Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rio sa pripravuje na paralympijský reštart

Brazílske veľkomesto si po skončení olympiády zrejme zhlboka vydýchlo. Priamo vo veľkom Riu de Janeiro máločo nasvedčuje tomu, že po najväčšom sviatku olympionikov tu zabojujú o cenné kovy aj paralympionici.

07.09.2016 17:00
paralympiáda, poh 2016, rio Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Inak to vyzerá v mestečku Barra, juhozápadne od Ria, ktoré je srdcom oboch hier. Prevalujúca sa záplava žltých tričiek dobrovoľníkov, mechanizmy a robotníci narýchlo dokončujúci (alebo prerábajúci) niektoré veci, potrebné pre paralympiádu. Systém rýchlych autobusov BRT bude opäť nosnou časťou dopravného systému, ktorému nechýbajú niektoré chybičky. Novinári už oplakali shuttle busy z hotela do paralympijského parku. Darmo, peňazí je už málo.

Okolo športovísk už bývajú domáci rezidenti. Samozrejme, za vysokými plotmi v strážených objektoch. Určite vedia veľmi dobre, prečo sú potrebné takéto opatrenia… Slovenskí paralympionici, ktorí sú po štyroch várkach už kompletne v dejisku, sa však nesťažujú a intenzívne sa pripravujú. V komplexe paralympijskej dediny dostali izby po olympionikoch z Talianska a Čiernej hory. Prekvapením pre mnohých boli izby, kde sklo okna nahrádza iba sieťka.

Navštívili sme tréning našich stolných tenistov v Riocentre. Toto najväčšie kongresové centrum Latinskej Amerike je iný svet. Starostlivo pestované palmy, živé ploty, strihané trávniky. Akurát v útrobách obrovských hál vymenia načas exponáty stolní tenisti a reprezentanti v tlaku na lavičke. Napriek naplno fúkajúcej klíme sa zo Slovákov počas tréningu lial pot. Prvé zápasy rozohrajú už vo štvrtok dopoludnia, takže poznajú svojich súperov. Napríklad Jána Riapoša čaká už v základnej skupine jeho finálový súper z Londýna 2012 Kórejčan Kim a domáci hráč Marciao da Costa. Obhajobu zlata začne teda náš najúspešnejší letný paralympionik poriadnou fuškou.

Hoci stolný tenis bol na posledných dvoch hrách medailovým ťahúňom, v Riu to nebude mať ľahké žiadny zo sedmičky slovenských reprezentantov. Napríklad jediná žena v tíme Alena Kánová, držiteľka štyroch paralympijských medailí, by sa určite bola rada vyhla mladej Kórejčanke Yoon, s ktoru má negatívnu bilanciu.

Okrem stolných tenistov však majú Slováci vo výprave aj ďalšie medailové želiezka. Cyklistické esá Jozefa Metelku a Patrika Kurila, famóznu strelkyňu Veroniku Vadovičovú či dvojnásobného najlepšieho lukostrelca Slovenska Marcela Pavlíka, ktorý tohto roku reprezentoval Slovensko aj na ME zdravých v Nottinghame. „Potešila by ma akákoľvek medaila“, neskrýva ambície Košičan, ktorý vyhral v roku 2014 vo švajčiarskom Nottwile európsky titul medzi paralympionikmi.

Momentálne žije už celá výprava v očakávaní večerného ceremoniálu na ikonickej Maracane, ktorý sľubuje viacero prekvapení. Jeden z tvorcov programu Rubens Paiva opisuje tvorivý tím tejto megašou ako "neposlušné deti v zadných laviciach triedy, proste šialencov“. "My predkladáme bláznivé nápady a tie sú napokon všetky schvaľované“, povedal. Takže sa máme na čo tešiť.

Známy je však už líder celej „parády“ – bude ním Ibrahim Al Hussein, sýrsky utečenec, ktorý bude súťažiť ako člen Nezávislého tímu paralympijských športovcov (IPA) na týchto hrách. Slovenskú výpravu privedie ako vlajkonosič na plochu Ján Riapoš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #POH Rio 2016