Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košický maratón ovládli Keňania. Kiyeng zdolal Kemboia

Víťazom 93. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa stal Keňan David Kiyeng. Jeho výsledný čas 2:08:58 h je o 1:57 min sekúnd horší ako traťové maximum jeho krajana Lawrencea Kimaiya z roku 2012 (2:07:01).

02.10.2016 11:32
David Kemboi Kiyeng Foto: ,
David Kemboi Kiyeng.
debata

Druhý skončil azda najväčší favorit z Kene Elijah Kemboi (2:09:22), na pódium pre víťazov sa zmestil aj Etiópčan Tadesse Temechachu (2:10:15). Tridsaťtriročný Kiyeng je novým menom na listine víťazov košického maratónu.

Na východ Slovenska prišiel s najlepším osobným rekordom spomedzi všetkých účastníkov (2:06:26), ale zabehol ho už pred siedmimi rokmi, preto absolútnym favoritom na víťazstvo nebol. V nedeľu zabehol sedemnásty najlepší čas histórie najstaršieho európskeho maratónu.

Počas pretekov to neraz vyzeralo na to, žeby sa v Košiciach mohlo meniť traťové maxim v mužských pretekoch. Na medzičase na 25. km mal kenský vodič Sigei na čele (1:15:49 h) rovnaký čas ako to bolo pri rekorde Kimayia z roku 2013.

Vpredu vtedy bolo dovedna 7 maratóncov vrátane všetkých favoritov. Na 33. km viedol favorit Kemboi (1:40:47) a spolu s ním bežali ďalši štyria Keňania a Etiópčan Temechachu. Päť kilometrov pred cieľom už ťahala tempo iba trojica Kiyeng, Kemboi a Temechachu.

Neskorší víťaz nasadil k rozhodujúcemu trháku na 39. km, keď sa striasol krajana Kemboia a Etiópčana Temechachua. Záverečné necelé 3 km absolvoval Kiyeng sólobehom do cieľa za aplauzu desaťtisícok divákov ako aj spolubežcov na trati.

Košický maratónsky sviatok pomáhal odštartovať aj olympijský šampión v chôdzi Matej Tóth, ktoré na trať nepustilo zranenie podkolennej šľachy. Vyše dve a pol minúty trvalo, kým priestorom štartu na Hlavnej ulici prebehlo všetkých 11 713 vytrvalcov.

Štartu predchádzalo krátke predstavenie najväčších favoritov vrátane najlepších Slovákov. V uliciach Košíc bolo odhadom 60 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru 2016 #David Kiyeng