Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešná i poučná. Homolu sezóna v TCR posilnila

Pred sezónou sa Matej Homola rozhodoval medzi účinkovaním v dvoch svetových sériách. Pred finančne náročnými majstrovstvami sveta cestovných automobilov WTCC uprednostnil šampionát TCR International Series s omnoho nižším rozpočtom, no rýchlejšie rastúcou perspektívou.

23.11.2016 17:42
Matej Homola Foto: ,
Slovenský automobilový pretekár Matej Homola.
debata

Slovenský pretekár urobil dobrý ťah. Ročník, v ktorom podľa jeho slov bolo všetko, čo patrí k motošportu, ukončil minulý víkend na výbornom piatom mieste.

„Nečakali sme taký dobrý výsledok. V TCR je veľmi náročné bojovať o popredné umiestnenia. Keďže autá sú takmer identické, o úspechu či neúspechu rozhodujú detaily,“ vraví 22-ročný jazdec maďarského tímu B3 racing.

„Tento rok som sa veľa naučil – aj trojnásobok toho, čo minulý. Nielen súťažiť s častými kontaktmi automobilov, ale aj o ich nastavení. S mladým tímom sa mi pracovalo výborne, vládla v ňom priam rodinná atmosféra,“ pochvaľuje si Homola.

Súťažil s automobilom SEAT Leon Cup Racer. V nabitom štartovom poli bol najlepším jazdcom bez podpory továrenského motoršportového oddelenia.

Kalendár obsahoval jedenásť súťažných víkendov v Európe a v Ázii, tri z nich boli sprievodné podujatia formuly 1. Homola potvrdil, že súboje nárazník o nárazník boli bežnou súčasťou pretekov.

„Z tohto pohľadu je seriál TCR asi najtvrdší na svete. Konštrukcia áut dovoľuje, aby pretekári jazdili kontaktne. Ťuknutia na hranici fair-play, ktoré by inde penalizovali, sú tu dovolené,“ opisuje a priznáva, že aj jeho počiatočnú opatrnosť vystriedala tvrdšia jazda v záverečnej časti sezóny.

Tá vyvrcholila uplynulý víkend na mestskom okruhu v čínskom Macau. Pre Homolu nedopadol dobre, pri predbiehacom manévri ho poslal do bariér James Nash. Ten sa po kolízii rozlúčil s vidinou majstrovského titulu. „Pre úzku trať sme si to odskákali obaja. Po pretekoch sme uznali, že išlo o pretekársky incident,“ vraví bratislavský rodák.

Sezóna mu však priniesla aj oveľa príjemnejšie momenty. V nemeckom Oscherslebene predviedol parádnu jazdu a na pódiu si vypočul slovenskú hymnu. „Po tomto víťazstve sa mi premietol pred očami celý motoristický život. Riskli sme to na pneumatikách na suché podmienky, aj keď na niektorých častiach trate pršalo. Prišlo k viacerým haváriám, no zvládol som to a splnil si najväčší sen,“ spomína na júnový úspech Homola.

Náznakom výbornej formy ešte pred vytúženým triumfom bolo druhé miesto z Imoly a tretie z upršaného Salzburgringu. Na svoje kvality upozornil aj kvalifikačným víťazstvom v portugalskom Estorile.

Jeho otec a manažér Jaroslav Homola si cení aj skúsenosti, ktoré Matej získal z menej vydarených víkendov. Po nemeckom úspechu si zo Soči odniesol dve deviate miesta.

„Táto kvázi-prehra nás zmobilizovala. Matej začal viac riešiť simulátor, nastavenia automobilu i prácu s mentálnym koučom. Siahli sme po všetkom, čo sa dalo využiť, aby sa dostal do formy. Bol to veľmi pozitívny moment vzhľadom na Matejovu budúcu kariéru, ktorý ešte zúročí,“ vraví Homola starší.

Homola si v TCR spravil dobré meno a vzbudil záujem svetových tímov. Popri študijných povinnostiach v treťom bakalárskom ročníku by do konca roka rád vyriešil blízku jazdeckú budúcnosť. „Mám záujem pokračovať TCR, kde mi zostali nedokončené veci. Chcel by som sa posunúť ešte vyššie ako tento rok,“ uzavrel ambiciózny jazdec.

Otec ho podporoval od počítača

Jaroslav Homola vôbec prvýkrát nebol osobne na žiadnych pretekoch svojho syna v sezóne. "Počas podujatí TCR som sedel pred počítačom a dostal sa do pozície bežného diváka. Matej pri sebe premiérovo nemal ani rodinu. Vzal som to tak fatalisticky, že keď sa seriál presunul do neďalekého Salzburgu, nevycestoval som za ním. Povedal som si, že keď si na začiatku sezóny zvykol na prostredie bez tlaku rodiny, nebudem mu narúšať harmóniu v rozbiehajúcej sa kariére profesionálneho pretekára.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Homola