástich sa stal juniorským majstrom Holandska a ešte v ten istý rok povyhrával i prvé medzinárodné súťaže dospelých.

Kým sa stal profesionálom, živil sa ako obkladač. Medzi elitu sa však zaradil veľmi rýchlo. Svojím hobby si zarobil už 5,15 milióna eur. Viac – už takmer 8 miliónov – zarobil len 16-násobný majster sveta a stále hrajúca legenda tohto športu Phil Taylor. Ak bude Van Gerwen pokračovať v nastúpenom trende, svojho o 29 rokov staršieho dlhoročného rivala v zárobkoch čoskoro predbehne. Mnohí fanúšikovia i odborníci sa zhodujú, že svoj vzor raz vystrieda aj v pozícii najlepšieho hráča histórie.

„Mighty Mike je superhviezda šípok. No aby sa stal najlepším z najlepších, ešte musí vyhrať minimálne dva či trikrát majstrovstvá sveta,“ vravel ešte pred štartom ostatného šampionátu Wayne Mardle, bývalý hráč a v súčasnosti televízny komentátor. Van Gerwen tvrdí, že ich chce vyhrať minimálne päť. Sebavedomie mu rozhodne nechýba. Taylora si váži a hovorí o ňom s rešpektom. Zároveň však dodáva, že pokiaľ ide o schopnosti a výkonnosť, už ho prevýšil. Nemá problém, keď ho porovnávajú s vynikajúcim futbalistom Lionelom Messim. The New York Times ho dokonca označil za Michaela Jordana šípok.

„Mohol by som byť Messi šípok. Síce som toho vyhral viac než on, len nemáme rovnako veľké konto v banke. Keby som zas vyhral 25 tenisových turnajov za rok, už dávno by som bol v dôchodku,“ smeje sa. Zároveň vysvetľuje, že život profesionálneho hráča šípok nie je jednoduchý. „Mám málo času na manželku a priateľov. Nechodím na narodeninové oslavy ani na svadby. Denne trénujem minimálne štyi hodiny. Väčšinu nocí trávim v hoteloch. Veľa cestujeme po celom svete. No na nič sa nesťažujem. Verím, že najbližším všetko vynahradím po skončení kariéry,“ dodáva pre The Daily Mail.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael van Gerwen