Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Likér prijal ponuku viesť Maďarku Szabóovú, so štvorkajakom však nekončí

Tréner elitnej slovenskej posádky K4 Peter Likér má pred sebou novú výzvu, prijal ponuku viesť trojnásobnú olympijskú víťazku a deväťnásobnú svetovú šampiónku, maďarskú kajakárku Gabriellu Szabóovú.

12.10.2016 13:29
Peter Likér Foto: ,
Peter Likér.
debata

Neznamená to však, že pri úspešnom slovenskom kvartete, vlajkovej lodi slovenskej rýchlostnej kanoistiky, končí. V Maďarsku začne Likér pracovať v decembri alebo v januári. „Veľa sme sa zhovárali a viem, s čím nie je spokojná. Situáciu som v prvom rade konzultoval s chlapcami z K4 – Jurajom Tarrom a Erikom Vlčekom. Pochopili, že je to pre mňa veľká výzva. Aj tak sme chceli budúci rok poňať voľnejšie, chalani majú 35 a 37 rokov, potrebujú dlhšiu regeneráciu. Ak chceme zobrať olympiádu v Tokiu 2020 vážne, je veľmi potrebné, aby boli fyzicky aj psychicky v poriadku. Spýtal som sa ich, či by im neprekážalo, ak by som trénoval aj Gabriellu. Či treba hľadať pre nich nového trénera alebo im bude postačovať, keď s nimi strávim každý druhý týždeň, budem organizovať sústredenia, na ktoré pôjdeme spoločne. Povedali, že im to stačí, trénera by meniť nechceli a môžeme pokračovať v takomto štýle,“ prezradil Peter Likér v rozhovore pre oficiálny web Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky.

„Mám rád nové výzvy, ale nechcel by som sa úplne vzdať Erika a Juraja. Mám ich veľmi rád ako ľudí a aj ako športovcov si ich vysoko cením. Maďarsko je veľká výzva a budem sa snažiť dobre pracovať tu i tam, pretože na oboch stranách ide o mimoriadne úspešných športovcov z absolútnej svetovej špičky, olympijských víťazov, majstrov sveta… Je náročné teraz povedať, či dokážem úlohy zvládnuť na sto percent. V roku 2017 nik nie je tlačený k múru, zvlášť po výsledkoch, ktoré dosiahli v olympijskom roku,“ pokračoval Peter Likér, ktorý ešte nedostal súhlas od súčasného zamestnávateľa Športového centra polície v Bratislave. „Ak budú proti, potom odídem odtiaľto. Celkom určite si vedia zrátať, čo sa im oplatí viac a čo menej. Je rozdiel, keď niekto prosíka o angažmán v takej kanoistickej veľmoci akou je Maďarsko alebo si ho sami vyžiadajú. Ak to niektorí ľudia na Slovensku pochopia, bude to len dobré. Ešte by som chcel pripomenúť, že v Maďarsku vychádzajú slovenskej kanoistike v ústrety. V Szolnoku nám dovolili pred olympiádou používať dráhu, na ktorú ostatné krajiny nesmeli. Do Ria nám vzali všetky lode, takže naše vzťahy sú veľmi dobré,“ poznamenal Likér.

Slovenskú „káštvorku“ čaká v najbližšej olympijskej štvorročnici isté nóvum, v Tokiu 2020 totiž K4 bude súťažiť nie na 1000 m, ale na polovičnej trati. „Spoločne sa začneme pripravovať v januári. Nevieme, čo nás čaká, ale v tomto smere nie sme sami. Aj ostatné krajiny zrejme budú rôzne kombinovať dvojstovkárov a tisíckarov,“ pokračoval Likér. Štvorica jeho slovenských zverencov sa bude na novú sezónu pripravovať oddelene – Juraj Tarr s Denisom Myšákom na sústredení v zámorí, Tibor Linka v Taliansku a Erik Vlček zatiaľ zostane doma. V tejto chvíli nie je isté, aké štarty táto posádka absolvuje v roku 2017. Možné je aj to, že K4 vynechá celú sezónu a jej členovia budú štartovať napríklad v dvojkajakoch.

Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky (SZRK) k tejto téme zatiaľ nezaujal stanovisko. „SZRK sa k záležitosti vyjadrí a bude ju riešiť v nadväznosti na stanovisko a rozhodnutie vedenia Športového centra polície, zamestnávateľa Petra Likéra,“ uviedol prezident zväzu Robert Petriska pre canoe-sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Peter Likér #Gabriella Szabóová