Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach bude vypredané. Na štart maratónu sa postaví 11 713 vytrvalcov

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach hlásia 18 dní pred štartom 93. ročníka 11 713 prihlásených vo všetkých kategóriách.

14.09.2016 13:02
Košický maratón, maratón, bežci Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Až 2039 z nich tvoria maratónci na 42 195 m: 1743 mužov a 296 žien. Maratón je týmto vypredaný, organizátori už zastavili on-line registráciu. MMM sa uskutoční tradične v prvú októbrovú nedeľu 2. októbra 2016.

Organizátori s radosťou oznámili, že rovnako ako pred rokom najstarší európsky maratón poctí svojou prítomnosťou elitný svetový chodec Matej Tóth s drobným rozdielom: vlani bol v Košiciach ako čerstvý majster sveta na 50 km z Pekingu a teraz tam príde ako olympijský víťaz z Ria de Janeiro.

„Objaví sa na sobotňajšej autogramiáde aj v ďalšom víkendovom programe. Vlani zdravil divákov aj na trati, keď v chodeckom štýle, už vo voľnejšom tempe, s častými fotoprestávkami odpochodoval polmaratón. Známe problémy s holennou šľachou mu tento zážitok tentokrát zrejme zmaria, ale len tak postávať určite nebude,“ napísali o Tóthovi organizátori v tlačovej správe.

„Teším sa na všetkých, ktorí prídu na Medzinárodný maratón mieru do Košíc. Spolu so mnou tam príde aj zlatá medaila z Ria de Janeiro,“ povedal vo videoodkaze fanúšikom Matej Tóth.

Počet zastúpených krajín v Košiciach bude atakovať číslo 60 a viaceré z nich budú mať v štartovom poli svoju premiéru. K takým patria aj Brazília či Peru. Okrem výrazne rastúcej invázie zo susedných krajín je najmarkantnejší medziročný nárast počtu účastníkov zaznamenaný z Veľkej Británie, Južnej Afriky, Fínska, Srbska či Talianska.

K favoritom na víťazstvo v hlavnej mužskej kategórii sa určite zaradí Keňan Elijah Kemboi, ktorý pobeží v metropole východu po tretí raz. V najrýchlejšom košickom maratóne v histórii v roku 2012 skončil štvrtý výkonom 2:07:51 h. Neskôr sa ešte dvakrát zrýchlil. „S osobákom 2:07:34 patrí do prvej línie,“ napísali organizátori.

Téma maratónu rezonovala aj počas otváracieho ceremoniálu Európskeho týždňa športu v sobotu 10. septembra v Košiciach. Viacročné úsilie organizátorov MMM, podporené aj verejnou zbierkou účastníkov a priateľov Košického maratónu, bolo zavŕšené odhalením 7 nových žulových pylónov v tesnej blízkosti slávnej Sochy maratónca. Tento počin umožní zachovať výnimočnú tradíciu osadzovania mien víťazov maratónu, medzi ktorými bol prvým Karol Halla v roku 1924. Na odhalení sa zúčastnili viacerí vzácni hostia, medzi nimi Štefan Daňo – prezident Maratónskeho klubu Košice, Branislav Koniar – riaditeľ pretekov Medzinárodného maratónu mieru; Peter Polák – bežec, ktorý absolvuje 2. októbra svoj 40. Medzinárodný maratón mieru a jeho vnučka Lenka, symbolizujúca ďalšie generácie Košičanov, ktoré budú pokračovať v zachovávaní odkazu zakladateľov maratónu.

„Spolu s Lenkou odhalil prvý pylón aj bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, ktorý stál pri mnohých míľnikoch novodobej histórie MMM,“ uvádza sa v tlačovej správe organizátorov.

Tí sa radi pochválili aj aktuálnym ocenením. Z rúk bývalej skvelej šermiarky Kataríny Ráczovej-Lokšovej a Christiana Hinterbergera, prezidenta European Fair Play Movement, hnutia pracujúceho pod gesciou Európskeho olympijského výboru, prevzali organizátori Medzinárodného maratónu mieru ocenenie European Fair Play Plaque of Merit, za rozvoj tradície a odkazu najstaršieho maratónu v Európe, pre rozvoj solidarity, priateľstva a rytierstva v športe. Ocenenie sa udeľuje od roku 1996 a Medzinárodný maratón mieru je prvým oceneným podujatím. Doteraz boli medzi laureátmi prevažne jednotlivci alebo inštitúcie, ktoré prispeli k šíreniu myšlienok fair play.

debata chyba
Viac na túto tému: #maratón #košický maratón