Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred 90 rokmi vysielal čs. rozhlas prvý športový prenos. Predbehol aj BBC

Iba päť rokov po svetovej premiére rozhlasového prenosu športového zápasu sa vysielal 3. októbra 1926 v československom rozhlase futbalový zápas medzi Slaviou Praha a maďarským tímom Hungaria Budapešť.

02.10.2016 09:50
debata

Vtedajší československý Radiojournal, ktorý začal vysielať v máji 1923 a patril vôbec medzi rozhlasových priekopníkov, sa tak zapísal do dejín žurnalistiky prvým priamym športovým prenosom v Európe. O pár mesiacov predbehol aj slávnu britskú BBC.

Akcia československej rozhlasové stanice bola o to odvážnejšia, že redaktor, ktorý mal zápas komentovať, sa onoho dňa nedostavil.

„Násilím ma vytiahli hore k mikrofónu, dostal som nejaký ten pokyn do uška a hovorte, hlavne hovorte, stále bez prestávky, nech to súvisí s tým, čo pred sebou vidíte, alebo aj nie,“ spomínal na svoj nečakaný začiatok kariéry športového komentátora Josef Laufer, ktorý sa onoho historického zápasu zúčastnil pôvodne ako medzinárodný tajomník Slavie.

Jeho premiéra však dopadla nadmieru úspešne, o čom svedčili nadšené reakcie poslucháčov. Laufer, ktorého komentárom nechýbala dramatickosť, odbornosť ani vtip, sa tak koncom 20. rokov minulého storočia stal nadlho jediným rozhlasovým reportérom v Československu.

Okrem iného to bol opäť on, kto 18. augusta 1929 odvysielal prvý športový priamy prenos zo zahraničia, a to opäť zo zápasu jeho milovanej Slavie. Jednalo sa o semifinále Stredoeurópskeho pohára s tímom First Vienna.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhlas